Bu çalışmada, dünya genelinde baharat olarak kullanılan ve halk arasında yaygın tüketime sahip olan Cinnamomum zeylanicum (seylan tarçını) ekstraktının diabetik ratların femur kemik iliği hücrelerinde in-vivo mikronükleus oluşumuna etkisinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada 40 adet erkek Spraguey Dawley cinsi rat kullanıldı. Deney grupları kontrol, tarçın, diabet ve diabet+tarçın olarak belirlendi. Diabet ve diabet+tarçın gruplarına (i.p) STZ (Streptozotosin) enjeksiyonu yapılarak diabet oluşturuldu. Daha sonra tarçın ve diabet+tarçın gruplarına tarçın ekstraktı 14 gün boyunca 200mg/kg olacak şekilde oral gavaj yolu ile verildi. Çalışma sonunda ratlara servikal dislokasyon uygulandıktan sonra femur kemikleri alınarak mikronükleus testi uygulandı. İstatistiksel analizler neticesinde; kontrol ve tarçın ekstraktı verilen gruplara göre, diyabete bağlı olarak mikronükleuslu polikromatik eritrosit (MNPCE), polikromatik eritrosit (PCE) ve normokromatik eritrosit (NCE) sayılarının artış gösterdiği, diyabetle birlikte tarçın ekstraktı verilen gruplarda sadece diyabet grubuna göre bu sayıların düşüş gösterdiği tespit edildi (P<0.001). Aynı zamanda PCE/NCE oranları bakımından değerlendirme yapıldığında da en düşük oranın diyabet grubunda olduğu, diyabetik hayvanlara tarçın ekstraktı uygalanmasına bağlı olarak da bu oranın artış gösterdiği belirlendi. Sonuç olarak STZ ile diabet oluşturulan ratlarda mikronükleus sayısı artarken, diabet+tarçın grubunda tarçının koruyucu etkisinin belirgin olduğu ve mikronükleus sayısını azalttığı gözlemlendi.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 9 Sayı: 2 |