Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinde Riskli Kafein Tüketimi

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı 1, 19 - 23, 28.11.2019
https://doi.org/10.35365/ctjpp.19.special1.5

Öz

Üniversite öğrencilerinin riskli kafein tüketimi örüntüsünü incelemek, bu örüntünün kafein tüketme alışkanlıkları ve riskli kafein kullanımı ile ilişkilerini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Betimsel araştırma modeli kullanılmış olup, elverişli örneklem yöntemi ile veri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmış ve verilerin analizi SPSS 20 paket programı ile yapılmıştır. Sigara kullanımı, sigara/kahve kullanmaya başlama önceliği, kafein tüketilmediğinde ya da az tüketildiğinde 24 saat içinde görülen belirtilerden depresif mod/sinirlilik belirtisi ve konsantrasyon zorluğu belirtisi ile riskli kafein tüketimi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki elde edilmiştir. Araştırma sonunda üniversite öğrencilerinin %20’ sinin riskli kafein tüketimi kriterlerini karşıladığı ve kafein bağımlılığı için risk grubunda oldukları bulunmuştur. Bu çalışma ve benzeri çalışmaların, daha geniş bir örneklem ve farklı değişkenler ile yapılması önerilmektedir.

Kaynakça

  • Batu, A. (2017). Moleküler Bakış Açısıyla Gıdaların Tat Ve Aroma Algıları. Aydın Gastronomi, 1 (1), 25-36.
  • Bolton S, N. G. (1981) Caffeine: Psychological Effects, Use And Abuse. Orthomolecular Psychiatry, 10: 3, 202-211.
  • Brown C.R, Jacob P., Wilson M., Beowitz N.L.(1988). Changes In Rate And Pattern Of Caffeine Metabolism After Cigarette Abstinence. Clinical Pharmacology Therapeutics, 43(5), 488-491.
  • Coşkunol, H. (2018). Temel Ve Klinik Psikiyatri. Oğuz Karamustafalıoğlu (Ed.), Kafein (S.585-590). Ankara: Güneş Tıp Kitapevleri. Eskigün, S., Bayrak, A. (2006). Bazı Gıdalarda Kafein Ve Teobromin Düzeyleri. Gıda, 31 (1), 49-57.
  • Güneş, S. (2012). Türk Çay Kültürü Ve Ürünleri. Millî Folklor, 93, 234-251.
  • Hancı, M., Bakırcı, S., Bayram, S., Karahan, S., Kaya, E. (2013). Türk Kahvesi Ve Türkiye’de Satılan Bazıiçeceklerdeki Kafein Miktarları. Düzce Tıp Dergisi, 15(3), 34-38.
  • Khorshıd, L., Sarı, D. (2013). Üniversite Çalışanlarında Kafein Tüketimi. Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi,29(1), 45-59.
  • Küçer, N. (2010). The Relationship Between Daily Caffeine Consumption And Withdrawal Symptomps:A Quetionnaire-Based Study. Tübitak, 40(1),105-108.
  • Pennay, A. E., Lubman, D. I. (2012). Energy Drinks: Health Risks And Toxicity. The Medical Journal Of Australia, (1967), 442-447.
  • Uzbay, T. (2015). Madde Bağımlılığı: Tüm Boyutlarıyla Bağımlılık Ve Bağımlılık Yapan Maddeler (1. Baskı). İstanbul: İstanbul Tıp Kitabevi.
  • Yıldız, Ö. (2016). Nörogastronomi. Http://Rmftf.Deu.Edu.Tr/Files/Nrogastronomia1.Pdf. Erişim Tarihi: 22.07.2019.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Klinik Psikoloji
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Birgül Aydın Bu kişi benim

Gül Eryılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 28 Kasım 2019
Kabul Tarihi 6 Kasım 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: Özel Sayı 1

Kaynak Göster

APA Aydın, B., & Eryılmaz, G. (2019). Üniversite Öğrencilerinde Riskli Kafein Tüketimi. Kıbrıs Türk Psikiyatri Ve Psikoloji Dergisi, 1(Özel Sayı 1), 19-23. https://doi.org/10.35365/ctjpp.19.special1.5