Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Geriatric Home Health Care Patients Evaluation of Nutritional Status

Yıl 2018, Cilt: 10 Sayı: 5, 7 - 10, 23.09.2018

Öz

Abstract

Introduction: Aging of population has spurred efforts to increase chronic diseases andto make health services unique to this age group. Nutrition has been shown in the literature to be an important factor affecting mortality and morbidity in elderly patients. Geriatric care is required because themajority of individuals receiving home care are over 65 years of age. In our study, we aimed to evaluate the nutritionalstatus of nursing home patients over 65 years of age.

Method: The files of the patients who were served from Şişli Hamidiye Etfal Education Research Hospital Home CareUnitfiliated to the Family Physician were scanned by retrospective screening method in 2016. Age, gender, Mini-Nutrition Test (MNT) scores and Body Mass Index (BMI)were entered into statistical programs and analyzed with appropriat estatistical  methods. P value ≤0.05 was consideredstatistically significant.

Result: 299 patients were included in the study and 66.2%(n = 198) were females. Mean age was 82.21 ± 7,79 (min:65, max: 104). There was a significant relationship between age groups and sex. As the age increased, the female gender increased. The mean of BMI was 23.85 ± 4.41 kg / m2;age, sex, and BMI (p> 0,05). Patients were in the group withnormal BMI. Those who had BMI under 22 were 36.8% (n= 110). The mean MNT scores were 19.93 ± 4.67. Malnutrition was not at risk with a maximum of 44% (n = 132). Asage increases, MNT score and BMI decrease; Likewise, MNTand BMI of women were higher than men. However, there was no significant relationship between age and genderand MNT and BMI (p> 0.05). When the relationship between BMI and MNT was examined, MNT scores increa-sed with increasing BMI, and a significant correlation wasfound (r = 0,312; p = 0,000).

Conclusion: Homecare patients are more at risk of malnutrition due to the limitations of their daily living activities. Fort his reason, assessment of nutritional status is essential.

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Nüfus istatistikleri.Türkiye İstatistik Kurumu Verilerine 2016http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist 2.Solomon D, Foreword. Osterweil D, Brummel-Smith K,Beck JC, et al. Comprehensive Geriatric Assessment. New York:McGraw-Hill, 2000:787-799. 3.GeriatricAssessmentMethodsforClinicalDecisionMaking. NIHConsensus Statement, 1987; 6:1-21. Volume / Cilt : 49 Sayı/ Issue:3 Aralık / December (Ek / Supplement) 2010 29 4.Yentür E. Beslenme durumunun değerlendirilmesi KlinikGelişim 2011; 24: 1-4 5.Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmeliği 25751nolu Resmi Gazete.10. 03.2005 6.Savaş S, Akçiçek F. Kapsamlı geriatrik değerlendirme Ege TıpDergisi / Ege Journal of Medicine 49(3) Ek / Supplement: 19-30, 2010 7.Cassel CK. Geriatric Medicine. An Evidence-Based Appro-ach. New York: Springer,4.baskı 2006:149-211. 8.Çatak B, Kılınç AS, Badıllıoğlu O, Sütlü S, Sofuoğlu AE, As-lan D. Burdur’da Evde Sağlık Hizmeti Alan Yaşlı HastalarınProfili ve Evde Verilen SağlıkHizmetleri. Türkiye Halk Sağ-lığı Dergisi 2012;10(1): 13-21. 9.Işık O, KandemirA, Erişen MA, Fidan C. Evde Sağlık Hizme-ti Alan Hastaların Profili ve Sunulan Hizmetin Değerlendiril-mesi. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 2016; 19(2): 171-186 10.Uzan MM, Taşkın Eğici M, Toprak D. Sociodemographic Cha-racteristics and Medical Conditions of Patient sunder Home-care Service. JAREM 2017; 7: 117-21. 11.Karataş S. Yaşlanmanın Anatomisi Turkish Family Physici-ans 2016; 1:3:23-29 12.Kansal D, Baliga SS, Kruthika K, Mallapur MD. Nutritional as-sessment among elderly population of rural Belagavi: a cross-sectionalstudy. Int J MedSciPublicHealth 2016;5:1496-1499 13.Ergin AB. Obezitenin Kadın Sağlığı Ve Toplumsal Cinsiyet Açı-sından Değerlendirilmesi KASHED.2014;1(1):41-54 14.Doğan N, Toprak D, Demir S. Afyonkarahisar İlinde Obezi-te Prevalansı ve İlgili Risk Faktörleri Türkiye Klinikleri J MedS-ci 2011; 31(1):122-32. 15.Aydın Y, Celbek G, Kutlucan A, Önder E, Güngör A, Alem-dar R, ve ark. Batı Karadeniz Bölgesinde Obezite Prevelan-sı: Melen Çalışması, Turkish Journal of Endocrinology andMetabolism, TurkJem 2012;16: 52-57 16.Guigoz, Y. The Mini Nutritional Assessment review of the li-terature – what does it tell us? J NutrHealthAging.2006;10:466–485 17.Balcı E, Şenol V,.Eşel E, Günay O, Elmalı F. 65 Yaş ve Üze-ri Bireylerin Depresyon ve Malnütrisyon Durumları Arasın-daki İlişki, Türkiye Halk Sağlığı Dergisi. 2012;10(1): 37-43.

Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi

Yıl 2018, Cilt: 10 Sayı: 5, 7 - 10, 23.09.2018

Öz

Öz

Giriş: Nüfusun yaşlanması kronik hastalıkların artışına ve sağlık hizmetlerinin buyaş grubuna özgü hale getirilme çalışmalarına hız getirmiştir. Beslenme yaşlı hastalarda hem mortalite hem morbiditeyi etkileyen önemli bir faktör olduğu literatürler de gösterilmiştir. Evde bakım alan bireylerin çoğunluğu 65 yaş üstü olması nedeniyle geriatrik bakımın yapılması gerekmektedir. Çalışmamızda 65 yaş üstü evde bakım hastalarının beslenme durumlarını değerlendirmeyi amaçladık.

Yöntem: 2016 yılı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliğine bağlı Evde Sağlık Ünitesinden hizmet almış hastaların dosyalarını geriye dönük tarama yöntemi ile taranarak veriler alınmıştır. Yaş, cinsiyet, Mini Nütrisyonel Test (MNT) skorları ve Vücut Kitle İndeksi (VKİ) verileri tam olanhastaların verileri istatistik programlarına girilerek uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. P değeri ≤0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Bulgular: 299 hasta çalışmaya alınmış olup %66,2 (n=198)’i kadındır. Yaş ortalaması 82,21±7,79’dir (min:65; max:104).Yaş grupları ile cinsiyet arasında anlamlı ilişki saptanmış olup; yaş arttıkça kadın cinsiyet artmaktaydı. VKİ’lerinin ortalaması 23,85±4,41 kg/m2 olup; yaş, cinsiyet ile VKİ arasında ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Hastalar en fazla normal VKİ’li grubundaydı. 22 altında VKİ’si olanlar %36,8(n=110) kişiydi. MNT skorları ortalamaları 19,93±4,67’dur. En fazla %44(n=132) ile malnütris-yon risk altında olma çıkmıştır. Yaş arttıkça MNT skoru ile VKİ azalmaktadır; aynı şekilde kadınların MNT ve VKİ’leri erkeklere göre yüksek saptanmıştır. Ancak yaş ve cinsiyet ile MNT ve VKİ aralarında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). VKİ ile MNTarasındaki ilişkiye bakıldığında VKİ arttıkça MNT skor puanı artmakta olup anlamlı ko-relasyon saptanmıştır (r=0,312; p=0,000).

Sonuç: Evde bakım hastaları günlük yaşam aktivitelerindeki kısıtlılık nedeniyle dahaçok malnütrisyon riski altındadır. Bu nedenle beslenme durumlarının değerlendirilmesi elzemdir.

