Abstract
Among the approaches to improving nutrition in children, ‘choosing right foods’takes the first place. Many factors such as age, sex, family, hunger-satiety status, nutrition industry, snacks affect the food choice. Although snacks are consumed by individuals at any age, most commonly they are consumed by children. Snacks are foods consumed sometimes as a quick main meal or just used to satisfy hunger in business meetings, friend meetings, celebrations and birthdays. Sometimes they are consumed unwittingly or to suppress stress. Healthy snacks are defined as fat, sugar andsalt poor foods that do not include preservatives, artificial coloring or aroma and richin vitamins, minerals and fiber. A healthy snack should carry the features of sufficiency, balance, limited or controlled energy and offering diversity. Snacks with these features support healthy nutrition. In this review, we evaluated the effects of healthy snacks on child nutrition and health.
Öz
Çocuklarda beslenmeyi iyileştirme yaklaşımları arasında “doğru besin seçimi” ilk sırada yer almaktadır. Besin seçimini yaş, cins, aile, açlık-tokluk durumu, besin endüstrisi, atıştırmalıklar vb. birçok faktör etkilemektedir. Atıştırmalıklar her yaşta birey tarafından tüketilmesine karşın, en fazla çocuklar tarafından tüketilmektedir. Atıştırmalıklar, çoğunlukla bir ara öğün, bazen hızlı bir ana öğün, bazen karın doyurmak için, iş toplantılarında, arkadaş toplantılarında, kutlamalarda, doğum günlerinde, bazen stresi bastırmak için, bazen de farkında olmaksızın tüketilen besinlerdir. Sağlıklı atıştırmalık, yağ, şeker ve tuzdan fakir, koruyucu, yapay renklendirici ve aroma içermeyen, vitamin, mineral ve liften zengin olan besin ya da besinler olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir atıştırmalık yeterlilik, denge, sınırlı ya da kontrollü enerji, ılımlı ve çeşitlilik sunma özelliklerini taşımalıdır. Bu özelliklere sahip olan atıştırmalıklar, sağlıklı beslenmeye destek verirler. Bu derlemede, sağlıklı atıştırmalıkların çocuk beslenmesi ve sağlığı üzerine etkileri ele alınmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Eylül 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 8 Sayı: 5 |