EN
TR
Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi
Öz
Amaç: Bu çalışma, Türkiye’de ortopedi ve travmatoloji ameliyatı geçiren hastaların memnuniyetine ilişkin yapılan lisansüstü tezleri sistematik bir şekilde inceleyerek mevcut literatürdeki eğilimleri, yöntemsel yaklaşımları ve temel bulguları ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Gereç ve Yöntem: Bu sistematik derlemede, Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nde kayıtlı olan lisansüstü tezler Ağustos-Eylül 2024 tarihleri arasında “hemşire”, “ortopedi”, “hasta memnuniyeti” anahtar kelimesiyle taranmıştır. Yayınlanma yılı kriter olarak alınmamıştır. Tarama sonucunda veri tabanına kayıtlı 62 lisansüstü teze ulaşılmış, araştırma kriterlerini karşılayan 23 tez araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen tezler, veri toplama yöntemleri, çalışma grupları, anabilim dalları ve türlerine göre detaylı olarak incelenmiştir.
Bulgular: Ortopedik ameliyatlar ve hasta memnuniyeti konusuyla ilgili hemşirelik alanında yapılan tezlerin 2014 yılında yapılmaya başlandığı tespit edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen tezlerin 21’i yüksek lisans, 2’si doktora tezidir. Bu tezlerin 14’ü tanımlayıcı, 3’ü randomize kontrollü olup 5 tanesi de deneysel ve yarı deneysel çalışmalardan oluşmaktadır. Tezlerin 4.407 kişilik örneklem gruplarında ve ortopedi hastalarıyla gerçekleştirildiği saptanmıştır.
Sonuç: İncelenen tezlerin çoğunlukla tanımlayıcı nitelikte olduğu, deneysel çalışmaların ise sınırlı sayıda bulunduğu tespit edilmiştir. Hemşirelerin hasta gereksinimlerine öncelik vererek iletişim odaklı, eğitici ve tedavi edici yaklaşımlarının hasta memnuniyetini artırdığı tespit edilmiştir. Gelecekte bu alanda yapılacak deneysel çalışmaların, literatüre önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Herhangi bir kurum tarafından desteklenmemiştir.
Etik Beyan
Bu çalışma, herhangi bir insan ya da hayvan deneyi içermemektedir. Çalışmada yalnızca Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi’nde kayıtlı olan ve kamuya açık lisansüstü tezler incelenmiştir. Araştırmada, bilimsel etik kurallarına ve akademik dürüstlük ilkelerine tam uyum sağlanmıştır. Bu bağlamda, herhangi bir çıkar çatışması bulunmamaktadır.
Teşekkür
Sayın Editör,
Öncelikle, çalışmamızı değerlendirmeniz ve bilimsel camiaya katkıda bulunma fırsatı sunduğunuz için en içten teşekkürlerimizi sunarız. Türkiye’de ortopedi ve travmatoloji ameliyatı geçiren hastaların memnuniyetine yönelik yapılan lisansüstü tezleri sistematik bir şekilde inceleyen bu çalışma, mevcut literatürdeki metodolojik eğilimleri ve temel bulguları ortaya koyarak önemli bir boşluğu doldurmaktadır.
Sağlık hizmetlerinde hasta memnuniyeti, hem bakım kalitesinin artırılması hem de hasta merkezli yaklaşımların geliştirilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, hemşirelik alanındaki akademik çalışmaların yönelimlerini belirlemek ve deneysel araştırmaların artırılmasının gerekliliğini vurgulamak, gelecekte yapılacak bilimsel araştırmalar için yol gösterici olacaktır. Çalışmamızın, hasta bakım süreçlerini iyileştirmeye yönelik kanıta dayalı uygulamalara katkı sağlamasını umuyoruz.
Çalışmamıza gösterdiğiniz ilgi ve değerlendirme sürecindeki katkılarınız için tekrar teşekkür eder, değerli görüşlerinizin bilimsel gelişime ışık tutmaya devam etmesini dileriz.
