Yazım Kuralları

YAZIM KURALLARI ve KAYNAK GÖSTERME BİÇİMİ (APA 6.0)

 

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi’ne (Journal Of Socıal Scıences And Research) gönderilen yazılar için referans sisteminde, dipnot gösterme biçiminde ve kaynakça düzenlemesinde American Psychological Association (APA) stili kullanılmalıdır. APA’nın 6. baskısı, yazarların dikkate alacağı versiyonu olmalıdır.

 

APA 6. Basıma Göre Kaynak ve Referans Sistemi:

 

Metin içinde APA:

-          Metinde 12 punto Times New Roman yazı karakteri kullanılır.

-          Metin, A4 boyutlarındaki kâğıda üst, alt, sağ boşluk 2,5 cm ve sol boşluk 2,0 cm bırakılarak, iki yana dayalı, satır sonu tirelemesiz şekilde olmalıdır. 

-          Paragraflarda ve başlıklarda 1,0 cm girinti olmalıdır.

-          Paragraf sekmesinde aralık bölümünde önce alanı 0 nk ve sonra alanı 6 nk, satır aralığı ise 1,5 olmalıdır. 

-          Makale başlığı Türkçe ve İngilizce şeklinde alt alta 14 punto, Times New Roman, kalın (bold) ve ortalanarak yazılmalıdır.

-          Çalışma daha önce bir kongre/sempozyum vb. sunulmuşsa, bir projeden veya tezden üretilmişse başlığın sonuna * dipnotu konularak açıklama yapılmalıdır. 

-          Yazar isimleri 12 punto, Times New Roman ve düz olmalıdır. Yazarın/yazarların tam adları makale başlığının altında ortalı olarak verilmeli; çalıştıkları kurumlar (üniversite, fakülte ve bölüm adları), şehir ve ülke isimleri ile e-posta adresleri ise dipnotta belirtilmelidir. 

-          Öz ve Abstract 11 punto, 1,0 satır aralığı, Times New Roman yazı karakteri kullanılarak hazırlanmalı ve 150-250 kelime arasında olmalıdır. Özde atıf kullanılmamalıdır. Türkçe tam metin olarak yazılmış çalışmalarda mutlaka İngilizce başlık ve “Abstract”, İngilizce tam metin olarak yazılmış çalışmalarda ise mutlaka Türkçe başlık ve “Öz” bulunmalıdır. 

-          Makalelerin uluslararası düzeyde okunurluğunu ve alıntılanmasını kolaylaştıracağı için “Structured Abstract” başlığı altında 500-750 kelime arasında genişletilmiş İngilizce özet olmalıdır.

-          Anahtar kelimeler ve Keywords 4-8 kelime arası olmalıdır.

-          Nicel ve nitel çalışmaların Giriş ve Sonuç başlıkları olmak zorundadır. Ayrıca Yöntem, Bulgular, Tartışma bölümlerini de içerebilir. 

-         Metin içinde kitap, dergi ve film, TV programı adları italik yazılmalıdır. Örneğin, Siyaset Meydanı programında (…). Ayrıca yeni veya teknik bir terim metin içinde ilk geçtiği anda italik yazılabilir, sonrasında italik yazılamaz. Örneğin,

1990’lardan sonra alımlama çalışmaları Türkiye’de de artış göstermiştir.

-          İngilizcede yaygın olan ifadeler ve kısaltmalar italik yazılmamalıdır. Örneğin, apriori, vis-a-vis, per se vb…

-          Metindeki bir ifade, daha çok vurgulamak amacıyla italik yapılmamalıdır.

-         Kaynak gösterme metin içinde olmalıdır. Açıklamalar dipnot şeklinde verilmelidir; metin sonuna konulmamalıdır.

-         Metinde tek bir ek var ise Ek olarak italik başlıklandırılabilir ve metinde bu şekilde yer alabilir. Birden çok ek var ise Ek A, Ek B diye harflendirilerek sıralanmalıdır. Metin sonunda yer alan bu eklere başlıkları verilmelidir. Ana metinde etiketleri ile belirtilmelidir. Örneğin:

Türkiye’de yapılmış haber konusundaki doktora tezlerinin ve master tezlerinin konu dağılımına bakıldığında (Ek A ve Ek B), 1990’lardan itibaren bunların çoğunun temsil, ideoloji ve söylem meselelerine odaklandığı görülmektedir.

