Abstract
In diabetic individuals, nutritional therapy is an indispensable element for blood sugarregulation. It is very important for nutritional therapy to be feasible and sustainable. Oneof the most common meal planning methods in diabetic individuals is carbohydrate counting. Carbohydrates are nutrients that affect blood sugar as a primer. The method ofcarbohydrate counting is a meal planning method that allows the dosage of carbohydrate to be consumed at meals and the dosage of insulin to be adjusted according to theblood glucose values. With this method, diabetic individuals can provide better glycemic control. Diabetic complications can be prevented by providing target blood glucose levels. Much work is needed to explain the relationship between blood glucose re-ulation and carbohydrate counting.
Öz
Diyabetli bireylerde, kan şekeri regülasyonunu sağlamak için beslenme tedavisi vazgeçilmez bir unsurdur. Beslenme tedavisinin uygulanabilir ve sürekliliği sağlanabilir olması oldukça önemlidir. Diyabetli bireylerden sık kullanılan öğün planlama yöntemlerden birisi karbonhidrat sayımıdır. Karbonhidratlar, kan şekerini primer olarak etkileyen besin öğesidir. Karbonhidrat sayım, öğünlerde tüketilecek karbonhidrat miktarı ve kan glikoz değerlerine göre insülin doz ayarlamasına olanak sağlayan bir öğün planlama yöntemidir. Bu yöntem ile diyabetli bireyler, glisemik kontrolü sağlayabilirler. Hedef kan glikoz seviyelerinin sağlanması ile diyabete bağlı komplikasyonlar önlenebilmektedir. Kan glikozu regülasyonu ile karbsonhidrat sayım yöntemi arasında ilişkiyi açıklayan birçok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler 1 |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Nisan 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 5 Sayı: 4 |