Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Effect of Feeding With Pumpkin Seed Membrane on Survival, Development and Longevity in Model Organism

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 6, 1327 - 1332, 31.12.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.839884

Öz

Most wastes generated during food production in the world are released to nature. However, the target and non-target species take these wastes into their organisms through nutrition although their bioavailability is unknown. In this study, the aim was to determine the bioavailability of wasted pumpkin seed membrane (PSM) for species in nature through its effects on the Drosophila obesity model along with the increased fat intake. For this purpose, either fat (20%) and PSM (0-2 g) were added to the Drosophila melanogaster diet. Survival-development, sex ratio, and adult lifespan were evaluated. As a result, the survival rate decreased and development time increased in insects depending on the amount of PSM added to the food. In the study, fed with PSM and fat intake negatively affected the insect in terms of survival-development and lifespan.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

The study was produced from the second author's master's thesis.

Kaynakça

  • Alshehry GA 2020. Preparation and nutritional properties of cookies from the partial replacement of wheat flour using pumpkin seeds powder. World 9: 48-56.
  • Altınok H, Çolak EŞ, Altınok MA 2019. Kayseri ili çerezlik kabak meyvelerinde çürüme: risk faktörleri ve öneriler. Ziraat Fakültesi Derg 14: 166-176.
  • Arıca ŞÇ, Demirci S, Özyılmaz A, et al. 2017. The effects of some macroalgae on viability of Drosophila melanogaster. Su Ürünleri Derg 34: 451-454.
  • Arking R, Buck S, Novoseltev V, et al. 2002. Genomic plasticity, energy allocations, and the extended longevity phenotypes of Drosophila. Ageing Research Reviews 1: 209-228.
  • Benli D, Türkoğlu Ş 2017. The effect of some food preservatives on percentage of survival and longevity in Drosophila melanogaster. Cumhuriyet Science Journal 38: 461-472.
  • Carey J, Liedo P, Harshman L, et al. 2002. Life history response of mediterranean fruit flies to dietary restriction. Aging Cell 1: 140-148.
  • Cesur R, Avcıkurt C 2019. Gastronomi turizmi kapsamında doğu karadeniz yerel yiyeceklerinin tanınma ve deneyimlenme durumları üzerine bir araştırma. IVth International Gastronomy Tourism Studies Congress 19-21 September (Ugtak), pp.698-705, Nevşehir.
  • Chippindale A, Alipaz J, Chen H, et al. 1997. Experimental evolution of accelerated development in Drosophila. 1. developmental speed and larval survival. Evolution 51: 1536-1551.
  • Çakır Ş, Sarıkaya R 2004. Bazı organik fosforlu insektisitlerin Drosophila melanogaster’in yaşama yüzdesi üzerine etkisi. Gazi Eğitim Fakültesi Derg24: 71-80.
  • Çankaya N, Özcan M 2017. A new functional additive obtained by using jet pulse fılters: pumpkin seed membrane. Tabkon pp.343.
  • Çolak DA, Ayar A, Uysal H 2014. The effects of Punica granatum L ethanol extract including the antioxidant flavonoids on Drosophila melanogaster lifespan. Journal of Applied Biological Sciences 8: 06-09.
  • Goñı B, Martinez M, Valenta V et al. 1998. Preliminary data on the Drosophila species (Diptera, Drosophilidae) from Uruguay. Revista Brasileira de Entomologia 42: 131-140.
  • Good T, Tatar M 2001. Age-specific mortality and reproduction respond to adult dietary restriction in Drosophila melanogaster. Journal of Insect Physiology 47: 1467- 1473.
  • Güleç H, Durlu-Özkaya F 2019. Gastronomi turizminde Bursa. IVth International Gastronomy Tourism Studies Congress 19-21 September 2019. pp.329-336, Nevşehir.
  • Gültepe E, Bayram İ 2019. Bitkisel ve endüstriyel atıkların ruminant beslemede etkin kullanımının hayvan verimi üzerine etkileri. Turkiye Klinikleri Animal Nutrition and Nutritional Diseases-Special Topics 5: 14-21.
  • Güneş E 2016. Besinler ve beslenme çalışmalarında Drosophila. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 19: 236-243.
  • Güneş E, Biçer Bayram Ş 2019. Kabak çekirdeği zarının in vivo kullanımı. Ganud International Conference On Gastronomy, Nutrition And Dietetics pp.303-310. Gaziantep.
  • Güneş E, Biçer Bayram Ş, Erçetin H 2019. Palm yağının in vivo kullanımı. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 2: 61-68.
  • Güneş E, Erdal MO, Gemi L 2017. The effect of nanofiber on the biological traits of Drosophila melanogaster. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Derg 21: 1608-1612.