Saygılarımla,
Kaynakça
- Fraval, A., Chandrananth, J., Chong, Y. M., Tran, P., & Coventry, L. S. (2015). Internet based patient education improves informed consent for elective orthopaedic surgery: a randomized controlled trial. BMC musculoskeletal disorders, 16(1), 14. https://doi.org/10.1186/s12891-015-0466-9
- Andersson, V., Bergstrand, J., Engström, Å., & Gustafsson, S. (2020). The impact of preoperative patient anxiety on postoperative anxiety and quality of recovery after orthopaedic surgery. Journal of PeriAnesthesia Nursing, 35(3), 260-264. https://doi.org/10.1016/j.jopan.2019.11.008
- Arslan, S. (2019). Cerrahi hastalarının hemşirelik bakım memnuniyetlerinin belirlenmesi. [Yüksek Lisans Tezi]. Trabzon: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Ataro, B. A., Geta, T., Endirias, E. E., Gadabo, C. K., & Bolado, G. N. (2024). Patient satisfaction with preoperative nursing care and its associated factors in surgical procedures, 2023: a cross-sectional study. BMC nursing, 23(1), 235. https://doi.org/10.1186/s12912-024-01881-5
- Atay, M. S. (2019). Cerrahi kliniklerde yatan hastaların hemşirelik bakımına ilişkin memnuniyet durumlarının değerlendirilmesi. [Yüksek Lisans Tezi]. Ankara: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Bağcı, Y. (2019). Sağlık hizmeti alan bireylerin hasta güvenliğine yönelik görüşleri ve hemşirelik hizmetlerinden memnuniyet düzeyi. [Yüksek Lisans Tezi]. Erzincan: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Balta Bolu, H. (2022). Hemşirelerin duygusal emek davranışları ile hasta memnuniyeti arasındaki ilişki. [Yüksek Lisans Tezi]. Adıyaman: Adıyaman Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
- Baydemir, S. (2019). Ortopedik cerrahi girişim esnasında hasta yakınlarını kısa mesaj ile bilgilendirmenin anksiyete ve memnuniyet düzeyine etkisi. [Yüksek Lisans Tezi]. Kırklareli: Kırklareli Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği
Bölüm
Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz
Erken Görünüm Tarihi
24 Ağustos 2025
Yayımlanma Tarihi
26 Ağustos 2025
Gönderilme Tarihi
28 Mart 2025
Kabul Tarihi
14 Ağustos 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 2
APA
Koçaşlı, S., & Kayış, C. N. (2025). Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(2), 236-253. https://doi.org/10.59244/ktokusbd.1667164
AMA
1.Koçaşlı S, Kayış CN. Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. KTOKUSB-D. 2025;6(2):236-253. doi:10.59244/ktokusbd.1667164
Chicago
Koçaşlı, Sema, ve Cemile Nida Kayış. 2025. “Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6 (2): 236-53. https://doi.org/10.59244/ktokusbd.1667164.
EndNote
Koçaşlı S, Kayış CN (01 Ağustos 2025) Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6 2 236–253.
IEEE
[1]S. Koçaşlı ve C. N. Kayış, “Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”, KTOKUSB-D, c. 6, sy 2, ss. 236–253, Ağu. 2025, doi: 10.59244/ktokusbd.1667164.
ISNAD
Koçaşlı, Sema - Kayış, Cemile Nida. “Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/2 (01 Ağustos 2025): 236-253. https://doi.org/10.59244/ktokusbd.1667164.
JAMA
1.Koçaşlı S, Kayış CN. Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. KTOKUSB-D. 2025;6:236–253.
MLA
Koçaşlı, Sema, ve Cemile Nida Kayış. “Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi”. KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy 2, Ağustos 2025, ss. 236-53, doi:10.59244/ktokusbd.1667164.
Vancouver
1.Sema Koçaşlı, Cemile Nida Kayış. Türkiye’de Ortopedi ve Travmatoloji Ameliyatı Geçiren Hastaların Memnuniyetlerine İlişkin Yapılan Lisansüstü Tezlerin İncelenmesi. KTOKUSB-D. 01 Ağustos 2025;6(2):236-53. doi:10.59244/ktokusbd.1667164