Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Medya Aktivizminin Bir Biçimi Olarak Taktiksel Medya: icmihrak.blogspot.com Üzerine Bir Analiz

Yıl 2015, Cilt: 18(2) Sayı: 36, 83 - 104, 01.12.2015

Öz

Aktivizm kavramı, sosyal ve politik değişimi hedefleyen mücadele pratiklerine karşılık gelir, dolayısıyla var olan iktidar ilişkilerine yönelmiş bir karşıt hareketliliğe işaret eder. Aktivizm, dijital iletişim teknolojilerinin 1990’lı yıllardaki gelişimine koşut olarak, içinde - ve aracılığıyla- iletişim kurup etkileşimde bulunabileceği yeni bir mücadele alanına, sembolik bir arenaya daha sahip olmuştur. Bu yeni sembolik arena, aktivizmin, protestolar ve gösteriler, grevler, oturma eylemleri, sivil itaatsizlik vb. gibi geleneksel formlarına alternatif olarak, taktiksel medya genel başlığı altında toplanabilecek olan dijital oturma eylemleri (virtual sit-ins) , kırıcılık (hacktivism) , kültür bozumu (culture jamming) vb. gibi yeni aktivizm formlarının ortaya çıkışına da zemin hazırlamıştır. Çünkü dijital medyanın mikro-düzeyde kullanıma ve etkileşime olanak tanıyan ortamları (kişisel bloglar, Facebook, Twitter, MySpace gibi sosyal ağ siteleri vb.)  iktidar ve direniş pratiklerinin doğrudan gözlemlenebildiği, medya aktivizminin örgütlendiği mekânlardır. Bu çalışmanın odağını oluşturan taktiksel medya da, medya aktivizminin bir biçimi olarak 1990’lı yıllarda ortaya çıkmıştır; ancak dijital medya teknolojilerinin kullanım yaygınlığı ve içerik çeşitliliği açısından ulaştığı nokta düşünüldüğünde hâlâ güncelliğini korumaktadır. Taktiksel medya, iktidarla olan ilişkisini belirlerken, Braman’ın (2015) tespitiyle, katı ideolojik pozisyonlardan ideolojilerin terkine; tüketimin ve estetiğin reddinden politik amaçlı kullanımına ve medyanın içeriğine odaklanmaktan medyanın kendisini içerik olarak kullanmaya yönelir. Böylelikle anaakım medyadan kendini ayrıştırır, medyanın direniş pratiklerine işaret eder. Bu çerçeveden hareketle, bu çalışma medyanın direniş pratiklerini açıklamada işlevsel bir kavram olarak taktiksel medyanın ne olduğu ve nasıl uygulandığı sorularını yanıtlamayı amaçlar. Bu doğrultuda, kültür bozumu (culture jamming) uygulamaları ile medyanın taktiksel kullanımına örnek teşkil eden icmihrak.blogspot.com üzerinden bir analiz gerçekleştirilmiştir.

The Tactical Use of Media as a Form of Media Activism: an Analysis of icmihrak.blogspot.com

Yıl 2015, Cilt: 18(2) Sayı: 36, 83 - 104, 01.12.2015

Öz

The term activism refers to practices of struggle which aim to effect social and political change; thus it can defined as a contra-movement against the existing power relations of society. As a result of the development of digital media technologies during the 1990s, activism has found another space in which to enact this struggle, a symbolic arena by which it can shape new forms of activism. Such forms include electronic advocacy, virtual sit-ins and other types of activity known as “hacktivism” and “culture jamming”. This symbolic arena of the digital media environment, with its personal blogs and social networking sites such as Facebook, Twitter and MySpace, is a very useful platform for observing power and resistance practices and organizing digital activism at the micro level. One form of digital media activism is that of tactical media, born in the 1990s and still a key research topic. The term tactical media refers to shifts from adherence to strict ideological positions to the abandonment of ideology; from rejection of consumption to the use of consumption for political ends; from rejection of aesthetics to the use of aesthetics for political ends; and lastly, from a focus on the content of media to the use of media as content (Braman, 2015). In this manner, tactical media engages with media resistance practices and separates itself from the mainstream media. The main questions this study aims to answer are: considering its relation with power and resistance, what does the use of tactical media mean and how can it be applied? For this purpose, the culture jamming work of icmihrak.blogspot.com has been chosen for analysis as an example of tactical media practices.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları, Radyo-Televizyon, Kültürel çalışmalar
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Oya Morva Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 18(2) Sayı: 36

Kaynak Göster

APA Morva, O. (2015). Medya Aktivizminin Bir Biçimi Olarak Taktiksel Medya: icmihrak.blogspot.com Üzerine Bir Analiz. Kültür Ve İletişim, 18(2)(36), 83-104.