  • Kahraman Ü, Etyemez S, Gençoğlu U 2019. Hatay mutfağında tatlı ve reçeller. IVth International Gastronomy Tourism Studies Congress 19-21 September (Ugtak). pp.512-520, Nevşehir.
  • Koç Y, Gülel A 2006. Fotoperiyot ve besin çeşidinin Drosophila melanogaster Meigen, 1830 (Diptera: Drosophilidae) un gelişim süresi, ömür uzunluğu, verim ve eşey oranına etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Derg 21: 204-212.
  • Konca Y 2014. Çekirdek Kabağı Artıklarından Silaj Yapma İmkanları. Çerezlik Kabak Çalıştayı pp.88-98.
  • Lints FA, Bourgois M, Delalieux A, et al. 1983. Does the female life span exceed that of the male: a study in Drosophila melanogaster. Gerontology 29: 336-352.
  • Liu T, Han Yu X, Gao E, et al. 2014. Hepatoprotective effect of active constituents ısolated from mung beans (Phaseolus radiatus) in an alcohol induced liver injury mouse model. Journal of Food Biochemistry 38: 453-459.
  • Luersen K, Röder T, Rimbach G 2019. Drosophila melanogaster in nutrition research the importance of standardizing experimental diets. Genes Nutrition 14: 1-5.
  • Majıd AK, Ahmed Z, Khan R 2020. Effect of pumpkin seed oil on cholesterol fractions and systolic/diastolic blood pressure. Food Science and Technology 40: 1-10
  • Novoseltsev V, Novoseltseva J, Boyko S et al. 2003. What fecundity patterns indicate about aging and longevity: Insights from Drosophila studies. Journals of Gerontology Series A-Biological Sciences and Medical Sciences 58: 484-494.
  • Özgüven M, Beyde B, Özçelik B 2020. Atıkların değerlendirmesi: fındık (Corylus avellana L.) ve antep fıstığı (Pistacia vera L.) iç zarlarından elde edilen fenolikçe zengin ekstraktlara lipozomal taşıma sistemlerinin uygulanabilirliği. Avrupa Bilim ve Teknoloji Derg 19: 241-246.
  • Poças GM, Crosbie AE, Mirth CK 2020. When does diet matter? the roles of larval and adult nutrition in regulating adult size traits in Drosophila melanogaster. Journal of Insect Physiology 104051.
  • Prowse N, Partridge L 1997. The effects of reproduction on longevity and fertility in male Drosophila melanogaster. Journal of Insect Physiology 43: 501-512.
  • Sun X, Seebergerb J, Alberico T et al. 2010. Açai palm fruit (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves survival of flies on a high fat diet. Experimental gerontology 45: 243-251.
  • Syed QA, Akram M, Shukat R 2019. Nutritional and therapeutic importance of the pumpkin Seeds. Seed 21: 15798-15803.
  • Tuncer B, Yanmaz R 2011. Hibrid çerezlik kabak (Cucurbita pepo L.) tohumlarında yağ asitleri ve e vitamini içeriğinin belirlenmesi. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 383-386.
  • Uysal H, Semerdöken S 2011. Sentetik Gıda Boyalarının Drosophila melanogaster’in Oregon R Soyunda Larval Toksisite ve Ergin Ömür Uzunluğu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4: 71-87.
  • Uysal H, Unver S, Kizilet H 2015. The effects of neonicotinoids on the longevity of the male and female populations of Drosophila melanogaster. Ekoloji Dergisi 24: 57-63.
  • Valdez-arjona LP, Ramírez-Mella M 2019. Pumpkin waste as livestock feed: ımpact on nutrition and animal health and on quality of meat, milk, and egg. Animals 9: 769.
  • Yanmaz R 2014. Türkiye’nin çekirdek potansiyeli. Çerezlik Kabak Çalıştayı Bildirileri pp.1-12.

Model Organizmanın Kabak Çekirdeği Membranı ile Beslemenin Yaşama, Gelişme ve Ömür Uzunluğuna Etkisi

Yıl 2021, Cilt: 24 Sayı: 6, 1327 - 1332, 31.12.2021
https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.839884

Öz

Dünyada gıda üretimi esnasında oluşan atıkların neredeyse birçoğu doğaya bırakılmaktadır. Çevre ve canlılar açısından kullanılabilirliği bilinmeyen ürünlerin beslenme yoluyla organizmaya alınması hedef ve hedef olmayan canlılar açısından önemlidir. Çalışmada hem atık olarak kabak çekirdeği mebranının (KÇM) çevre ve doğada yaşayan türler açısından kullanılabilirliği, hem de artan yağ alımı ile obezite modeli olarak kullanılan Drosophila’da etkinin belirlenerek çıkarımlar yapılması amaçlanmıştır. Bu amaçla Drosophila melanogaster diyetine yağ (%20) ve KÇM (0-2 g) eklenmiştir. Böcekte yaşama-gelişme, eşey oranı ve ergin ömür uzunluğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak besine ilave edilen KÇM miktarına bağlı olarak böceklerde yaşama oranı azalırken, gelişim süresi artmıştır. Çalışmada beslenmeyle KÇM ve yağ alınması böceği yaşama-gelişim ve ömür uzunluğu açısından olumsuz etkilemiştir.

