Abstract
Type 2 Diabetes Mellitus (DM) is a complex disease which is increasing worldwide prevalence and affected by genetic and environmental factors. Obesity, inadequateand unbalanced diet, physical inactivity is important in the development of type 2 DM.Recent studies examine the relationship between changes in intestinal microbiota andobesity, diabetes, cardiovascular disease (CVD) and other diseases. Supplementation orconsumption of dietary probiotics products (such as fermented milk products) that affecting microbiota shows a positive effect on blood glucose regulation and insulin resistance. The results of studies that are examined the effect of probiotics and prebioticson blood glucose regulation, insulin resistance and diabetes may vary in the literature.This subject is expected to clarify with long term human studies. The relationship between DM and probiotics, prebiotics is examines in this review.
Öz
Tip 2 Diabetes Mellitus (DM) dünya genelinde prevalansı artan, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen kompleks bir hastalıktır. Obezite, yetersiz ve dengesiz beslenme, fiziksel inaktivite Tip 2 DM gelişiminde önemli yer tutmaktadır. Son yıllarda intestinal mikrobiyotadaki değişimin obezite, diyabet, kardiyovasküler hastalıklar (KVH) gibibirçok hastalıkla ilişkisini incelenmektedir. Mikrobiyotayı etkileyen probiyotiklerin suplemantasyonu veya diyet ürünleriyle (fermente süt ürünleri gibi) alımı insülin direnci vekan glikoz regülasyonu üzerinde olumlu etki göstermektedir. Probiyotiklerin ve prebiyotiklerin kan glikozu regülasyonu, insülin direnci ve diyabet üzerindeki etkisini inceleyen çalışmaların sonuçları literatürde farklılık gösterebilmektedir. Uzun dönemde yapılacak olan insan çalışmalarının bu konuyu aydınlatacağı düşünülmektedir. Bu derlemede probiyotikler, prebiyotikler ve DM arasındaki ilişki incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 2 |