Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The “Other” On The Screen: The Representation of Minorities in Turkish Serials After 2000

Yıl 2014, Cilt: 17 (2) Sayı: 34, 174 - 201, 01.12.2014

Öz

The construction of identity covers one’s similarities with others as well as the differences that distinguish him/her. In other words, such a construction is based upon the existence of “the other”. When it comes to national identity, the perception of the other is concretized through minorities. The same applies to the representation of minorities, reduced to the position of being “the other”, on media. The aim of this study is to analyse the positioning of minorities as the other on media within the framework of representation theory. In this regard, discourse analysis is conducted on chosen domestic tv series, which are an important field of representation. The minorities examined are limited to Rums, Jews, and Armenians as the study is based on the official minority definition for Turkey agreed in Lausanne Treaty. The analyses made through characters, clearly show that the minorities are stereotyped in Turkish serials. The results obtained during the analyses reveal that minorities are represented as the other in terms of the characters’ discourses and the general perception especially about religious elements.

Ekrandaki “Öteki”: 2000 Sonrası Yerli Dizilerde Azınlıkların Temsili

Yıl 2014, Cilt: 17 (2) Sayı: 34, 174 - 201, 01.12.2014

Öz

Kimlik inşası, hem bireyin diğerleri ile olan benzerliklerini hem de bireyi diğerlerinden ayıran farklılıkları birlikte içermektedir. Bir bakıma bireyin kendini tanımlaması ve kimlik kurgusu “öteki”nin varlığı ile mümkün olmaktadır. Ulusal kimlik söz konusu olduğunda ise öteki algısı, toplumda bir arada yaşanılan azınlıklar üzerinde somutlaşmaktadır. Toplumsal yaşantıda “öteki” konumuna indirgenen azınlıkların medyadaki temsili de benzer şekildedir. Çalışmada amaç, azınlıkların medyada öteki olarak konumlanışını temsil kuramı doğrultusunda incelemektir. Bu bağlamda, önemli bir temsil alanı olarak yerli diziler seçilmiştir. Çalışmada kurama uygun olarak söylem analizi kullanılmıştır. Türkiye’de Lozan Antlaşması ile belirlenen resmi azınlık tanımından yola çıkıldığı için incelenen azınlıklar Rumlar, Yahudiler ve Ermenilerden oluşmaktadır. Karakterler üzerinden yapılan çözümlemeler azınlıkların yerli dizilerde stereotipleştirildiğini açıkça göstermektedir. Çözümleme sürecinde elde edilen bulgular, başta dinsel öğeler olmak üzere karakterlerin hem söylem hem de genel algılanış bağlamında öteki olarak temsil edildiğini ortaya koymaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları, Radyo-Televizyon, Kültürel çalışmalar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ürün Yıldıran Önk Bu kişi benim

Senem Sönmez Selçuk Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 17 (2) Sayı: 34

Kaynak Göster

APA Önk, Ü. Y., & Sönmez Selçuk, S. (2014). Ekrandaki “Öteki”: 2000 Sonrası Yerli Dizilerde Azınlıkların Temsili. Kültür Ve İletişim, 17 (2)(34), 174-201.