BibTex RIS Kaynak Göster

ENTANSİF BESİYE ALINAN MERİNOS ERKEK KUZULARDA DEĞİŞİK PROTEİN KAYNAKLARININ BESİ PERFORMANSI VE KARKAS ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ

Yıl 1993, Cilt: 33 Sayı: 1-2, 28 - 48, 01.06.1993

Öz

Bu araştırma, entansif kuzu besisinde değişik protein kaynaklarının kullanılmasının, kuzuların besi performansı, besi maliyeti, kesim ve karkas özelliklerine etkisinin saptanması amacıyla düzenlenmiştir. Araştırma erken sütten kesilmiş 60 baş erkek Merinos kuzusundan oluşan 6 grup ile 84 gün süreyle yürütülmüştür. Kuzular bireysel bölmelerde ad.libitum olarak yemlenip, sulanmışlardır. Kuzuların yoğun yem tüketimi ve canlı ağırlık artışlar 14’ er günlük dönemlerde kontrol tartımlarıyla belirlenmiştir. Grupların besi başlangıcı ve besi sonu canlı ağırlıkları, besi boyunca sağladıkları toplam canlı ağırlık artışı, günlük ortalama canlı ağırlık artışı, günlük ortalama yoğun yem tüketimi, 1 kg. canlı ağırlık artışı için yoğun yem tüketimi ve 1 kg. canlı ağırlık artışı için tükettikleri yoğun yem miktarının maliyeti sırasıyla; 16.52, 16.65, 16.62, 16.60, 16.48, 16.63 kg; 42.88, 40.65, 39.38, 39.41, 40.78, 38.58 kg; 26.16, 24.00, 23.03, 23.59, 24.30, 22.22 kg.; 311.4, 285.7, 274.2, 280.9, 289.3, 264.6 kg.; 1086, 1136, 1084, 1045, 1121, 1053 g.; 3.47, 4.37, 4.30, 3.95, 3.98, 4.50 kg.; 2226, 2381, 2511, 2308, 2417, 2528 Tl. olarak saptanmıştır. Besi süresince günlük ortalama yoğun yem tüketimi bakımından 2., 5. gruplarla 4., 6. gruplar arasında görülen farklılık istatistik önemli (P<0.01) bulunurken, yukarıda sayılan diğer özellikler bakımından
gruplar arasında görülen farklılıklar istatistik önemsiz bulunmuştur.
Grupların kesimhane ağırlıkları sıcak karkas ağırlıkları, soğuk karkas
ağırlıkları, karkas randımanları, böbrek ve leğen yağları ağırlıkları, 43.00, 41.60,
39.30, 39.60, 41.45, 40.70 kg.; 21.68, 21.15, 20.40, 19.50, 21.25, 20.35 kg.;
21.25, 20.53, 20.07, 18.99, 20.75, 19.68 kg.; % 49.40, % 49.36, % 51.16, %
47.94, % 49.96, % 48.30, 0.39, 0.39, 0.42, 0.29, 0.42 ve 0.26 kg. olarak saptanmıştır.
Sıcak karkas ağırlığı bakımından 4. grup ile 1. ve 5. gruplar (p<0.01), 2. grup ile 4. grup, 1. grup ile 3. ve 6. gruplar arasındaki farklılıklar (P<0.05) istatistik
önemli bulunmuştur.

Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening

Yıl 1993, Cilt: 33 Sayı: 1-2, 28 - 48, 01.06.1993

Öz

The research was carried out to detennine effects of using various protein supplements in the diets on fattening perfonnance, fattening cost, carcass characteristics of lambs conducted to intensive fattening. The research was carried out with 60 heads early weaned Merino lambs alloted to 6 groups for 84 days. The lambs were fed adlibitum individually. Feed consumption and liveweight gain of the lambs were detennined for every 14 days periods. Average initail weight, final weight, total liveweight gain, average daily liveweight gain, average daily feed consumption, feed consumption for one kg of liveweight gain, feed cost of 1 kg of liveweight gain of the group were 16.52, 16.65, 16.62, 16.60, 16.48, 16.63 kg.; 42.88, 40.65, 39.38, 39.41, 40.78, 38.58 kg.; 26.16, 24.00, 23.03, 23.59, 24.30, 22.22 kg.; 311.4, 285.7, 274.2, 280.9, 289.3, 264.6 kg.; 1086, 1136, 1084, 1045, 1121, 1053 g.; 3.47, 4.37, 4.30, 3.95, 3.98, 4.50 kg.; 2226, 2381, 2511, 2308, 2417, 2528 Tl respectively

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58VU77GN
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Vedat Akgündüz Bu kişi benim

İbrahim Ak Bu kişi benim

Fazıl Deligözoğlu Bu kişi benim

Ali Karabulut Bu kişi benim

İsmail Filya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1993
Yayımlandığı Sayı Yıl 1993 Cilt: 33 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Akgündüz, V., Ak, İ., Deligözoğlu, F., Karabulut, A., vd. (1993). Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 33(1-2), 28-48.
AMA Akgündüz V, Ak İ, Deligözoğlu F, Karabulut A, Filya İ. Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 1993;33(1-2):28-48.
Chicago Akgündüz, Vedat, İbrahim Ak, Fazıl Deligözoğlu, Ali Karabulut, ve İsmail Filya. “Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 33, sy. 1-2 (Haziran 1993): 28-48.
EndNote Akgündüz V, Ak İ, Deligözoğlu F, Karabulut A, Filya İ (01 Haziran 1993) Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 33 1-2 28–48.
IEEE V. Akgündüz, İ. Ak, F. Deligözoğlu, A. Karabulut, ve İ. Filya, “Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 33, sy. 1-2, ss. 28–48, 1993.
ISNAD Akgündüz, Vedat vd. “Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 33/1-2 (Haziran 1993), 28-48.
JAMA Akgündüz V, Ak İ, Deligözoğlu F, Karabulut A, Filya İ. Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1993;33:28–48.
MLA Akgündüz, Vedat vd. “Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 33, sy. 1-2, 1993, ss. 28-48.
Vancouver Akgündüz V, Ak İ, Deligözoğlu F, Karabulut A, Filya İ. Effects of Different Protein Sources on Fattening Performance and Carcass Characteristics of Merino Male Lambs Conducted to Intensive Fattening. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1993;33(1-2):28-4.