BibTex RIS Kaynak Göster

SÜTTEN KESİM ÇAĞINDA BESİYE ALINAN, LİNCOLN X AKKARAMAN VE ILE DE FRANCE X AKKARAMAN MELEZİ (F1) ERKEK KUZULARIN BESİ VE KARKAS ÖZELLİKLERİ

Yıl 1995, Cilt: 35 Sayı: 1-2, 47 - 65, 01.06.1995

Öz

Araştırmanın hayvan materyalini; 5 baş Ile de France x Akkaraman
(IF X A) ve 6 baş Lincoln x Akkaraman (L X A) melezi (Fı) tekiz
erkek ve kuzu oluşturmuştur. Yaklaşık 2.5 aylık yaşta sütten kesilen
deneme hayvanlarına 56 gün süre ile entansif besi uygulanmıştır.
IF x A ve L x A gruplarında sırasıyla; besi başı ağırlığı 20.5 ve
27.9 kg (P<0.05), besi sonu ağırlığı 36.4 ve 39.6 kg, besi süresince
günlük canlı ağırlık artışı 283.6 ve 209 g (P<0.01), 1 kg canlı ağırlık
artışı için yem tüketimi 4.050 ve 5.310 kg olarak belirlenmiştir.
IF X A ve L X A melezi (Fı) kuzularda sırasıyla; sıcak karkas
ağırlığı 17.91 ve 18.65 kg, soğuk karkas ağırlığı 17.42 ve 18.11 kg,
soğuk randıman % 48.25 ve % 46.35, but (çift) ağırlığı 5. 78 ve 5.83 kg,
sırt-bel (iki taraf) ağırlığı 2.01 ve 2.75 kg, kol (çift) ağırlığı 3.06 ve
3.26 kg, ön kısım (iki taraf) ağırlığı 5.09 ve 5.37 kg, kuyruk ağırlığı
0.47 ve 0.53 kg, böbrek ve leğen yağları ağırlığı 140ve 230 g bulunmuştur.
Araştırmada elde edilen sonuçlar; IF x A grubunun, besi performansı
bakımından L X A grubuna üstünlük sağladığını göstermiştir.
Ayrıca her iki genotip grubunun kaliteli karkas ürettikleri belirlenmiştir.

(Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France xAkkaraman and Lincoln x Akkaraman (Fı) Sıngle-born Male Lambs FattenedAfter Weaning).

Yıl 1995, Cilt: 35 Sayı: 1-2, 47 - 65, 01.06.1995

Öz

Fıve Ile de France x Akkaraman (IF X A) and 6 Lincoln x Akkaraman (L X A) (Fı) single-born male lambs constltute animal material of the study. Aniınals were weaned at 2.5 month ofage and were fattened for 56 days after weaning. Live weight of tha IF X A and L X A groups were found at the beginnlng of tha fattening period 20.5 and 27.9 kg (P<0.05), at the termination of the fattening 36.4 and 39.6 kg respectively. Daily live weight gains of the groups were found 283.6 and 209.0, concentrate consumptions per l kg live weight gain 4.050 and 5.310 kg respectively. Carcass characteristics of IF x A and L X A groups were found as follows; Warm carcass weight 17.91 and 18.65 kg, cold carcass weiht 17.42 and 18.11 kg, dressing percentage (cold) 48.25 and 46.35 %, leg (pair) weight 5.78 and 5.83 kg, back and loin (two sides) weight 2.81 and 2.75 kg, fore arm (pair) weight 3.06 and 3.26 kg, front part (two sides) weight 5.09 and 5.37 kg, tail weight 0.47 and 0.53 kg, kidney and pelvic fat 140 and 230 g. The results of this sutdy indicated that IF X A group was superior than L X A group for fattening performance, on the other hand, It was found that the both genotypes produce good quallty carcass.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA83ZY59EH
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Mehmet Ertuğrul Bu kişi benim

İbrahim Zafer Arık Bu kişi benim

Aşkın Kor Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 35 Sayı: 1-2

Kaynak Göster

APA Ertuğrul, M., Arık, İ. Z., & Kor, A. (1995). (Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France xAkkaraman and Lincoln x Akkaraman (Fı) Sıngle-born Male Lambs FattenedAfter Weaning). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 35(1-2), 47-65.
AMA Ertuğrul M, Arık İZ, Kor A. (Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France xAkkaraman and Lincoln x Akkaraman (Fı) Sıngle-born Male Lambs FattenedAfter Weaning). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 1995;35(1-2):47-65.
Chicago Ertuğrul, Mehmet, İbrahim Zafer Arık, ve Aşkın Kor. “(Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France XAkkaraman and Lincoln X Akkaraman (Fı) Sıngle-Born Male Lambs FattenedAfter Weaning)”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 35, sy. 1-2 (Haziran 1995): 47-65.
EndNote Ertuğrul M, Arık İZ, Kor A (01 Haziran 1995) (Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France xAkkaraman and Lincoln x Akkaraman (Fı) Sıngle-born Male Lambs FattenedAfter Weaning). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 35 1-2 47–65.
IEEE M. Ertuğrul, İ. Z. Arık, ve A. Kor, “(Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France xAkkaraman and Lincoln x Akkaraman (Fı) Sıngle-born Male Lambs FattenedAfter Weaning)”., Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 35, sy. 1-2, ss. 47–65, 1995.
ISNAD Ertuğrul, Mehmet vd. “(Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France XAkkaraman and Lincoln X Akkaraman (Fı) Sıngle-Born Male Lambs FattenedAfter Weaning)”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 35/1-2 (Haziran 1995), 47-65.
JAMA Ertuğrul M, Arık İZ, Kor A. (Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France xAkkaraman and Lincoln x Akkaraman (Fı) Sıngle-born Male Lambs FattenedAfter Weaning). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;35:47–65.
MLA Ertuğrul, Mehmet vd. “(Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France XAkkaraman and Lincoln X Akkaraman (Fı) Sıngle-Born Male Lambs FattenedAfter Weaning)”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 35, sy. 1-2, 1995, ss. 47-65.
Vancouver Ertuğrul M, Arık İZ, Kor A. (Fattening and Carcass Characteristics of Ile De France xAkkaraman and Lincoln x Akkaraman (Fı) Sıngle-born Male Lambs FattenedAfter Weaning). Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1995;35(1-2):47-65.