Heterofermantatif Laktik Asit Bakterilerinin Silaj Katkı Maddesi Olarak Kullanılması
Yıl 2023,
Cilt: 1 Sayı: 1, 38 - 43, 30.06.2023
Kevser Şeremet
Abdallah Khatabı
Jasim Mohammed Dakheel
Gökhan Filik
Öz
Hayvancılık faaliyetlerini etkileyen önemli faktörlerden birisi de hali hazırda bulunan yem sorunudur.
Yem sorununun çözülmesi için yapılan her çalışma hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacaktır ve
insan beslenmesi için oldukça önemli olan hayvansal kaynaklara ulaşılmasını da kolaylaştıracaktır.
Bu bağlamda hayvansal yem kaynaklarının daha verimli ve ekonomik seviyede olması gerekmektedir
ve alternatif yem kaynakları araştırılması oldukça önemlidir. Silaj ile besleme alternatif yem
kaynakları arasında sayılabilmektedir. Silajın hayvan beslemede kullanılması yem kaynaklı sorunların
azalması için oldukça önemlidir. Silaj yapımından birçok bitki kullanılabildiği gibi endüstriyel atıklar,
posalarda katkı maddesi veya silajlık ana materyal şeklinde değerlendirilebilmektedir. Oksijenli
ortamda fermente edilen kaba ve yeşil yemler ihtiyaç halinde hayvanlara silaj şeklinde verilmektedir.
Silajla besleme besin madde ihtiyaçlarını büyük çoğun karışalanabilmektedir. Silajlarda katkı
maddelerinin kullanımı silaj kalitesini ve verimini etkilemektedir. Bu bağlamda son dönemlerde katkı
maddesi olarak laktik asit inokulantları bazı mikrororganizma oluşumunu engellemesinde dolayı
oldukça tercih edilmektedir. Homofermantatif ve heterofermantatif olarak laktik asit bakteriler ikiye
gruba ayrılmaktadır. Heterofermantif laktik asit bakterilerinin silajlarada tek başına kullanıldığı
çalışmalar oldukça yetersiz bulunmaktadır. Bu bakteriler genellikle ticari inokulanlar içerisinde veya
ticari olmayan inokulanr olarak silajlarda kullnılmasının etkilerini anlamamıza yardımcı olması
amacıyla literatür taraması yapılarak elde edilen bulgular derlemede özetlenmiştir.
Kaynakça
- Akgül, B. (2010). Laktik asit bakterileri ve enzim karışımı inokulantların düşük kuru maddeli mısır
silajlarında fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal
Üniversitesi]. https://hdl.handle.net/20.500.11776/661
- Çon, A. H., & Gökalp, H. Y. (2000). Laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal metabolitleri ve etki
şekilleri. Türk Mikrobiyol Cem Derg., 30, 180-190.
- Demirci, U. (2009). Homofermantatif ve homofermantatif-heterofermentatif laktik asit bakterileri
ilavesi ile hazırlanan tritikale-macar fiği karışımı silajların konya merinosu dişi toklularda rumen
parametreleri ve canlı ağırlık değişimi üzerine etkileri. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri
Enstitüsü [Doctoral dissertation, Yüksek Lisans Tezi, 54 s., Konya].
- Doğan, F. (2019). Laktik asit bakterileri+ enzim inokulantlarının tririkale silajlarında fermantasyon ve
aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
- Erbil, N. İ. (2012). Homofermantatif ve/veya heterofermantatif laktik asit bakterileri inokulantların
Macar fiği-buğday karışımı silajların fermantasyon ve aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri
[Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
- Erten, K., Kaya, A., & Koc, F. (2022). Bakteriyel inokulant ve organik asit ilavesi ile yeniden
silolamanın mısır silajının aerobik stabilitesi ve ın vitro gaz üretim parametreleri üzerine olan
etkileri. Journal of the Institute of Science and Technology, 12(4), 2568-2580.
https://doi.org/10.21597/jist.1138835
- Filya, İ., Karabulut, A., Kalkan, H., & Sucu, E. (2001). Bakteriyal inokulantların sorgum silajlannın
fermantasyon, aerobik stabilite ve rumen parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. Tarım
Bilimleri Dergisi, 07(2), 112-119. https://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000000633
- Filya, İ. (2006). Silaj yapımı teknoloji ve kullanımı. Süt Hayvancılığı Eğitim Merkezi Yayınları.
Hayvancılık Serisi: 2 Yetiştirici El Kitabı, Bursa.
- Hashemzadeh-Cigari, F., Khorvash, M., Ghorbani, G. R., Ghasemi, E., Taghizadeh, A., Kargar, S. &
Yang, W. Z. (2014), Interactive effects of molasses by homofermentative and heterofermentative
inoculants on fermentation quality, nitrogen fractionation, nutritive value and aerobic stability of
wilted alfalfa (Medicago sativa L) silage. J Anim Physiol Anim Nutr, 98, 290-299.
https://doi.org/10.1111/jpn.12079
- İke, F. (2019). Laktik asit bakterisi ve enzim ilavesinin adi fiğ, buğday, yulaf karışımı silajlarda
fermantasyon ile aerobik stabilite özellikleri üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal
Üniversitesi].
- Kim, D. H., Lee, S. S., Paradipta, D. H., Joo, Y. H., Lee, H. J., Kwak, Y. S., Han, O. K., & Kim, S. C.
(2017). Effect of Homo or heterofermentative inoculants on fermentation characteristics and
aerobic stability of rye silage. Journal of Agriculture & Life Science, 51(5), 81-89.
https://doi.org/10.14397/jals.2017.51.5.81
- Lee, S. S., Joo, Y. H., Lee, H. J., Jang, J. W., Han, O. K., Kim, J. H., & Kim, S. C. (2016). 0637 Screening
of microorganism and effects of different bacterial additives on fermentation quality of rye silage
harvested at dough stage. Journal of Animal Science, 94(5), 304-304.
https://doi.org/10.2527/jam2016-0637
- Mutlu, Y. (2009). Mısır silajında enzim-inokulant kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik
stabilite üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
- Özdemir, M. (2019). Laktik asit bakterisi+enzim karışımı inokulantın farklı mısır çeşitleri silajlarının
kimyasal kompozisyonu rumende kuru madde parçalanabilirlik özellikleri üzerine etkileri. [Tokat
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi].
- Roberto, F., Diana, C., Julio, P., Ruedal, D., Johana, Z., Diegol, R., Manjunathal, B., Ravi, M., &
Selvanayagam, M. (2016). Identification and characterization of Lactobacillus bacterial genera
most prevalent used to improve silage digestibility of important forage species for livestock
sector. Journal of Applied Pharmaceutical Science, 6(1), 035-041.
https://doi.org/10.7324/JAPS.2016.600106
- Şahin, İ. F. & Zaman, M. (2011). Hayvancılıkta önemli bir yem kaynağı: SİLAJ. Doğu Coğrafya
Dergisi, 15 (23), 1-18. Retrieved from
https://dergipark.org.tr/en/pub/ataunidcd/issue/2438/31199
- Yılmaz, A. (2015). Fiziksel zarar görmüş mısırlara laktik asit bakteri ilavesinin mısır silaj
fermantasyonu üzerine etkileri [Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi].
- Yücel, C., Avcı, M, Kılıçalp, N. & Akkaya, M. (2013). Lactobacillus buchneri ile silolanmış baklagil,
buğdaygil ve karışımlarının silaj özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(3), 11-18.
Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/jotaf/issue/19035/201311