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Nüfus istatistikleri.Türkiye İstatistik Kurumu Verilerine 2016http://www.tuik.gov.tr/UstMenu.do?metod=temelist 2.Solomon D, Foreword. Osterweil D, Brummel-Smith K,Beck JC, et al. Comprehensive Geriatric Assessment. New York:McGraw-Hill, 2000:787-799. 3.GeriatricAssessmentMethodsforClinicalDecisionMaking. NIHConsensus Statement, 1987; 6:1-21. Volume / Cilt : 49 Sayı/ Issue:3 Aralık / December (Ek / Supplement) 2010 29 4.Yentür E. Beslenme durumunun değerlendirilmesi KlinikGelişim 2011; 24: 1-4 5.Evde Bakım Hizmetleri Sunumu Hakkında Yönetmeliği 25751nolu Resmi Gazete.10. 03.2005 6.Savaş S, Akçiçek F. Kapsamlı geriatrik değerlendirme Ege TıpDergisi / Ege Journal of Medicine 49(3) Ek / Supplement: 19-30, 2010 7.Cassel CK. Geriatric Medicine. An Evidence-Based Appro-ach. New York: Springer,4.baskı 2006:149-211. 8.Çatak B, Kılınç AS, Badıllıoğlu O, Sütlü S, Sofuoğlu AE, As-lan D. Burdur’da Evde Sağlık Hizmeti Alan Yaşlı HastalarınProfili ve Evde Verilen SağlıkHizmetleri. Türkiye Halk Sağ-lığı Dergisi 2012;10(1): 13-21. 9.Işık O, KandemirA, Erişen MA, Fidan C. Evde Sağlık Hizme-ti Alan Hastaların Profili ve Sunulan Hizmetin Değerlendiril-mesi. Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 2016; 19(2): 171-186 10.Uzan MM, Taşkın Eğici M, Toprak D. Sociodemographic Cha-racteristics and Medical Conditions of Patient sunder Home-care Service. JAREM 2017; 7: 117-21. 11.Karataş S. Yaşlanmanın Anatomisi Turkish Family Physici-ans 2016; 1:3:23-29 12.Kansal D, Baliga SS, Kruthika K, Mallapur MD. Nutritional as-sessment among elderly population of rural Belagavi: a cross-sectionalstudy. Int J MedSciPublicHealth 2016;5:1496-1499 13.Ergin AB. Obezitenin Kadın Sağlığı Ve Toplumsal Cinsiyet Açı-sından Değerlendirilmesi KASHED.2014;1(1):41-54 14.Doğan N, Toprak D, Demir S. Afyonkarahisar İlinde Obezi-te Prevalansı ve İlgili Risk Faktörleri Türkiye Klinikleri J MedS-ci 2011; 31(1):122-32. 15.Aydın Y, Celbek G, Kutlucan A, Önder E, Güngör A, Alem-dar R, ve ark. Batı Karadeniz Bölgesinde Obezite Prevelan-sı: Melen Çalışması, Turkish Journal of Endocrinology andMetabolism, TurkJem 2012;16: 52-57 16.Guigoz, Y. The Mini Nutritional Assessment review of the li-terature – what does it tell us? J NutrHealthAging.2006;10:466–485 17.Balcı E, Şenol V,.Eşel E, Günay O, Elmalı F. 65 Yaş ve Üze-ri Bireylerin Depresyon ve Malnütrisyon Durumları Arasın-daki İlişki, Türkiye Halk Sağlığı Dergisi. 2012;10(1): 37-43.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm makaleler
Yazarlar

Güzin Zeren Öztürk

Yayımlanma Tarihi 23 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 10 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Öztürk, G. Z. (2018). Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Klinik Tıp Aile Hekimliği, 10(5), 7-10.
AMA Öztürk GZ. Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Aile Hekimliği. Eylül 2018;10(5):7-10.
Chicago Öztürk, Güzin Zeren. “Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi”. Klinik Tıp Aile Hekimliği 10, sy. 5 (Eylül 2018): 7-10.
EndNote Öztürk GZ (01 Eylül 2018) Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Klinik Tıp Aile Hekimliği 10 5 7–10.
IEEE G. Z. Öztürk, “Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi”, Aile Hekimliği, c. 10, sy. 5, ss. 7–10, 2018.
ISNAD Öztürk, Güzin Zeren. “Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi”. Klinik Tıp Aile Hekimliği 10/5 (Eylül 2018), 7-10.
JAMA Öztürk GZ. Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Aile Hekimliği. 2018;10:7–10.
MLA Öztürk, Güzin Zeren. “Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi”. Klinik Tıp Aile Hekimliği, c. 10, sy. 5, 2018, ss. 7-10.
Vancouver Öztürk GZ. Geriatrik Evde Sağlık Hastalarının Beslenme Durumlarının Değerlendirilmesi. Aile Hekimliği. 2018;10(5):7-10.