BibTex RIS Kaynak Göster

FINDIK KÜSPESİNİN FORMALDEHİT VE KAN İLE MUAMELESİNİN RUMENDE PARÇALANMA ÖZELLİKLERİ VE ETKİN YIKILABİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 2001, Cilt: 41 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2001

Öz

Araştırma, fındık küspesinin formaldehit ve kan ile muamele edilmesinin kuru madde (KM), organik madde (OM) ve ham proteinin (HP) rumende parçalanma özellikleri ve etkin yıkılabilirliği üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Fındık küspesine formaldehit 0.4, 0.6, 0.8 ve 1 g / 100 g HP, kan ise 0.5, 0.75, 1.5 ve 2 l / kg KM düzeyinde katılmıştır. Araştırmada rumen fistüllü 3 baş ergin merinos koçu kullanılmıştır. Numuneler 2, 4, 8, 16, 24 ve 48 saat süreyle rumende inkübasyona tabi tutulmuştur. Fındık küspesi numunelerinin rumende KM, OM ve HP parçalanma özellikleri ile etkin yıkılabilirlikleri belirlenmiştir. Fındık küspesinin 0.4 ve 0.6 g / 100 g HP düzeyinde formaldehit ile muamelesi proteinin rumende kolay çözünebilen miktarını sırasıyla % 21.24 ve % 33.49 düzeyinde arttırmış fakat zamanla yıkılabilen miktarını % 16.04 ve % 12.14 düzeyinde azaltarak maksimum potansiyel yıkılabilirliğini etkilememiştir. Küspenin farklı düzeylerde kan ile muamelesi proteinin rumende kolay çözünebilen miktarını % 24.96 - 54.73 düzeyinde artırırken zamanla yıkılabilen miktarını % 19.39 - 29.44 düzeyinde azaltmış, maksimum potansiyel yıkılabilirliğinde farklılık yaratmamıştır. Küspenin farklı düzeylerde formaldehit ve kan ile muamelesinden rumende 48 saatlik inkübasyon sonundaki KM, OM ve HP yıkılma düzeyinin etkilenmediği gözlenmiştir. Sonuç olarak fındık küspesinin formaldehit veya kan ile muamelesinin rumen fermentasyonundan koruma sağlayamadığı saptanmıştır.

The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen

Yıl 2001, Cilt: 41 Sayı: 2, 0 - 0, 01.12.2001

Öz

This study was carried out to evaluate the effects of formaldehyde and blood treatments of hazelnut meal on the degradation characteristics and effective degradability of dry matter (DM), organic matter (OM) and crude protein (CP) in rumen. Hazelnut meal treated with 0.4, 0.6, 0.8 ve 1 g formaldehyde / 100 g CP; 0.5, 0.75, 1.5 and 2 l whole blood / kg DM. Three adult rumen fistulated merino rams were used in this study. Samples were incubated in the rumen for 2, 4, 8, 16, 24 and 48 h. Rumen degradability characteristics and effective degradability values of DM, OM and CP of hazelnut meal samples were determined. Formaldehyde treatment of hazelnut meal at the level of 0.4 and 0.6 g / 100 g CP increased the amount of rapidly soluble protein by 21.24 % and 33.49 %, respectively. However the protein which in time will degrade decreased by 16.04 % and 12.14 %, respectively and maximum potential degradability of protein in rumen was not affected. Treating meal with different levels of blood increased the amount of rapidly soluble protein by 24.96 - 54.73 %, reduced the amount of protein which in time will degrade by 19.39 - 29.44 % and therefore maximum potential degradability of protein in rumen was not affected. Treating hazelnut meal with different amounts of formaldehyde or blood did not affect degradability of DM, OM and CP after 48 h incubation in rumen. As a conclusion, the protection of hazelnut meal treated with formaldehyde or blood from rumen fermentation was found to be ineffective

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA89VN62HA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sakine Yalçın Bu kişi benim

Adnan Şehu Bu kişi benim

Ahmet Ergün Bu kişi benim

İsmail Kaya Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2001
Yayımlandığı Sayı Yıl 2001 Cilt: 41 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yalçın, S., Şehu, A., Ergün, A., Kaya, İ. (2001). The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 41(2).
AMA Yalçın S, Şehu A, Ergün A, Kaya İ. The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Aralık 2001;41(2).
Chicago Yalçın, Sakine, Adnan Şehu, Ahmet Ergün, ve İsmail Kaya. “The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41, sy. 2 (Aralık 2001).
EndNote Yalçın S, Şehu A, Ergün A, Kaya İ (01 Aralık 2001) The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41 2
IEEE S. Yalçın, A. Şehu, A. Ergün, ve İ. Kaya, “The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 41, sy. 2, 2001.
ISNAD Yalçın, Sakine vd. “The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 41/2 (Aralık 2001).
JAMA Yalçın S, Şehu A, Ergün A, Kaya İ. The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;41.
MLA Yalçın, Sakine vd. “The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 41, sy. 2, 2001.
Vancouver Yalçın S, Şehu A, Ergün A, Kaya İ. The Effect of Formaldehyde and Blood Treatments of Hazelnut Meal on the Degradation Characteristics and Effective Degradability in Rumen. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2001;41(2).