Su Ürünleri İşleme ve Muhafazasında Yüksek Hidrostatik Basınç Kullanımı
Öz
Su ürünlerinin yüksek hidrostatik basınç (YHB)Su ürünlerinin yüksek hidrostatik basınç (YHB) ile işlenmesi fizikokimyasal, mikrobiyal ve duyusal kalitenin gelişmesinde oldukça önem göstermektedir. Geleneksel yöntemlerle karşılaştırıldığında YHB düşük sıcaklıklarda ürün tazeliğinde çok az değişikliklerle mikroorganizmaları inaktive edebilmekte ve raf ömrünün uzamasını sağlamaktadır. Su ürünlerinde YHB’ nin etkileri üzerine yapılan son çalışmalar, bu yeni teknolojinin hem faydalarını hem de eksik yanlarını ortaya koymaktadır. İşlem görmemiş su ürünleri ile kıyaslandığında, YHB su ürünlerinde depolama süresince bozulmanın azalmasını ve organoleptik özelliklerin korunmasını sağlamaktadır. Ancak renk bozulması, pişmiş görünüm ve lipit oksidasyonu YHB’ nin su ürünlerinde kullanımını sınırlayan dezavantajlardır. Ayrıca balık kasının yüksek basınçla jelleştirilmesi ve yüksek basınçla dondurulup-çözdürülmesi, su ürünlerinden fayda sağlamak için YHB’ nin yoğun olarak araştırılmakta olan en önemli alanlarındandır. Bu derlemede, YHB’ nin su ürünlerinde kullanım alanları, avantajları ve dezavantajları hakkındaki yaklaşımlar değerlendirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akhan 2012. Yüksek hidrostatik basınç uygulaması ile mezgit (Gadus merlangus euxinus) ve hamsinin (Engraulis encrasicolus) muhafazasının ve raf ömrünün uzatılması. [Yüksek Lisans Tezi]. Orta Doğu Teknik Üniversitesi. 96 s.
- Angsupanich K, Ledward DA. 1998. High pressure treatment effects on cod (Gadus morhua) muscle. Food Chem. 63(1):39-50.
- Arıcı M. 2006. Gıda muhafazasında yüksek hidrostatik basıncın mikroorganizmalar üzerine etkisi. Journal of Tekirdag Agricultural Faculty (JOTAF). 3(1):1-9.
- Arias C. 2009. Chilled and frozen raw fish. In: Fernandes R, editor. Microbiology handbook fish and seafood. Cambridge: Leatherhead Publishing. p. 1-25.
- Briones-Labarca V, Perez-Won M, Zamarca M, Aguilera-Radic JM, TabiloMunizaga G. 2012. Effects of high hydrostatic pressure on microstructure, texture, colour and biochemical changes of red abalone (Haliotis rufecens) during cold storage time. Innov Food Sci Emerg. 13:42-50. doi: 10.1016/j.ifset.2011.09.002
- Bridgman P. 1912. Water in the liquid and five solid forms under pressure. Proc Am Acad Arts Sci. 47:441-558. Calci KR, Meade GK, Tezloff RC, Kingsley DH. 2005. High-Pressure Inactivation of Hepatitis A Virus within Oysters. Appl Environ Microbiol. 71(1):339-43. doi: 10.1128/AEM.71.1.339-343.2005
- Cheftel JC, Culioli J. 1997. Effects of high pressure on meat: A review. Meat Sci. 46(3):211-236.
- Cheret R, Hernandez-Andres A, Delbarre-Ladrat C, De Lamballerie M, Verrez-Bagnis V. 2006. Proteins and proteolytic activity changes during refrigerated storage in sea bass (Dicentrarchus labrax L.) muscle after high-pressure treatment. Eur Food Res Technol. 222(5-6):527-535. doi: 10.1007/s00217-005-0158-z
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Derleme
Yazarlar
İlknur Uçak
*
Bu kişi benim
0000-0002-9701-0824
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
27 Nisan 2018
Gönderilme Tarihi
26 Eylül 2017
Kabul Tarihi
22 Ocak 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 1