Çalışmada ekonomik öneme sahip biber (Capsicum annuum L.) bitkisinin Cemele genotipinin in vitro
koşullarda çimlenmesi ve klonal çoğaltımı üzerine farklı besin ortamı tipleri ve TDZ
(Thidiazuron)’nin farklı konsantrasyonlarının etkileri incelenmiştir. Çalışma kapsamında, iki farklı
besin ortamı (MS ve N6), TDZ’nin beş farklı konsantrasyonu ve iki farklı eksplant (sürgün ucu ve
hipokotil) denenmiştir. Çalışma süresince, kontaminasyon ve çimlenme oranları, fide uzunluğu,
yaprak sayısı ve kök uzunlukları ile kallus oluşum oranları, organogenes ve somatik embriyogenes
oluşum durumları incelenmiştir. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde, %93.33 ile maksimum
çimlenme %50'lik NaOCl'de 10 dk. yüzey sterlizasyonu uygulamasında MS besin ortamında
gözlenmiştir. Sürgün ucu eksplantından in vitro klonal çoğaltım sağlanamamış ancak hipokotil
eksplantlarından başarılı sonuçlar elde edilmiştir. In vitro'da çimlendirilmiş olan bitkiciklerden alınan
hipokotil eksplantları 0.5 mg/l BAP ve 1.0 mg/l IBA içeren MS ortamda 20 gün ön muameleye tabi
tutulmuş ardından 0.25, 0.50, 1.00, 1.50 ve 2.00 mg/l TDZ içeren MS besin ortamına aktarılmıştır.
Maksimum kallus oluşumu (%100.00), çok sayıda somatik embriyo ve kök organogenesisi 2.00 mg/l
TDZ içeren MS ortamında gözlenmiştir. Çalışma sonuçları, MS ve N6 ortamlarının biberin in vitro
çimlenmesini ve fide gelişimini doğrudan etkilediğini ortaya koymuştur. MS ortamında bitkilerin
kökleri daha fazla gelişirken (maksimum kök uzunluğu 9.9 cm); N6 ortamında toprak üstü aksamları
daha fazla gelişmiştir (maksimum fide boyu 4.3 cm ve maksimum yaprak sayısı 5.2 adet). Sonuçlar,
Cemele ve diğer biber genotiplerinin klonal çoğaltımı için kullanılabileceği gibi kök boğazı çürüklüğü
ya da benzeri hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılık özelliklerinin kazandırılması amacıyla ilerde
yapılacak olan genetik iyileştirme ve biyoteknolojik ıslah çalışmalarına da ışık tutacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Biyoteknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2023 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ocak 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1 |