BibTex RIS Kaynak Göster

Maca (Lepidium Meyenii) bitkisinin yem katkı maddesi olarak kullanım alanlarına yaklaşım

Yıl 2014, Cilt: 54 Sayı: 1, 39 - 45, 01.06.2014

Öz

Özet: Maca And dağlarının yüksek platolarında yetişen ve Brassicaceae (Turpgiller) ailesine ait yumru köklü bir bitkidir. Yumru kökleri zengin besleyici içeriğe ve steroller, glikosiyonatlar, alkaloidler, alkamideler (macaene, macamideler), saponin ve tanin gibi biyoaktif bileşiklere sahiptir. Geleneksel kullanımının yanında son yıllarda yayınlanan araştırmalarda da enerji verici, afrodizyak, reprodüksiyonu destekleyici, hormonal denge kurucu, homeostasisi sağlayıcı, antioksidan, antikarsinojen ve antistres özellikleri ortaya çıkarılmıştır. İnsanlar ve hayvanlarda yapılan çalışmalarda özellikle gıda takviyesi olarak kullanılan Maca’nın toksik etkiye sahip olmadığı görülmüştür. Maca’nın tam içeriğinin, kimyasal yapısının ve etki mekanizmasının belirlenmesi ve güvenilir doğal bir yem katkı maddesi olarak hayvan beslemede de kullanılabilmesi için ileride yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Approaches to using of maca (lepidium meyenii) plant as a feed additive

Yıl 2014, Cilt: 54 Sayı: 1, 39 - 45, 01.06.2014

Öz

Maca (Lepidium meyenii) is a tuber root plant of the Brassicaceae family that grows on Andes mountain’s high altitude steps. Its tuber roots have rich nutrition contents and bioactive compounds as sterols, glucosinolates, alkaloids, alkamides (macaene, macamides), saponin and tanin. Beside of its traditional usage, the studies in recent years presented its capabilities that are energizer, aphrodisiac, improving reproduction, hormonal balancing, improving homeostasis, antioksidant, anticarcinogen and antistress. When Maca was used as a dietary additive at the many researches in humans and animals, no toxic effect was determined. Further studies are required to identify the compounds of Maca, their chemical structures, the mechanism of action and to use of Maca as a safe and natural feed additive in animal nutrition

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA93DY49UC
Bölüm Derleme
Yazarlar

Serol Korkmaz Bu kişi benim

Tanay Bilal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 54 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Korkmaz, S., & Bilal, T. (2014). Approaches to using of maca (lepidium meyenii) plant as a feed additive. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, 54(1), 39-45.
AMA Korkmaz S, Bilal T. Approaches to using of maca (lepidium meyenii) plant as a feed additive. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. Haziran 2014;54(1):39-45.
Chicago Korkmaz, Serol, ve Tanay Bilal. “Approaches to Using of Maca (lepidium Meyenii) Plant As a Feed Additive”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 54, sy. 1 (Haziran 2014): 39-45.
EndNote Korkmaz S, Bilal T (01 Haziran 2014) Approaches to using of maca (lepidium meyenii) plant as a feed additive. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 54 1 39–45.
IEEE S. Korkmaz ve T. Bilal, “Approaches to using of maca (lepidium meyenii) plant as a feed additive”, Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 54, sy. 1, ss. 39–45, 2014.
ISNAD Korkmaz, Serol - Bilal, Tanay. “Approaches to Using of Maca (lepidium Meyenii) Plant As a Feed Additive”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi 54/1 (Haziran 2014), 39-45.
JAMA Korkmaz S, Bilal T. Approaches to using of maca (lepidium meyenii) plant as a feed additive. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2014;54:39–45.
MLA Korkmaz, Serol ve Tanay Bilal. “Approaches to Using of Maca (lepidium Meyenii) Plant As a Feed Additive”. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 54, sy. 1, 2014, ss. 39-45.
Vancouver Korkmaz S, Bilal T. Approaches to using of maca (lepidium meyenii) plant as a feed additive. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2014;54(1):39-45.