EN
TR
Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı ilköğretim ve ortaöğretim okullarında kullanılmaya başlanan güvenlik kamera sistemlerine ilişkin yönetici ve öğretmenlerin görüşlerinin belirlenmesidir. Yönetici ve öğretmen görüşlerinin cinsiyet, okul türü, görev türü, kamera sisteminin kullanılma süresi ve okul büyüklüğü değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi araştırmanın alt amaçları olarak alınmıştır. Araştırmanın verileri, 2007–2008 eğitim-öğretim yılında, Malatya ili merkez ilçedeki kamera sisteminin kullanıldığı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler arasından, gönüllü olarak araştırmaya katılmayı kabul eden toplam 523 yönetici (n=84) ve öğretmenden (n=439) toplanmıştır. Araştırmada, Dönmez ve Özer (2008) tarafından geliştirilen, yöneticiler ve öğretmenlerin okullarda kullanılan kamera sistemlerini, güvenlik ve disiplin açısından nasıl algıladıklarını betimlemeye çalışan “Güvenlik Kamera Sistemleri Okul Güvenliği Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler üzerinde yapılan analizler sonucunda görev türü ve okul türü değişkeni açısından katılımcıların görüşlerinin anlamlı biçimde farklılaştığı, ancak cinsiyet, kamera sisteminin kullanılma süresi ve okul büyüklüğü değişkenleri açısından farklılaşmadığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Altun, S. A; Güneri, O. Y. & Baker, Ö. E. (2006). Basındaki yansımaları ile okulda şiddet. Eğitim Araştırmaları, 6(24):12-21
- Alikaşifoğlu, M., Erginöz, E., Ercan, E., Uysal, Ö., Kaymak, D. A., & İlter, Ö. (2004). Violent behaviour among Turkish high school students and correlates of physical fighting. European Journal of Public Health, 14, 173–177.
- Blitzer, H. L. (2002). Surveillance tools for safer schools (Final Report). Rockville, MD: National Criminal Justice Reference Service (NCJRS).
- Center to Prevention Handgun Violence. (1990). Caught in the crossfire: A Report on gun violence in our nation's schools. Washington, D.C: Center to Prevention Handgun Violence.
- Çınkır, Ş., & Kepenekci, Y. (2003). Öğrenciler arası zorbalık. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 9(34), 236–253.
- Demirtaş, İ. Y. (2007). İlköğretim okullarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin okul güvenliğine ilişkin rol ve beklentileri (Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- DeVoe, J. F., Peter, K., Kaufman, P., Ruddy, S. A., Miller, A. K., Planty, M., et al. (2002). Indicators of school crime and safety: 2002. NCES 2003–009/NCJ 196753. Washington, DC: U.S. Departments of Education and Justice.
- DeVoe, J. F., Peter, K., Kaufman, P., Miller, A. K., Noonan, M., Snyder, T. D., et al. (2004). Indicators of school crime and safety: 2004 (NCES 2005–002/NCJ 205290). U.S. Departments of Education and Justice. Washington, DC: U.S. Government Printing Office.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Mart 2010
Gönderilme Tarihi
27 Temmuz 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2010 Cilt: 2 Sayı: 2
APA
Dönmez, B., & Özer, N. (2010). Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 2(2), 215-230. https://izlik.org/JA67NN97MG
AMA
1.Dönmez B, Özer N. Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2010;2(2):215-230. https://izlik.org/JA67NN97MG
Chicago
Dönmez, Burhanettin, ve Niyazi Özer. 2010. “Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 2 (2): 215-30. https://izlik.org/JA67NN97MG.
EndNote
Dönmez B, Özer N (01 Mart 2010) Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 2 2 215–230.
IEEE
[1]B. Dönmez ve N. Özer, “Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 2, sy 2, ss. 215–230, Mar. 2010, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67NN97MG
ISNAD
Dönmez, Burhanettin - Özer, Niyazi. “Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi 2/2 (01 Mart 2010): 215-230. https://izlik.org/JA67NN97MG.
JAMA
1.Dönmez B, Özer N. Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 2010;2:215–230.
MLA
Dönmez, Burhanettin, ve Niyazi Özer. “Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi”. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, c. 2, sy 2, Mart 2010, ss. 215-30, https://izlik.org/JA67NN97MG.
Vancouver
1.Burhanettin Dönmez, Niyazi Özer. Güvenlik Kamera Sistemlerinin Yönetici ve Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Internet]. 01 Mart 2010;2(2):215-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA67NN97MG