Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği

Cilt: 3 Sayı: 3 1 Nisan 2011
  • Hüseyin Yolcu
PDF İndir
EN TR

Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği

Öz

Kız meslek liselerine olan bireysel eğitim istemini ortaya koymayı amaçlayan bu araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın çalışma evrenini Kastamonu'da il merkezi ve ilçelerinde bulunan toplam dört kız meslek lisesinde öğrenim gören 291 kız öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Altunsaray'ın (2000) geliştirdiği ve bireysel eğitim istemini üç boyutta (okulun özellikleri, kişisel etki ve çevresel etki) ölçen 22 maddeden oluşan ölçek kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, ANOVA, t testi, Kruskal Wallis H testi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Öğrencilerin, kız meslek liselerine olan bireysel eğitim istemleri üzerinde kendi kişisel kararlarının yanı sıra bu okulu bitirdiklerinde meslek sahibi olacak olmaları, gelecek yaşantılarında elde edecekleri yararlar ve hem çalışıp hem okuma olanağına sahip olmaları en fazla etkiye sahiptir. Öğrenim görülen bölüm, anne iş durumu, baba iş durumu ölçeğin yalnızca okulun özellikleri boyutunda; baba öğrenim durumu okulun özellikleri ve çevresel etki boyutunda; ailenin gelir düzeyinin okulun özellikleri ve kişisel etki boyutlarında etkilerinin anlamlı olduğu ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acemoğlu, D., & Pischke, J. Steffen (2000). Changes in the wage structure, family income and childeren’s education. NBER Working Paper Series No. 7986.
  2. Aksan, H. (1989). Ortaöğretimde talebin belirleyicileri (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Türkiye.
  3. Aktaş, Y. (1994). Çalışan anne ve çocuğu. Yaşadıkça Eğitim, (36), 7-11.
  4. Altunsaray, M. (2000). İmam hatip liselerine talebi etkileyen etmenler (Ankara ili örneği) (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.
  5. Atalay, B., Kontaş, M., Beyazıt, S. ve Madenoğlu, K. (1992). Türk aile yapısı. Ankara: Devlet Planlama Teşkilatı Yayın No: 2013.
  6. Bakış, O., Levent, H., İnsel, A. ve Polat, S. (2009). Eğitimde reform girişimi: Türkiye’de eğitime erişimin belirleyicileri. İstanbul: Sabancı Üniversitesi Yayını.
  7. Balcı, A. (1995). Sosyal bilimlerde araştırma. Ankara: 72 TDFO Bilgisayar Yayın L.T.D.
  8. Barutçu, P. (1996). Ticaret ve turizm meslek liselerine olan bireysel talebinin incelenmesi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ankara Üniversitesi, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hüseyin Yolcu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2011

Gönderilme Tarihi

27 Temmuz 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2011 Cilt: 3 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yolcu, H. (2011). Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 3(3), 453-483. https://izlik.org/JA57BP75PG
AMA
1.Yolcu H. Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2011;3(3):453-483. https://izlik.org/JA57BP75PG
Chicago
Yolcu, Hüseyin. 2011. “Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 3 (3): 453-83. https://izlik.org/JA57BP75PG.
EndNote
Yolcu H (01 Nisan 2011) Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 3 3 453–483.
IEEE
[1]H. Yolcu, “Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 3, sy 3, ss. 453–483, Nis. 2011, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57BP75PG
ISNAD
Yolcu, Hüseyin. “Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 3/3 (01 Nisan 2011): 453-483. https://izlik.org/JA57BP75PG.
JAMA
1.Yolcu H. Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2011;3:453–483.
MLA
Yolcu, Hüseyin. “Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 3, sy 3, Nisan 2011, ss. 453-8, https://izlik.org/JA57BP75PG.
Vancouver
1.Hüseyin Yolcu. Kız Meslek Liselerine Olan Bireysel Eğitim İstemini Etkileyen Etkenler: Kastamonu İli Örneği. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Internet]. 01 Nisan 2011;3(3):453-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57BP75PG