Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hacker Etiği: İş Hayatına Yıkıcı Bir Yaklaşım

Yıl 2005, Cilt: 8(2) Sayı: 16, 135 - 147, 01.12.2005

Öz

"Enformasyon toplumu", geleneksel kapitalizmden ayrı olduğu varsayılan günümüzün toplumsal örgütlenme tarzlarını ortak bir terim etrafında toplamaya ve iktisadi etkinlikte enformasyonun işlenmesinin belirleyici olduğu bir küresel ekonominin gelişimini çözümlemeye yönelen yazının temel kavramlarından biri haline gelmiştir. Teknolojinin "demokratikleştirici" potansiyeline güven duyanların iyimser senaryoları, enformasyonun merkezi rolü etrafında kurulan bir toplum yapısında teknolojik ilerlemeyi, ekonomik refah artışını tetikleyecek, bilgiye erişim olanaklarını artırarak hem yurttaşların özgelişimlerini destekleyecek hem de yönetime katılım için yollar açarak liberal demokrasinin meşruiyet krizinin çözümüne katkı sağlayacak bir "gizil güç" kaynağı olarak görmektedir. Teknolojik ilerlemenin eşitsiz yapılar içindeki mevcut işleyişini sorunsallaştırmayan "enformasyon toplumu" savunucularına karşıt duran, enformasyonun "merkeziliğini" reddetmeyen ancak bunun kapitalizmin yarattığı eşitsizliklerin aşıldığı yeni bir aşama olarak öne sürülmesine muhalif konumdaki isimlerden biri Manuel Castells' dir.

Kaynakça

  • Castells, Manuel (1996). The Information Age: Economy, Society and Culture Volume I: The Rise of Network Society. Massachusetts: Blackwell.
  • Horkheimer, Max ve Adorno, Theodor W. (1996). Aydınlanmanın Diyalektiği: Felsefi Fragmanlar II. Çev. Oğuz Özügül. İstanbul: Kabalcı Yayınları.
  • Timisi, Nilüfer (2003). Yeni İletişim Teknolojileri ve Demokrasi. Ankara: Dost Kitabevi.
  • Willis, Susan (1993). Gündelik Hayat Kılavuzu. Çev. Aksu Bora ve Asuman Emre. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
Toplam 4 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları, Radyo-Televizyon, Etik
Bölüm Kitap İncelemesi ve Değini
Yazarlar

Oğuzhan Taş

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2005
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 8(2) Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Taş, O. (2005). Hacker Etiği: İş Hayatına Yıkıcı Bir Yaklaşım. Kültür Ve İletişim, 8(2)(16), 135-147.