Çocuklarda Tamamlayıcı beslenme tek başına anne sütünün yetmediği dönemde
besinsel gereksinimleri karşılamak için anne sütü ile birlikte anne sütü veya formül
mama dışında gıdaların verilmesidir. Bir başka deyişle, emzirilen bebeğin yaşına
ve gelişim basamaklarına uygun yeni besin maddelerini alması, besin madde çeşitliliği,
dengeli ve yeterli beslenmenin sağlanması, kendi kendini besleyebilir hale
gelmesi demektir. Ek besin olarak da adlandırılır. İki grupta incelenir; sütçocuğu için
özel hazırlanmış geçiş besinleri ve birlikte tükettiği aile yemekleri. Uygun zamanda
başlatılan ve uygun şekilde verilen tamamlayıcı beslenme bebeğin bir yaşında aile
sofrasında yiyecekleri tüketebilecek olgunluğa ulaşmasını sağlamaktadır. Doğumdan
itibaren ilk 6 ay anne sütü tek başına bebeğin enerji ve besin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
Ancak 6 aydan sonra anne sütü bebeğin gereksinimlerini karşılayamamaktadır.
Bu nedenle 6.aydan sonra anne sütüne ek olarak tamamlayıcı beslenmeye
başlanmalıdır. Tamamlayıcı beslenmeye başlarken önemli olan uygun zamanda
başlanmalı, miktarı ve verilme şekli bebeğin yaşına uygun seçilmeli, besin içeriği enerji,
protein, yağ ve mikrobesin gereksinimini karşılayabilmeli, güvenilir olmalı, temiz
ve hijyenik koşullarda hazırlanmalı ve bebeğin keyif alacağı bir öğünü olarak
düzenlenmelidir. Sadece anne sütü alanlar bebeklerde en erken 4 ay (17 hafta, 5.ayın
başlangıcı) ve 6 ay (26.hafta, 7.ayın başlangıcı) olarak önerilmektedir. Tamamlayıcı
gıdanın (anne sütü veya formül mama hariç tüm katı veya sıvı gıda) 4.aydan önce
veya 6.aydan sonra başlanmaması gerekmektedir. Besin seçiminin ise çeşitli tat ve
şekillerde hazırlanmalı, acımtırak tatlar dahil tüm yeşil sebzeler kullanılarak sebze
püresi şeklinde başlanması bebeğin katı gıdaya geçişinde ara basamak olarak denenebilir.
Tamamlayıcı gıdalar 4 ile 6 ay arasında ise tanıştırma amaçlı kullanılmalı,
asla ana öğün olmamalıdır. Tamamlayıcı gıda miktarının artması anne sütü verilme
miktarını azaltabilir. Bal ve inek sütü 1 yaşından önce önerilmemektedir. Alerjen gıdalar
ise 4 aydan önce tattırılmamalıdır. Yüksek alerji riski olan gıdaların özellikle
fıstığın, yumurtanın alerji uzmanlarının kontrolü altında 4 ile 11 ay arasında verilmesi
önerilmektedir. Gluten içeren gıdalar 4 ve 12.ay arasında başlanabilir, ancak
ilk haftalarında gluten içeriğinin fazla miktarda verilmemesi önerilmektedir. Glutenin 4.aydan önce başlanması Çölyak riskini arttırmaktadır.
Anne sütündeki demir içeriği azaldığından tamamlayıcı
gıdanın besin içeriğinin demir içerikli gıdalarla veya
etle desteklenmelidir. Vegan diyetler sadece uzmanlar ve
diyetisyenler kontrolünde uygulanabilir. Şeker ve tuz kesinlikle
eklenmemelidir. Meyve suları ve şekerli gıdalarda
uzak durulmalıdır. Beslenme zamanını aileler bebeklerinin
açlık ve tokluk durumuna göre ayarlamalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 5 |