Araştırma Makalesi

Osmanlı İslami Politik Düşüncesi ve İdari Tecrübesinin Machiavelli Üzerindeki Etkileri

Cilt: 26 Sayı: 101 25 Mart 2021
PDF İndir
TR EN

Osmanlı İslami Politik Düşüncesi ve İdari Tecrübesinin Machiavelli Üzerindeki Etkileri

Öz

Bu çalışmanın amacı, Niccolo Machiavelli’nin İtalya’nın başında görmek istediği “Prens” tipiyle kendi merceğinden görüp değerlendirdiği “sultan” karakteri arasındaki örtüşmelere dikkat çekmektir. Çalışmada, devlet adamlığı vasfı da bulunan Floransalı yazarın Osmanlı’nın en satvetli ve kudretli zamanını idrak eden bir düşünür olarak bu güce kayıtsız kalamayacağı varsayılmıştır. Öncelikle yazarın, Osmanlı İslam düşüncesi ile açık ya da muhtemel teması çeşitli araştırmalara işaret edilerek ispatlanmaya çalışılmıştır. Sonrasında Machiavelli’nin “Prens” eserini kurgularken İslam Osmanlı tecrübesinin entelektüel, siyasi, idari, askeri ve dini yapısından neler almış olabileceği tartışılarak, Prens ile Machiavelli’nin muhayyilesindeki sultan arasındaki benzerliklere işaret edilmiştir. Sonuç olarak Prens’in bir anlamda Osmanlı sultanının İtalya koşullarına uyarlanmış şekli olabileceği iddia edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Machiavelli , Osmanlı , İslam , Virtu , Fortuna , Prens , Sultan

Kaynakça

  1. Ağaoğulları, Mehmet Ali (2014), “Niccolo Machiavelli: Prensin İktidarından Devlete”, Mehmet Ali Ağaoğulları (ed.), Sokrates'ten Jakobenlere: Batı'da Siyasal Düşünceler, İstanbul: İletişim Yayınları, ss. 319-344.
  2. Anglo, Sydney (2001), “Niccolo Machiavelli: Siyasal ve Askeri Çöküşün Anatomisi”, Hikmet Özdemir (ed.), Siyasal Düşüncenin Temelleri, İstanbul: Alfa Yayınları, ss. 95-110.
  3. Benner, Erica (2013), Machiavelli's Prince: A New Reading, New York: Oxford University Press.
  4. Berlin, Isaiah (2012), Against The Current: Essays in The History of Ideas, New York: Random House.
  5. Biasiori, Lucio ve Giuseppe, Marcocci (2018), Machiavelli, Islam and the East: Reorienting The Foundations of Modern Political Thought, Switzerland: Oxford University Press.
  6. Black, Antony (2008), The West and Islam: Religion and Political Thought in World History, New York: Oxford University Press.
  7. Darling, Linda T. (2013), A History of Social Justice and Political Power in The Middle East: The Circle of Justice from Mesopotamia to Globalization, London: Routledge. , Enan, Mohammad Abdullah (2007), Ibn Khaldūn: His Life and Works, Malaysia: The Other Press.
  8. Garcia, Humberto (2012), Islam and The English Enlightenment: 1670–1840, Baltimore: The Johns Hopkins University Press.
  9. Gilbert, Allan H. (1928), “Notes on The Influence of The Secretum Secretorum”, Speculum, c.3, s.1, ss.84-98.
  10. Heywood, Andrew (2005), Siyaset, Ankara: Adres Yayınları.

Kaynak Göster

APA
Koç, Y., & Topluk, G. (2021). Osmanlı İslami Politik Düşüncesi ve İdari Tecrübesinin Machiavelli Üzerindeki Etkileri. Liberal Düşünce Dergisi, 26(101), 123-141. https://doi.org/10.36484/liberal.788141