Abstract
The first step of treatment in all types of food allergies is avoiding the food thatcause the symptoms. To ensure normal growth and development, all the nutrients present in the food or foods excluded from the diet should be provided from altenative sources. This review focused on the alternative food sources changing accordingto the age of the patient and type of the diet at the time of allergic reaction, the points to be considered during follow-up of patients and the measures to determine andcorrect the poor growth associated with dietary restrictions.
Öz
Besin alerjilerinde tedavinin ilk basamağı sorumlu gıdadan uzak durmaktır. Normal büyüme ve gelişmenin devamı için, uzak durulan gıdaların içeriğindeki tüm besin öğelerinin alternatif kaynaklardan sağlanması gerekir. Bu derlemede IgE aracılıve non IgE aracılı besin alerjilerinde hastanın yaşına ve alerjinin görüldüğü sıradaki beslenme şekline göre değişen alternatif beslenme kaynakları, hastaların takibinde dikkat edilmesi gereken noktalar, diyete bağlı gelişen beslenme eksiklikleri ve büyüme geriliğinin saptanması ve düzeltilmesi için alınması gereken önlemler üzerinde duruldu.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 2 |