Görüntü Sunumu
BibTex RIS Kaynak Göster

"Dede-Korkut Oğuznâmeleri" Işığında Tarih Araştırmaları I: Karapapak (Borçalı-Kazak) Uruğunda Kür-Aras Boylarındaki 1800 Yılına Bir Bakış

Yıl 1971, Sayı: 2, 75 - 90, 25.02.2024

Öz

Ahıska, Kars, Revan ve Gence bölgelerindeki yerli Türkler, ötedenberi "Gürcistan” denilen ülkeyi, iki bölük olarak anarlar: Merkezi Tiflis olan doğu kesimine "Sağ -Gürcistan” veya "Terekeme-Gürcistanı” derler ki, Avrupalı seyyahların "Georgie turque” (Türk-Gürcistanı) dedikleri ülke 1 burasıdır; merkezi Kutayıs olan batı kesimine de, ”Sol-Gürcistan” veya "Asıl -Gürcistan” derler. Bu deyimler, adıgeçen illerdeki halk şiirlerinde de geçer. Kür ırmağı boyundaki ülkede Türkler'in çokluk ve Islâm olmaları,batı kesimine ”Asıl-Gürcistan” denilmesine sebep olmuştur.
Kafkaslar kuzeyinden Borçalı-Kazak çayları bölgesine gelip yerleşmeleri ve adlarını bu sulara vermeleri, 1064 te Selçuklu Alp-Arslan'ın ”huzurunda toptan îslâm dinine girmeleri; yaylakçı-kışlakçı yaşayışları, Türkistan'daki Karakalpak- Kazak ağzı ile konuşmaları ve pek zengin halkiyatı, son derecede mühimdir.

Kaynakça

  • Kars Tarihi I. Cilt (1953 İstanbul)
  • İsmail H. DANİŞMEND, İzahlı Osmanh Tarihi Kronolojisi, III.
  • D.M.DUNLOP, The History of The Jewish Khazars, 1954, New Jersey,
  • M. BROSSET, H. d. 1. Georgie, I. 79 n. 5.
  • M. Haşan VELİLİ-BAHARLI, "Azerbaycan”, 1921 Baku
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Türk İslam Edebiyatı
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

M. Fahrettin Kırzıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Şubat 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 1971 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kırzıoğlu, M. F. (2024). "Dede-Korkut Oğuznâmeleri" Işığında Tarih Araştırmaları I: Karapapak (Borçalı-Kazak) Uruğunda Kür-Aras Boylarındaki 1800 Yılına Bir Bakış. Edebiyat Ve Beşeri Bilimler Dergisi(2), 75-90.