BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI SİSTEMLERLE BESLENEN ETLİK BILDIRCINLARDA RASYON ENERJİ SEVİYESİNİN BİTKİSEL YAĞ KATILARAK ARTIRILMASININ BESİ PERFORMANSI VE KARKAS RANDIMANI ÜZERİ ETKİLERİ

Yıl 1998, Cilt: 38 Sayı: 1, 56 - 68, 01.06.1998

Öz

Bu araştırmada etlik bıldırcınları 0 – 5 haftalık “tek dönem” de ve 0 – 2 hafta (başlatma dönemi) ile 3 – 5 hafta (bitirme dönemi) olarak “çift dönem” de beslemenin ve ayrıca her iki sistemde de rasyon enerji seviyelerinin bitkisel yağ katılarak artırılmasının etkileri incelenmiştir. Bu amaçla başlatma (%24 HP) ve bitirme (% 20 HP) dönemleri için ayrı ayrı olmak üzere protein düzeyleri aynı, ancak artan seviyede bitkisel yağ kullanarak enerjileri sırasıyla 2900, 3000 ve 3100 ME Kcal/kg olan 3’er adet rasyon hazırlanmıştır. Tüm besi dönemi itibariyle elde edilen sonuçlar sırasıyla şöyledir. Besi performansı: canlı ağırlık 183.54 g – 191.85 g; canlı ağırlık artışı 174.70 g – 182.91 g; yem tüketimi: 504.26 g – 545.12 g ve yem değerlendirme sayısı 2.817 – 3.040 ; sıcak karkas 128.90 g (% 70.82) – 136.00 g (% 72.56) kg, canlı ağırlık artış maliyeti 20.912 Tl/kg,- 23.917 Tl/kg. arasında bulunmuştur. 0-5 hafta için yapılan istatistiki incelemelerde sadece yem tüketimi ve ekonomik analiz bakımından farklılık ortaya çıkmıştır. Bu durumda en ekonomik besi sistemi “çift dönemli besi sistemi” olurken en uygun enerji seviyeside 2900 ME Kcal/kg olmuştur. Bu bakımdan bıldırcın besi rasyonlarında rasyon enerji seviyesinin bitkisel yağ katılarak artırılmasının olumlu bir etkisine rastlanmadığı söylenebilir.

Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems

Yıl 1998, Cilt: 38 Sayı: 1, 56 - 68, 01.06.1998

Öz

In this experiment effects of rations which are rised energy with vegetable oil were determined, on metatype breed quails. Quails were fed at ''single period'' and ''double period''. Double period feeding has been seperated as starting period (0-2 weeks) and finishing period seperately which were protein values same but energy values being 2900, 3000 and 3100 ME Kcal/Kg with adding vegetable oil, respectively At the end of this experiment fattening performance; live-weights: 183.54 g
-191.85 g; live-weight gains 174.70 g -182.91 g; feed consumptions: 504.26 g -
545.12 g and feed efficiencies: between 2.817 - 3.040 were determined, respectively.
Carcass analysis: hot carcasse were found 128.90 g (70.82 %) - 136.00 g
(72.56 %). Cost of 1 kg live weight gain (as feed consumption) were found
20.912 TL/Kg, 23.917 TL/Kg respectively.
There were significant differences among the feed consumptions and economical
analysis. The best economical fattening method was ''Double Period Fattening
Method'' and most suitable energy level was 2900 MEKcal/kg. As a result of
experiment, it can be said that there was no beneficial effects of energy level of
rations that rised vegetable oil.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA36CV42CT
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hülya Erkol Bu kişi benim

Ö. Faruk Alarslan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 1998
Yayımlandığı Sayı Yıl 1998 Cilt: 38 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erkol, H., & Alarslan, Ö. F. (1998). Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 38(1), 56-68.
AMA Erkol H, Alarslan ÖF. Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 1998;38(1):56-68.
Chicago Erkol, Hülya, ve Ö. Faruk Alarslan. “Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 38, sy. 1 (Haziran 1998): 56-68.
EndNote Erkol H, Alarslan ÖF (01 Haziran 1998) Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 38 1 56–68.
IEEE H. Erkol ve Ö. F. Alarslan, “Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 38, sy. 1, ss. 56–68, 1998.
ISNAD Erkol, Hülya - Alarslan, Ö. Faruk. “Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 38/1 (Haziran 1998), 56-68.
JAMA Erkol H, Alarslan ÖF. Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1998;38:56–68.
MLA Erkol, Hülya ve Ö. Faruk Alarslan. “Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 38, sy. 1, 1998, ss. 56-68.
Vancouver Erkol H, Alarslan ÖF. Effect Of Rations Rısed Energy Levels With Vegetable Oil On The Fattening Performances And Carcass Yields In The Quails Fed Dıfferent Systems. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 1998;38(1):56-68.