Proje Numarası

-

Kaynakça

  • Alshehry GA 2020. Preparation and nutritional properties of cookies from the partial replacement of wheat flour using pumpkin seeds powder. World 9: 48-56.
  • Altınok H, Çolak EŞ, Altınok MA 2019. Kayseri ili çerezlik kabak meyvelerinde çürüme: risk faktörleri ve öneriler. Ziraat Fakültesi Derg 14: 166-176.
  • Arıca ŞÇ, Demirci S, Özyılmaz A, et al. 2017. The effects of some macroalgae on viability of Drosophila melanogaster. Su Ürünleri Derg 34: 451-454.
  • Arking R, Buck S, Novoseltev V, et al. 2002. Genomic plasticity, energy allocations, and the extended longevity phenotypes of Drosophila. Ageing Research Reviews 1: 209-228.
  • Benli D, Türkoğlu Ş 2017. The effect of some food preservatives on percentage of survival and longevity in Drosophila melanogaster. Cumhuriyet Science Journal 38: 461-472.
  • Carey J, Liedo P, Harshman L, et al. 2002. Life history response of mediterranean fruit flies to dietary restriction. Aging Cell 1: 140-148.
  • Cesur R, Avcıkurt C 2019. Gastronomi turizmi kapsamında doğu karadeniz yerel yiyeceklerinin tanınma ve deneyimlenme durumları üzerine bir araştırma. IVth International Gastronomy Tourism Studies Congress 19-21 September (Ugtak), pp.698-705, Nevşehir.
  • Chippindale A, Alipaz J, Chen H, et al. 1997. Experimental evolution of accelerated development in Drosophila. 1. developmental speed and larval survival. Evolution 51: 1536-1551.
  • Çakır Ş, Sarıkaya R 2004. Bazı organik fosforlu insektisitlerin Drosophila melanogaster’in yaşama yüzdesi üzerine etkisi. Gazi Eğitim Fakültesi Derg24: 71-80.
  • Çankaya N, Özcan M 2017. A new functional additive obtained by using jet pulse fılters: pumpkin seed membrane. Tabkon pp.343.
  • Çolak DA, Ayar A, Uysal H 2014. The effects of Punica granatum L ethanol extract including the antioxidant flavonoids on Drosophila melanogaster lifespan. Journal of Applied Biological Sciences 8: 06-09.
  • Goñı B, Martinez M, Valenta V et al. 1998. Preliminary data on the Drosophila species (Diptera, Drosophilidae) from Uruguay. Revista Brasileira de Entomologia 42: 131-140.
  • Good T, Tatar M 2001. Age-specific mortality and reproduction respond to adult dietary restriction in Drosophila melanogaster. Journal of Insect Physiology 47: 1467- 1473.
  • Güleç H, Durlu-Özkaya F 2019. Gastronomi turizminde Bursa. IVth International Gastronomy Tourism Studies Congress 19-21 September 2019. pp.329-336, Nevşehir.
  • Gültepe E, Bayram İ 2019. Bitkisel ve endüstriyel atıkların ruminant beslemede etkin kullanımının hayvan verimi üzerine etkileri. Turkiye Klinikleri Animal Nutrition and Nutritional Diseases-Special Topics 5: 14-21.
  • Güneş E 2016. Besinler ve beslenme çalışmalarında Drosophila. KSÜ Doğa Bilimleri Dergisi 19: 236-243.
  • Güneş E, Biçer Bayram Ş 2019. Kabak çekirdeği zarının in vivo kullanımı. Ganud International Conference On Gastronomy, Nutrition And Dietetics pp.303-310. Gaziantep.
  • Güneş E, Biçer Bayram Ş, Erçetin H 2019. Palm yağının in vivo kullanımı. Ulusal Çevre Bilimleri Araştırma Dergisi 2: 61-68.
  • Güneş E, Erdal MO, Gemi L 2017. The effect of nanofiber on the biological traits of Drosophila melanogaster. Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Derg 21: 1608-1612.
  • Kahraman Ü, Etyemez S, Gençoğlu U 2019. Hatay mutfağında tatlı ve reçeller. IVth International Gastronomy Tourism Studies Congress 19-21 September (Ugtak). pp.512-520, Nevşehir.
  • Koç Y, Gülel A 2006. Fotoperiyot ve besin çeşidinin Drosophila melanogaster Meigen, 1830 (Diptera: Drosophilidae) un gelişim süresi, ömür uzunluğu, verim ve eşey oranına etkisi. Anadolu Tarım Bilimleri Derg 21: 204-212.
  • Konca Y 2014. Çekirdek Kabağı Artıklarından Silaj Yapma İmkanları. Çerezlik Kabak Çalıştayı pp.88-98.
