Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri

Yıl 2019, Cilt: 7 Sayı: 3, 28 - 31, 05.04.2019

Öz

Öz

Karbonhidrat sayımı, diyabet tedavisinde tercih edilebilecek pek çok öğün planlama yönteminden biridir. Hedef; diyabetli bireylerde kan glukozunu primer etkileyen besinöğesi olan karbonhidratın miktarının hesaplanması, buna uygun insülin dozunun belirlenmesi ve bunun bireyin fiziksel aktivite programı ile uyumlu olmasıdır. Optimal insülin dozunu belirlemek için karbonhidrat miktarına odaklanırken,  karbonhidratın ve bolusun türünü, öğünün protein-yağ içeriğini de göz ardı etmemek gerekir. Tüm bu faktörlerin kan glukozu ile ilişkisini değerlendirecek daha pek çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Kaynakça

  • Kaynaklar 1.Pastors JG, Franz MJ. Effectiveness of medical nutrition the-rapy in diabetes. Ed: Martin W. Nutrition Therapy for Dia-betes, second edition 2012, 2-18. 2.Diabetes Control and Complication Trial Research Group: Ef-fect of intensive treatment of diabetes on the development andprogression of long-term complications of insulin-dependentdiabetes-mellitus. N Eng J Med 1993; 329:977-986. 3.U.K. Prospective Diabetes Study 24 (UKPDS): A 6-year ran-domized, controlled trial comparing sulfonylurea, insulin, andmetformin therapy in patients with newly diagnosed type 2 dia-betes that could not be controlled with diet therapy. Ann İnternMed 1998; 128:165-175. 4.American Diabetes Association. Standards of medical care indiabetes-2016. Diabetes Care 2016; 39 (Suppl 1): 23-35. 5.Diyabet Diyetisyenliği Derneği. Öğün planlamasında kulla-nılan yöntemler. Diyabetin Önlenmesi ve Tedavisinde Kanı-ta Dayalı Beslenme Tedavisi Rehberi 2014; 42-44. 6.Schmidt S, Schelde B, Norgaard K. Effects of advanced car-bohydrate counting in patients with Type 1 diabetes: a syste-matic review. Diabet. Med. 2014; 31, 886-896. 7.Warshaw HS, Bolderman KM. Concepts to Teach- From Ba-sic Nutrition to meal planning . Ed:Ogden A. Practical Car-bohydrate Counting A how-to-teach guide for health profes-sionals. Second edition. 2008; 17-30. 8.Mahan KL, Escott-Stump S, Raymond JL. Medical NutritionTherapy for Diabetes Mellitus and Hypoglycemia of nondia-betic Origin. Ed: Alexopoulos Y, Frazier DM. Krause’s Foodand Nutrition Care Process. 13th edition. 2012; 675-710 9.DAFNE Study Group: Training in flexible, intensive insulinmanagement to enable dietary freedom in people with type 1diabetes: Dose Adjusted for normal eating (DAFNE) rando-mized controlled trial. BMJ 2002; 325:746-752. 10.Gökşen D, Altınok YA, Özen S, Demir G, Darcan Ş. Effects ofcarbohydrate counting method on metabolic control in child-ren with type 1 diabetes mellitus. J. Clin Res Pediatr Endocri-nol 2014; 6(2):74-78. 11.American Diabetes Association (ADbA): Nutrition recommen-dations and interventions for diabetes (Position Statement),Diabetes Care 2008; 31 (Suppl 1): 12.Warshaw HS, Kulkarni K. Basic Carb Counting. Ed: GuthrieG. The Complete Guide to Carb Counting. 3rd edition.2011; 11-19. 13.American Diabetes Association. Standards of Medical Carein Diabetes-2015. Diabetes Care 2015; 38 (suppl 1): s 20 14.American Diabetes Association. Dietary carbohydrate (amo-unt and type) in the prevention and management od diabetes.Diabetes Care 2004; 27(9), 2266-2271. 15.Kirstine JB, King RK, Shafat A, Smart CE. The relationshipbetween carbohydrate and the mealtime insulin dose in type1 diabetes. Journal of Diabetes and its complications 2015;29:1323-1329. 16.Rudiger L. The relationship of postprandial glucose toHbA1c. Diabetes/ Metabolism Research and Reviews 2004;,20(Suppl. 2), 9–12. 17.Atkinson, FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. İnternatio-nal tables of glycemic index and glycemic load values: 2008.Diabetes Care 2008; 31 (12), 2281- 2283. 18.Bozzetto L, Giorgini M, Alderisio A, Costagliosa L, GiaccoA, Riccardi G et al. Glycaemic load versus carbohydrate co-unting for insülin bolus calculation in patients with type 1diabetes on insulin pump. Acta Diabetologica 2015; 52(5),865-871. 19) O’Connel l M, Gilbertson H, Donath SM, Cameron FJ. Optimizing postprandial glycemia in pediatric patients with type1 diabetes using insulin pump therapy. Diabetes Care 2008;31(8), 1491-1495 20.Parillo M, Anuzzi G, Rivellese AA, Bozetto L, Alessandrini R,Riccardi G et al. Effects of meals with different glycaemic in-dex on postprandial blood glucose response in patients withtype 1 diabetes treated with continous subcutaneous insulininfusion. Diabetic Medicine 2011, 28(2), 227-229. 21.Wolpert HA, Smith SA, Atakov-Castillo A, Steil GM. Dietaryfat acutely increases glucose concentrations and insulin re-quirements in patients with type 1 diabetes. Diabetes Care 2013;36:810- 816 22.Pankowska E, Blazik M. Bolus calculator with nutrition data-base software, a new concept of prandial insulin programmingfor pump users. J Diabetes Sci Technol 2010; 4(3):571-576. 23.Kordonouri O, Hartmann R, Remus K, Blasig SM, Sedaghi-an E, Danne T. Benefit of supplementary fat plus protein co-unting compared with conventional carbohydrate counting forinsulin bolus calculation in children with pump therapy. Pe-diatric Diabetes (2012) 13, 540-544. 24.Bao J, Atkinson F, Petocz P, Willett W, Brand-Miller J. (2011)Prediction of postprandial glycemia and insulinemia in lean,young, healthy adults: glycemic load compared with carbohyd-rate content alone. The Am J Clin Nutr 2011; 93, 984-986 25.Holt S H, Miller J C, Petocz. P An insulin index of foods: theinsulin demand generated by 1000-kj portions of common fo-ods. Am J Clin Nutr 1997; 66 (5): 1264-1276. 26.Bell K, Smart CE, Steil GM, Brand-Miller JC, King BR, Wol-pert H. Impact of fat, protein and glycemic index on postpran-dial glucose control in type 1 diabetes: Implications for inten-sive diabetes management in continuous glucose monitoringera. Diabetes Care 2015; 38, 1008-1015.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler 1
Yazarlar

