Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Dyspepsia Approach

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 2, 51 - 53, 05.02.2017

Öz

Abstract

Dyspepsia is one of the most common cause to consult a doctor in general population. Itis not a disease, it is a symptomcomlex. According to Roma III criteria, dyspepsiaincludes at leastone of the findings of early satiety, post prandialfullness and epigastricpain. Right approach to dyspepsia is important for both patient health and nationale conomy. For this reason,itis easy and important step to begin evaluating patients’ alarm symptom sand finding sand then draw roadmap according to the seassesment results

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Aydın Şeref KÖKSAL, Dilek OĞUZ, Ali ÖZDEN.Türkiye’de birin-ci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalarda dispepsi görül-me sıklığı. AKADEMİK GASTROENTEROLOJİ DERGİSİ, 2008; 7(1): 11-17 2.Tack J, Talley NJ, Camilleri M et al. Functional gastroduodenal di-sorders. Gastroenterology 2006; 130:1466 3.Ford AC, Marwaha A, Lim A, Moayyedi P. What is the prevalenceof clinically significant endoscopic findings in subjects with dyspep-sia? Systematic review and meta-analysis. Clin Gastroenterol He-patol 2010; 8:830 4.Grad YH, Lipsitch M, Aiello AE. Secular trends in Helicobacter pylo-ri seroprevalence in adults in the United States: evidence for sustai-ned race/ethnic disparities. Am J Epidemiol 2012; 175:54 5.Jones RH, Baxter G. Lansoprazole 30 mg daily versus ranitidine 150mg b.d. in the treatment of acid-related dyspepsia in general prac-tice. Aliment Pharmacol Ther 1997; 11:541. 6.Mason I, Millar LJ, Sheikh RR, et al. The management of acid-re-lated dyspepsia in general practice: a comparison of an omeprazo-le versus an antacid-alginate/ranitidine management strategy.Compete Research Group [corrected]. Aliment Pharmacol Ther 1998;12:263. 7.Bytzer P, Talley NJ. Dyspepsia. Ann Intern Med 2001; 134:815.

Dispepsiye Yaklaşım

Yıl 2017, Cilt: 5 Sayı: 2, 51 - 53, 05.02.2017

Öz

Öz

Dispepsigenel toplumda en sık doktora başvuru nedenleri arasında ön sırada yer alır.Bir hastalık olmayıp, Roma III kiterlerine göre; yemek sonrası şişkinlik (postprandialdistress sendromu), erken doyma, epigastrik ağrı veya yanma (epigastrik ağrı sendromu) durumlarından en az birini içeren semptom veya semptomlar bütünüdür.Dispepsiye doğ-ru yaklaşım hem hasta sağlığı açısından hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayabilir. Bu nedenle, dispepsi hastalarında değerlendirmeye başlarken alarm semptom vebulgularını değerlendirip yol haritasının bu değerlendirme sonuçlarına göre çizilmesi ba-sit ancak çok önemli bir adımdır.

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Aydın Şeref KÖKSAL, Dilek OĞUZ, Ali ÖZDEN.Türkiye’de birin-ci basamak sağlık kurumlarına başvuran hastalarda dispepsi görül-me sıklığı. AKADEMİK GASTROENTEROLOJİ DERGİSİ, 2008; 7(1): 11-17 2.Tack J, Talley NJ, Camilleri M et al. Functional gastroduodenal di-sorders. Gastroenterology 2006; 130:1466 3.Ford AC, Marwaha A, Lim A, Moayyedi P. What is the prevalenceof clinically significant endoscopic findings in subjects with dyspep-sia? Systematic review and meta-analysis. Clin Gastroenterol He-patol 2010; 8:830 4.Grad YH, Lipsitch M, Aiello AE. Secular trends in Helicobacter pylo-ri seroprevalence in adults in the United States: evidence for sustai-ned race/ethnic disparities. Am J Epidemiol 2012; 175:54 5.Jones RH, Baxter G. Lansoprazole 30 mg daily versus ranitidine 150mg b.d. in the treatment of acid-related dyspepsia in general prac-tice. Aliment Pharmacol Ther 1997; 11:541. 6.Mason I, Millar LJ, Sheikh RR, et al. The management of acid-re-lated dyspepsia in general practice: a comparison of an omeprazo-le versus an antacid-alginate/ranitidine management strategy.Compete Research Group [corrected]. Aliment Pharmacol Ther 1998;12:263. 7.Bytzer P, Talley NJ. Dyspepsia. Ann Intern Med 2001; 134:815.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler 1
Yazarlar

Dr. Hakan Ümit Ünal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 5 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ünal, D. H. Ü. (2017). Dispepsiye Yaklaşım. Klinik Tıp Bilimleri, 5(2), 51-53.
AMA Ünal DHÜ. Dispepsiye Yaklaşım. Klinik Tıp Bilimleri. Şubat 2017;5(2):51-53.
Chicago Ünal, Dr. Hakan Ümit. “Dispepsiye Yaklaşım”. Klinik Tıp Bilimleri 5, sy. 2 (Şubat 2017): 51-53.
EndNote Ünal DHÜ (01 Şubat 2017) Dispepsiye Yaklaşım. Klinik Tıp Bilimleri 5 2 51–53.
IEEE D. H. Ü. Ünal, “Dispepsiye Yaklaşım”, Klinik Tıp Bilimleri, c. 5, sy. 2, ss. 51–53, 2017.
ISNAD Ünal, Dr. Hakan Ümit. “Dispepsiye Yaklaşım”. Klinik Tıp Bilimleri 5/2 (Şubat 2017), 51-53.
JAMA Ünal DHÜ. Dispepsiye Yaklaşım. Klinik Tıp Bilimleri. 2017;5:51–53.
MLA Ünal, Dr. Hakan Ümit. “Dispepsiye Yaklaşım”. Klinik Tıp Bilimleri, c. 5, sy. 2, 2017, ss. 51-53.
Vancouver Ünal DHÜ. Dispepsiye Yaklaşım. Klinik Tıp Bilimleri. 2017;5(2):51-3.