  • Lints FA, Bourgois M, Delalieux A, et al. 1983. Does the female life span exceed that of the male: a study in Drosophila melanogaster. Gerontology 29: 336-352.
  • Liu T, Han Yu X, Gao E, et al. 2014. Hepatoprotective effect of active constituents ısolated from mung beans (Phaseolus radiatus) in an alcohol induced liver injury mouse model. Journal of Food Biochemistry 38: 453-459.
  • Luersen K, Röder T, Rimbach G 2019. Drosophila melanogaster in nutrition research the importance of standardizing experimental diets. Genes Nutrition 14: 1-5.
  • Majıd AK, Ahmed Z, Khan R 2020. Effect of pumpkin seed oil on cholesterol fractions and systolic/diastolic blood pressure. Food Science and Technology 40: 1-10
  • Novoseltsev V, Novoseltseva J, Boyko S et al. 2003. What fecundity patterns indicate about aging and longevity: Insights from Drosophila studies. Journals of Gerontology Series A-Biological Sciences and Medical Sciences 58: 484-494.
  • Özgüven M, Beyde B, Özçelik B 2020. Atıkların değerlendirmesi: fındık (Corylus avellana L.) ve antep fıstığı (Pistacia vera L.) iç zarlarından elde edilen fenolikçe zengin ekstraktlara lipozomal taşıma sistemlerinin uygulanabilirliği. Avrupa Bilim ve Teknoloji Derg 19: 241-246.
  • Poças GM, Crosbie AE, Mirth CK 2020. When does diet matter? the roles of larval and adult nutrition in regulating adult size traits in Drosophila melanogaster. Journal of Insect Physiology 104051.
  • Prowse N, Partridge L 1997. The effects of reproduction on longevity and fertility in male Drosophila melanogaster. Journal of Insect Physiology 43: 501-512.
  • Sun X, Seebergerb J, Alberico T et al. 2010. Açai palm fruit (Euterpe oleracea Mart.) pulp improves survival of flies on a high fat diet. Experimental gerontology 45: 243-251.
  • Syed QA, Akram M, Shukat R 2019. Nutritional and therapeutic importance of the pumpkin Seeds. Seed 21: 15798-15803.
  • Tuncer B, Yanmaz R 2011. Hibrid çerezlik kabak (Cucurbita pepo L.) tohumlarında yağ asitleri ve e vitamini içeriğinin belirlenmesi. Türkiye 6. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 383-386.
  • Uysal H, Semerdöken S 2011. Sentetik Gıda Boyalarının Drosophila melanogaster’in Oregon R Soyunda Larval Toksisite ve Ergin Ömür Uzunluğu Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 4: 71-87.
  • Uysal H, Unver S, Kizilet H 2015. The effects of neonicotinoids on the longevity of the male and female populations of Drosophila melanogaster. Ekoloji Dergisi 24: 57-63.
  • Valdez-arjona LP, Ramírez-Mella M 2019. Pumpkin waste as livestock feed: ımpact on nutrition and animal health and on quality of meat, milk, and egg. Animals 9: 769.
  • Yanmaz R 2014. Türkiye’nin çekirdek potansiyeli. Çerezlik Kabak Çalıştayı Bildirileri pp.1-12.
Toplam 37 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALESİ (Research Article)
Yazarlar

Eda Güneş 0000-0001-7422-9375

Şerife Biçer Bayram 0000-0002-5199-4100

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 15 Aralık 2020
Kabul Tarihi 19 Şubat 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021Cilt: 24 Sayı: 6

Kaynak Göster

APA Güneş, E., & Biçer Bayram, Ş. (2021). The Effect of Feeding With Pumpkin Seed Membrane on Survival, Development and Longevity in Model Organism. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım Ve Doğa Dergisi, 24(6), 1327-1332. https://doi.org/10.18016/ksutarimdoga.vi.839884

21082



2022-JIF = 0.500

2022-JCI = 0.170

Uluslararası Hakemli Dergi (International Peer Reviewed Journal)

       Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır. (Free submission and publication)

      Yılda 6 sayı yayınlanır. (Published 6 times a year)


88x31.png 

Bu web sitesi Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

                 


Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi
e-ISSN: 2619-9149