-         Metin içinde başlıklar ve alt başlıkların sıralanmasında geçerli olan başlıklandırma formatı APA’da 6 düzey olarak ayırt edilmiştir. Metniniz karmaşık, hacimli ve dolayısıyla alt başlıklandırması çok ise 1.düzey, 2.düzey ve 3.düzey başlıklandırma kullanılmalıdır. Metniniz çok karmaşık ve alt başlıklandırmaya fazla ihtiyaç duymuyor ise 1.düzey ve 2.düzey başlıklandırma formatı kullanılmalıdır.

 

Başlık düzeyi

APA Formatı

1.düzey

Sola Yaslı, Kalın, SÖZCÜKLER BÜYÜK HARFLE

2.düzey

Sola Yaslı, Kalın, Sözcükler Büyük Harfle Başlar Küçük Harfle Sürer

3.düzey

Girintili, kalın, Başlığın ilk sözcüğü büyük harfle başlar diğer sözcükler küçük harfle başlayıp biter

4.düzey

Girintili, kalın, italik, Başlığın ilk sözcüğü büyük harfle başlar ve diğer sözcükler küçük harfle başlayıp biter

5.düzey

Girintili, italik, başlığın ilk sözcüğü Büyük harfle başlar ve diğer sözcükler küçük harfle başlayıp biter

 

-          Metin karmaşık ve fazla hacimli değilse, başlık ve alt başlıklarda sayılar veya harfler kullanılmamalıdır. Yine metinde yer alan çeşitli türden ardışık sıralamalarda sayı yerine madde işaretleri kullanılmalıdır. (Kare, çizgi, yuvarlak, vb.)

-         Bir yazarın aynı tarihli eserleri şu şekilde yazılmalıdır. Örneğin: (Zizek, 2009a) ve (Zizek, 2009b).

-         Yazar sayısı üç ile beş arasında ise, ilk göndermede tüm isimler yazılmalıdır. Daha sonra sadece ilk yazarı belirtmek yeterlidir. Örneğin: Kaynak ilk geçtiğinde (Kejanlıoğlu, Adaklı & Çelenk, 2004) sonraki geçişinde (Kejanlıoğlu, vd., 2004) olarak yer almalıdır.

-         Metin içinde iki yazarlı bir kaynak belirtiliyorsa her seferinde iki yazarın adı da belirtilmelidir; ikiden fazla yazarlı eser ise ilk kullanımda hepsi, sonraki kullanımda sadece ilk yazar belirtilmelidir.

-         Yazar sayısı altı ya da daha fazla ise ilk kullanımda sadece ilk isim ve diğerleri şeklinde kısaltma yapılmalıdır. Örneğin: (Abisel, vd.,2005).

-         e-Maille, telefonla, yüz yüze ya da başka biçimlerde yapılan kişisel görüşmelere dayalı bilgiler, metin içinde gösterilmeli, ancak kaynakçaya yazılmamalıdır. Örneğin: Martin Jay, “yapısalcı Marksizmin ABD’de asla güçlü olmadığını” söyledi. (Martin Jay, kişisel görüşme, 21 Nisan 2003)

-          Metin içinde yeniden basımı yapılmış eski bir kaynak kullanılıyorsa yatık çizgi (/) kullanılmalıdır. Örneğin:

Freud (1923/1961), çalışmasında günlük hayattaki dil sürçmelerinin de bilinçaltında yer alan bastırılmış temsillerin bir tür dışa vurumu olduğunu ilk kez öne sürmüştür.

-          Hiç yazarı olmayan bir kaynaktan aktarma yapılıyorsa, kaynakçada gösterilen şekliyle ve genellikle de başlığın bir kısmını içeren bir referanslı kullanım uygulanmalıdır. Örneğin:

Türkiye’de fen bilimleri alanındaki akademisyenler, sosyal ve beşeri bilimlerdeki akademisyenlerden daha fazla yurt dışı bursu ile yükseköğrenimlerini tamamlama fırsatı bulmuşlardır (“Türkiye Bilimler Akademisi Raporu”, 2005, s.20).

-          Sayfa numarası olmayan bir web belgesinden aktarma yapılıyorsa, paragraf numarası belirtilmelidir. Örneğin:

Dursun, Avatar filmindeki hikâyenin antiemperyalist veya ABD karşıtı olmadığını öne sürmektedir (Dursun, 2009, parag.10).

 

 

Detaylı bilgi için https://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf