Kültürel miras, bir toplumun kendilerinden sonraki kuşaklara aktardığı maddi-manevi değer yargılarının tümüdür. Kültürel mirası oluşturan öğelerden birisi ise mutfak kültürüdür. Mutfak kültürü bir toplumun beslenmesini sağlayan her türlü besin ve bunların hazırlama, pişirme, saklama ve tüketme şekillerini anlatır. Bu unsurlara bağlı olarak mutfak kültürü, bir kesimin inanış ve uygulamalarından oluşan bütünsel ve kendine has bir yapıyı anlatmaktadır. Bireylerin beslenme kültürü, yaşam biçimleri, coğrafi ve sosyo-ekonomik yapılarına göre şekil almaktadır. Medeniyetlerin beslenme yapılarının denetlenmesi, toplumsal açıdan yaşamın katmanlarını farklı açılardan aydınlatmaktadır. Türk mutfağı ise geçmişten bugüne kadar daimi olarak birikimlerle ilerlemiş köklü bir yapı oluşturmuştur. Orta Asya ve Anadolu bölgelerinin toprak verimliliği sonucunda uzun dönemlere dayanan etkileşim Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin yeni tatlar ve yapılar kazanmasına yol açmıştır. Bu kapsamda Türk yemek kültürünün geçirdiği dönemsel süreçler incelenerek günümüz Türk mutfağının daha iyi kavranabilmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışmanın somut olmayan kültürel miras kapsamında Türk yemek kültürünün geçirdiği dönemsel süreçlerin sentezlenmesine ve tanınırlığının artmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Somut Olmayan Kültürel Miras Türk Mutfağı Orta Asya Mutfağı Selçuklu Mutfağı Osmanlı Mutfağı
Cultural heritage is the totality of material and spiritual values that a society transmits to future generations. One of the elements that constitutes cultural heritage is culinary culture. Culinary culture describes all kinds of food that provide nutrition to a society and the ways they are prepared, cooked, stored and consumed. Depending on these elements, culinary culture describes a holistic and unique structure consisting of the beliefs and practices of a segment. Individuals' nutritional culture takes shape according to their lifestyles, geographical and socio-economic structures. Inspecting the nutritional structures of civilizations illuminates the layers of social life from different perspectives. Turkish cuisine has formed a deep-rooted structure that has continuously progressed with accumulation from past to present. As a result of the soil fertility of the Central Asian and Anatolian regions, long-term interaction led the Seljuk and Ottoman states to gain new tastes and structures. In this context, the aim of the study is to better understand today's Turkish cuisine by examining the periodic processes that Turkish food culture has gone through. It is thought that the study will contribute to the synthesis of the periodic processes of Turkish food culture, which is an intangible cultural heritage (ICH), and to increasing its recognition.
Intangible Cultural Heritage Turkish Cuisine Central Asian Cuisine Seljuk Cuisine Ottoman Cuisine
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Kültürel çalışmalar (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 16 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1 |
Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License tarafından lisanslanmıştır.