Çocuklarda beslenmeyi iyileştirme yaklaşımları arasında “doğru besin seçimi” ilk
sırada yer almaktadır. Besin seçimini yaş, cins, aile, açlık-tokluk durumu, besin endüstrisi,
atıştırmalıklar vb. birçok faktör etkilemektedir. Atıştırmalıklar her yaşta birey
tarafından tüketilmesine karşın, en fazla çocuklar tarafından tüketilmektedir. Atıştırmalıklar,
çoğunlukla bir ara öğün, bazen hızlı bir ana öğün, bazen karın doyurmak
için, iş toplantılarında, arkadaş toplantılarında, kutlamalarda, doğum günlerinde, bazen
stresi bastırmak için, bazen de farkında olmaksızın tüketilen besinlerdir. Sağlıklı
atıştırmalık, yağ, şeker ve tuzdan fakir, koruyucu, yapay renklendirici ve aroma içermeyen,
vitamin, mineral ve liften zengin olan besin ya da besinler olarak tanımlanmaktadır.
Sağlıklı bir atıştırmalık yeterlilik, denge, sınırlı ya da kontrollü enerji, ılımlı
ve çeşitlilik sunma özelliklerini taşımalıdır. Bu özelliklere sahip olan atıştırmalıklar,
sağlıklı beslenmeye destek verirler. Bu derlemede, sağlıklı atıştırmalıkların çocuk
beslenmesi ve sağlığı üzerine etkileri ele alınmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İç Hastalıkları |
Bölüm | makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 11 Sayı: 5 |