ÜRETİM İŞLETMELERİNİN ÇEVRE MUHASEBESİ YAKLAŞIMLARI: BİR ALAN ÇALIŞMASI
Yıl 2020,
, 191 - 212, 30.12.2020
Zeynep Hatunoğlu
,
Fatih Aktaş
Öz
Çevre tüm canlıların hava, su ve toprağı ortak kullandığı bir alandır. İnsanlar üretim ve tüketim fonksiyonlarını yerine getirirken çevreye zarar vermektedirler. Bu zararın en aza indirilmesi için işletmelerin ve bireylerin alması gereken birtakım önlemler bulunmaktadır. Bu çalışma Gaziantep’de faaliyet gösteren üretim işletmelerinin çevre sorunlarına ve çevre muhasebesine ilişkin görüşlerini tespit amacıyla yapılmıştır. Çalışmada işletmelerin çevresel sorunlara duyarlı oldukları ve çevresel sorunları çözmek için yatırım yaptıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Kaynakça
- Aksu, C., 2011. Sürdürülebilir Kalkınma Ve Çevre, Güney Ege Kalkınma Ajansı, 33s.
- Aymaz, R., 2009. "Isparta Antalya Burdur Üretim İşletmelerinin Çevre Konularına Ve Çevre Muhasebesine Yaklaşımlarına İlişkin Bir Araştırma." Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta.
- Bakkal, A., 2014. "Çevre Muhasebesi Uygulamalarının Bilecik İşletmelerinde Uygulanması Üzerine Bir Çalışma." Yüksek Lisans Tezi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Bilecik.
- Cingöz, A., Akdoğan, A. A., 2012. "İşletmelerin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetleri: Kayseri İli’nde Bir Uygulama." Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(3), ss. 331-339.
- ERSÖZ, H. Ö., 2014. "Kurumsal Toplumsal Sorumluluk: Aydın Organize Sanayi Bölgesinde Üretim İşletmeleri Örneği." Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi SosyaL Bilimler Enstitüsü, Aydın.
- Gönen, S., Güven, Z. (2014). “Çevresel Maliyetlerin Muhasebeleştirilmesine Yönelik Bir Seramik Fabrikasında Uygulama.” Muhasebe ve Finansman Dergisi, ss. 39--59.
- Kasapoğlu, Ş., 2003. “Belediyelerde Çevre Muhasebesi Uygulaması.” Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
- Kuşat, N., 2012. “Sürdürülebilir İşletmeler İçin Kurumsal Sürdürülebilirlik Ve İçsel Unsurları.” Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, 14(2), ss. 227-242.