Öz
Diabetes mellitus (DM)’ ta Tıbbi Beslenme Tedavisi (TBT) başarılı bir diyabet tedavisinin en önemli bileşenlerinden biridir. Tıbbi beslenme tedavisinin amacı, kan glikoz seviyesinin ve lipid profilinin kontrolünü sağlayarak metabolik dengeyi kurmak, gerekli besin öğelerinin alınmasını sağlamak, akut ve kronik komplikasyon riskini azaltmaktır. Tedavinin amaçları doğrultusunda hastanın metabolik parametreleri ve yaşamtarzı değerlendirilir, hasta için uygun hedefler saptanır, bu hedefler için öneriler ve eğitimler verilir ve klinik sonuçlar değerlendirilir. Etkin bir TBT hastalarda ağırlık kaybı ile kan glikoz seviyesi, kan basıncı ve kan yağlarında iyileşme sağlar, A1c’yi düşürürve buna bağlı olarak DM ile ilgili komplikasyonları azaltır.
Abstract
A medical nutrition therapy is one of the key factors reducing the complicationscaused by Diabetes Mellitus (DM). The aim of medical nutrition therapy is based onproviding metabolic balance as keeping the blood levels of lipids and glucose underthe control, taking daily nutritional elements and reducing the risks of acute and chronic complications. In accordance with the aims of the treatment, the metabolic parameters, dietary history and life style of the patients are evaluated. After the determination of treatment goals, patients are kept informed about their nutritional habits. Asupportive medical nutrition therapy provides healthy loss of weight as lowering anyexisting high levels of cholesterol and glucose and reducing the blood pressure. It alsohelps to lower the amount of Hb1c. Therefore, the complications developing from DM start to get minimized.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler 1 |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 4 |