Umz. Dyt. Ceren Yolaçan İşeri

Yayımlanma Tarihi 5 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yolaçan İşeri, U. D. C. (2019). Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri. Klinik Tıp Bilimleri, 7(3), 28-31.
AMA Yolaçan İşeri UDC. Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri. Klinik Tıp Bilimleri. Nisan 2019;7(3):28-31.
Chicago Yolaçan İşeri, Umz. Dyt. Ceren. “Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri”. Klinik Tıp Bilimleri 7, sy. 3 (Nisan 2019): 28-31.
EndNote Yolaçan İşeri UDC (01 Nisan 2019) Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri. Klinik Tıp Bilimleri 7 3 28–31.
IEEE U. D. C. Yolaçan İşeri, “Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri”, Klinik Tıp Bilimleri, c. 7, sy. 3, ss. 28–31, 2019.
ISNAD Yolaçan İşeri, Umz. Dyt. Ceren. “Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri”. Klinik Tıp Bilimleri 7/3 (Nisan 2019), 28-31.
JAMA Yolaçan İşeri UDC. Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri. Klinik Tıp Bilimleri. 2019;7:28–31.
MLA Yolaçan İşeri, Umz. Dyt. Ceren. “Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri”. Klinik Tıp Bilimleri, c. 7, sy. 3, 2019, ss. 28-31.
Vancouver Yolaçan İşeri UDC. Tıbbi Beslenme Tedavisinde Karbonhidrat Sayımının Yeri. Klinik Tıp Bilimleri. 2019;7(3):28-31.