Abstract
Type 2 diabetes is the most frequently seen form of diabetes mellitus which is a heterogeneous disease highly epidemic in our country and all around the world. Accordingto the data from the International Diabetes Foundation (IDF), today the number of people living with diabetes is 425 million all around the world and this number will riseto 629 million in the year 2045. It is evident that multiple factors play a role in the etiology of type 2 diabetes. Healthy nutrition and exercise are the "sine qua non" of diabetes treatment. Although there are several standards related to the type of nutrition of patients with type 2 diabetes, the pattern or ratio of macronutrients in the diets prescribedto people with diabetes who are either overweight or obese is still a controversial. Thepurpose of this review is to address the effects of different macronutrients, such as protein and fat ratio, in patients with type 2 diabetes who are also obese or overweight.
Öz
Bugün ülkemizde ve tüm dünya’ da salgın hastalık tanımıyla ele alınan, heterojen bir hastalık olan diyabetin en bilinen ve en sık görülen formu tip 2 diyabettir (1). Uluslararası Diyabet Vakfı (IDF) verilerine göre; 2017 yılında tüm dünya’ da 425 milyon diyabetli birey bulunurken 2045 yılında bu sayının 629 milyon kişiye ulaşacağı öngörülmektedir (2). Etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olduğu düşünülen tip 2 diyabetin tedavisinin birinci basamağında sağlıklı beslenme ve/veya yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi ve egzersiz önerilerinin devamlılığı ön plana çıkmaktadır. Tip 2 diyabetli bireylerin beslenme ilkelerine ilişkin pek çok dernek ve otorite tarafından kabul görmüş bazı standartlar bulunmakta fakat fazla kilolu diyabetik bireylerin diyetlerindeki besin örüntüsü ya da oranları konusu hala tartışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı obez diyabetik bireylerin diyetlerindeki makro besin ögelerden olan protein ve yağ oranlarının güncel çalışmalar ışığında sağlığa olan etkilerini derlemektir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler 1 |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 5 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 3 |