Araştırma Makalesi

Lapseki Çınaraltı Meydanı: Antik Yunan’dan Modern Türkiye’ye Kadına Kapalı Erkeksi Kamusal Alan

Cilt: 26 Sayı: 104 3 Aralık 2021
PDF İndir
EN TR

Lapseki Çınaraltı Meydanı: Antik Yunan’dan Modern Türkiye’ye Kadına Kapalı Erkeksi Kamusal Alan

Öz

Bu çalışmanın temel amacı, Çanakkale’ye bağlı Lapseki ilçesinin şehir merkezinde yer alan Çınaraltı Meydanı örneği üzerinden, Antik Yunan’dan modern Türkiye’ye kadına kapalı bir mekanın toplumsal bellekteki sosyolojik arka planını ortaya çıkarmaktır. Bunun için on beş kadın ve on beş erkek katılımcı ile yüz yüze derinlemesine mülakat yöntemi kullanılarak nitel bir araştırma yapılmıştır. İlçede yaşayan kadınlar Çınaraltı diye adlandırılan bu kamusal mekandan geçmemekte, geçmek zorunda kalanlar da buradan geçerken rahatsız ve tedirgin olmaktadırlar. Erkekler de kadınların bu meydandan geçmesinden rahatsız olmakta ve rahatsızlıklarını tavır ve davranışlarıyla hissettirmektedirler. Araştırmada erkek ve kadınların bu kamusal mekanla ilgili zihinsel okuması ayrı ayrı yapılmış ve mekana ilişkin toplumsal hafızanın nesilden nesile aktarıldığı tespit edilmiştir. Mekana yönelik olarak inşa edilmiş toplumsal hafıza, eğitim, iktisadi hayatta yer alma ve yaş gibi değişkenlerden etkilenmeksizin varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Çınaraltı Meydanı örneği, “erkeksi” kamusal alanın kadının ve erkeğin zihinsel kalıplarında kendisini her defasında yeniden üreterek nasıl sürdürdüğünün çarpıcı bir örneğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler

toplumsal Cinsiyet , Özel alan , Kamusal alan , Katılım , Çınaraltı Meydanı , Agora

Kaynakça

  1. A. İ. (2021). Mülakat: Fatma İlknur Akgül, Lâpseki / Çanakkale, 3 Ekim.
  2. A. G. (2021). Mülakat: Fatma İlknur Akgül, Lâpseki / Çanakkale, 2 Ekim.
  3. Aksoy, E. (2020). Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarını koruma: Lampsakos kuzey nekropol alanı. İdealkent Kent Araştırmaları Dergisi, 31(11), 1882-1908.
  4. Aksoy, R. (2017). Kadınların sokak sohbetlerinden kamusal alana (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.
  5. Aktuğ, O. (2021). Lapseki Haberleri, https://twitter.com/lapsekih adresinden 01/10/2021 tarihinde erişilmiştir.
  6. A. L. (2021). Mülakat: Fatma İlknur Akgül, Lâpseki / Çanakkale, 02 Mayıs.
  7. A. O. (2021). Mülakat: Fatma İlknur Akgül, Lâpseki / Çanakkale, 30 Eylül.
  8. Ardener, E. (2006). Belief and the problem of women and the ‘problem’ revisited. Ellen Lewin (Ed.). Feminist Anthropology A Reader içinde. (s. 47-65). Malden, Oxford: Blackwell Publishing.
  9. Arendt, H. (2011). İnsanlık durumu. (çev. Bahadır Sina Şener). İstanbul: İletişim Yayınları.
  10. Arendt, H. (2012). Devrim üzerine. (çev. Onur Eylül Kara). İstanbul: İletişim Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Akgül, İ. (2021). Lapseki Çınaraltı Meydanı: Antik Yunan’dan Modern Türkiye’ye Kadına Kapalı Erkeksi Kamusal Alan. Liberal Düşünce Dergisi, 26(104), 163-185. https://doi.org/10.36484/liberal.1013965