Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Effect of Grazing on Green Growing Pasture and Concentrate Supplementation on Pasture Quality and Growth, Rumen pH, Total Volative Fatty Acids, Ammonium Nitrojen in Morkaraman and Tuj Lambs

Yıl 2004, Cilt: 44 Sayı: 1, 33 - 39, 01.06.2004

Öz

In this study, the effect of grazing on green growing pasture and concentrate supplementation on nutrient content of the pasture and liveweight gain, rumen pH, total volative fatty acids (TVFA) and ammonium nitrojen (NH3-N) concentration in Morkaraman and Tuj lambs were determined. Dry matter (DM), crude protein (CP) and crude fiber (CF) contents of pasture were 23.08-45.34 %; 17.18-6.72%; 23.78-36.45% with respect to vegetation period. There were no significant effect grazing and supplementation on liveweight and liveweight gain between the two breeds. Grazing groups liveweight was gained 14.52 kg and supplementation groups was 17.40 kg in the experimental period (70 days) and this total liveweight gain were significant between two groups (P<0.05). While supplementation groups were less pH value more than grazing groups, there were no differences in TVFA and NH3-N between grazing or supplementation groups (P>0.05)

YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ

Yıl 2004, Cilt: 44 Sayı: 1, 33 - 39, 01.06.2004

Öz

Bu çalışmada, yeşil dönemde merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin meranın besin madde içerikleri ile Morkaraman ve Tuj ırkı kuzuların canlı ağırlık artışı, rumen pH, toplam uçucu yağ asitleri (TUYA) ve amonyak azotu (NH3-N) değerlerine etkisi araştırılmıştır. Vejetasyona bağlı olarak otlatma yapılan meranın kuru madde (KM) içeriği % 23.08-45.34, ham protein (HP) % 6.72-17.18, ham selüloz (HS) % 23.78-36.45 olarak belirlenmiştir. Irklar arasında canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı üzerine merada otlatma ve konsantre yem ilavesinin önemli bir etkisi olmamıştır. Toplam deneme periyodunda (70 gün) merada otlatılan grup 14.52 kg, konsantre yem ilavesi yapılan grup 17.40 kg canlı ağırlık kazanmış, canlı ağırlık artışı bakımından yemleme grupları arasındaki fark önemli bulunmuştur (P0.05).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Diğer ID JA29ZM47CV
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İsmail Kaya Bu kişi benim

Mustafa Saatçı Bu kişi benim

Yücel Ünal Bu kişi benim

Ahmet Öncüer Bu kişi benim

Turgut Kırmızıbayrak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 44 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaya, İ., Saatçı, M., Ünal, Y., Öncüer, A., vd. (2004). YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 44(1), 33-39.
AMA Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T. YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 2004;44(1):33-39.
Chicago Kaya, İsmail, Mustafa Saatçı, Yücel Ünal, Ahmet Öncüer, ve Turgut Kırmızıbayrak. “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN PH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 44, sy. 1 (Haziran 2004): 33-39.
EndNote Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T (01 Haziran 2004) YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 44 1 33–39.
IEEE İ. Kaya, M. Saatçı, Y. Ünal, A. Öncüer, ve T. Kırmızıbayrak, “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 44, sy. 1, ss. 33–39, 2004.
ISNAD Kaya, İsmail vd. “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN PH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 44/1 (Haziran 2004), 33-39.
JAMA Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T. YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2004;44:33–39.
MLA Kaya, İsmail vd. “YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN PH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 44, sy. 1, 2004, ss. 33-39.
Vancouver Kaya İ, Saatçı M, Ünal Y, Öncüer A, Kırmızıbayrak T. YEŞİL DÖNEMDE MERADA OTLATMA VE KONSANTRE YEM İLAVESİNİN MERA KALİTESİ İLE MORKARAMAN VE TUJ KUZULARDA BÜYÜME, RUMEN pH, TOPLAM UÇUCU YAĞ ASİTLERİ, AMONYAK AZOTU’NA ETKİSİ. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2004;44(1):33-9.