Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Heterofermantatif Laktik Asit Bakterilerinin Silaj Katkı Maddesi Olarak Kullanılması

Yıl 2023, Cilt: 1 Sayı: 1, 38 - 43, 30.06.2023

Öz

Hayvancılık faaliyetlerini etkileyen önemli faktörlerden birisi de hali hazırda bulunan yem sorunudur.
Yem sorununun çözülmesi için yapılan her çalışma hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır ve
insan beslenmesi için oldukça önemli olan hayvansal kaynaklara ulaşılmasını da kolaylaştıracaktır.
Bu bağlamda hayvansal yem kaynaklarının daha verimli ve ekonomik seviyede olması gerekmektedir
ve alternatif yem kaynakları araştırılması oldukça önemlidir. Silaj ile besleme alternatif yem
kaynakları arasında sayılabilmektedir. Silajın hayvan beslemede kullanılması yem kaynaklı sorunların
azalması için oldukça önemlidir. Silaj yapımından birçok bitki kullanılabildiği gibi endüstriyel atıklar,
posalarda katkı maddesi veya silajlık ana materyal şeklinde değerlendirilebilmektedir. Oksijenli
ortamda fermente edilen kaba ve yeşil yemler ihtiyaç halinde hayvanlara silaj şeklinde verilmektedir.
Silajla besleme besin madde ihtiyaçlarını büyük çoğun karışalanabilmektedir. Silajlarda katkı
maddelerinin kullanımı silaj kalitesini ve verimini etkilemektedir. Bu bağlamda son dönemlerde katkı
maddesi olarak laktik asit inokulantları bazı mikrororganizma oluşumunu engellemesinde dolayı
oldukça tercih edilmektedir. Homofermantatif ve heterofermantatif olarak laktik asit bakteriler ikiye
gruba ayrılmaktadır. Heterofermantif laktik asit bakterilerinin silajlarada tek başına kullanıldığı
çalışmalar oldukça yetersiz bulunmaktadır. Bu bakteriler genellikle ticari inokulanlar içerisinde veya
ticari olmayan inokulanr olarak silajlarda kullnılmasının etkilerini anlamamıza yardımcı olması
amacıyla literatür taraması yapılarak elde edilen bulgular derlemede özetlenmiştir.

Kaynakça

  • Akgül, B. (2010). Laktik asit bakterileri ve enzim karışımı inokulantların düşük kuru maddeli mısır silajlarında fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi]. https://hdl.handle.net/20.500.11776/661
  • Çon, A. H., & Gökalp, H. Y. (2000). Laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal metabolitleri ve etki şekilleri. Türk Mikrobiyol Cem Derg., 30, 180-190.
  • Demirci, U. (2009). Homofermantatif ve homofermantatif-heterofermentatif laktik asit bakterileri ilavesi ile hazırlanan tritikale-macar fiği karışımı silajların konya merinosu dişi toklularda rumen parametreleri ve canlı ağırlık değişimi üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü [Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi, 54 s., Konya].
  • Doğan, F. (2019). Laktik asit bakterileri+ enzim inokulantlarının tririkale silajlarında fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
  • Erbil, N. İ. (2012). Homofermantatif ve/veya heterofermantatif laktik asit bakterileri inokulantların Macar fiği-buğday karışımı silajların fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
  • Erten, K., Kaya, A., & Koc, F. (2022). Bakteriyel inokulant ve organik asit ilavesi ile yeniden silolamanın mısır silajının aerobik stabilitesi ve ın vitro gaz üretim parametreleri üzerine olan etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 12(4), 2568-2580. https://doi.org/10.21597/jist.1138835
  • Filya, İ., Karabulut, A., Kalkan, H., & Sucu, E. (2001). Bakteriyal inokulantların sorgum silajlannın fermantasyon, aerobik stabilite ve rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 07(2), 112-119. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000633
  • Filya, İ. (2006). Silaj yapımı teknoloji ve kullanımı. Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları. Hayvancılık Serisi: 2 Yetiştirici El Kitabı, Bursa.
  • Hashemzadeh-Cigari, F., Khorvash, M., Ghorbani, G. R., Ghasemi, E., Taghizadeh, A., Kargar, S. & Yang, W. Z. (2014), Interactive effects of molasses by homofermentative and heterofermentative inoculants on fermentation quality, nitrogen fractionation, nutritive value and aerobic stability of wilted alfalfa (Medicago sativa L) silage. J Anim Physiol Anim Nutr, 98, 290-299. https://doi.org/10.1111/jpn.12079
  • İke, F. (2019). Laktik asit bakterisi ve enzim ilavesinin adi fiğ, buğday, yulaf karışımı silajlarda fermantasyon ile aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
  • Kim, D. H., Lee, S. S., Paradipta, D. H., Joo, Y. H., Lee, H. J., Kwak, Y. S., Han, O. K., & Kim, S. C. (2017). Effect of Homo or heterofermentative inoculants on fermentation characteristics and aerobic stability of rye silage. Journal of Agriculture & Life Science, 51(5), 81-89. https://doi.org/10.14397/jals.2017.51.5.81
  • Lee, S. S., Joo, Y. H., Lee, H. J., Jang, J. W., Han, O. K., Kim, J. H., & Kim, S. C. (2016). 0637 Screening of microorganism and effects of different bacterial additives on fermentation quality of rye silage harvested at dough stage. Journal of Animal Science, 94(5), 304-304. https://doi.org/10.2527/jam2016-0637
  • Mutlu, Y. (2009). Mısır silajında enzim-inokulant kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
  • Özdemir, M. (2019). Laktik asit bakterisi+enzim karışımı inokulantın farklı mısır çeşitleri silajlarının kimyasal kompozisyonu rumende kuru madde parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. [Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi].
  • Roberto, F., Diana, C., Julio, P., Ruedal, D., Johana, Z., Diegol, R., Manjunathal, B., Ravi, M., & Selvanayagam, M. (2016). Identification and characterization of Lactobacillus bacterial genera most prevalent used to improve silage digestibility of important forage species for livestock sector. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 6(1), 035-041. https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.600106
  • Şahin, İ. F. & Zaman, M. (2011). Hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı: SİLAJ. Doğu Coğrafya Dergisi, 15 (23), 1-18. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/ataunidcd/issue/2438/31199
  • Yılmaz, A. (2015). Fiziksel zarar görmüş mısırlara laktik asit bakteri ilavesinin mısır silaj fermantasyonu üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
  • Yücel, C., Avcı, M, Kılıçalp, N. & Akkaya, M. (2013). Lactobacillus buchneri ile silolanmış baklagil, buğdaygil ve karışımlarının silaj özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(3), 11-18. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/jotaf/issue/19035/201311
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Tarımda Enzim ve Mikrobiyal Biyoteknoloji
Bölüm Derlemeler
Yazarlar

Kevser Şeremet Bu kişi benim 0000-0002-6946-1599

Abdallah Khatabı Bu kişi benim 0000-0001-7062-0094

Jasim Mohammed Dakheel Bu kişi benim 0000-0003-3132-2590

Gökhan Filik Bu kişi benim 0000-0003-4639-3922

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2023
Gönderilme Tarihi 22 Aralık 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şeremet, K., Khatabı, A., Dakheel, J. M., Filik, G. (2023). Heterofermantatif Laktik Asit Bakterilerinin Silaj Katkı Maddesi Olarak Kullanılması. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 1(1), 38-43.