Araştırma Makalesi

Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri

Sayı: 4 31 Aralık 2021
  • Fahriye Bayram *
PDF İndir
EN TR

Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri

Öz

Gürcü kültüründe; erken çağlardan süre gelen köklü bir haç kültü, çevre kültürlerin etkileri, Azize Nino’nun telkinleri, hediye olarak gönderilen gerçek haçın parçaları vb. bağlamında, başta mimari olmak üzere sanatın her alanında, haç tasvirlerine yer verilmiştir. Aynı gelenek Tao Klarceti bölgesinde de sürdürülmüştür. Bu nedenle çalışmamızda öncelikle Tao Klarceti bölgesinin özet tarihine yer verilmiş, sonra da eş kollu haçlar, Latin haçı, yaşam haçları, haçın göğe yükseltilmesi vb. şekilde çok sayıda çeşitlemeleri yaratılan haç ve yaşam haçı sembollerine temel oluşturan uzun geçmişe bir göz atılmıştır. Bu çerçevede Tao Klarceti bölgesindeki haç motifleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. 4. yüzyılın başlarından itibaren Hıristiyan dünyası içerisinde yerini alan Gürcü halkı, geçmişten getirdiği gelenekleri çevre kültürlerin etkisi ve yeni dinin öğretileriyle harmanlayarak temel inançlarını haç motifi örgesinde görünür kılmış, bu nedenle haçı günlük yaşamın ve sanatın her alanında kullanmıştır. Tao Klarceti bölgesinde haçın pek çok formu, başta örgülü tipler olmak üzere yeni stiller yaratılarak uygulanmıştır. Yaşam haçı kompozisyonları ve haçın göğe yükseltilmesi sahneleri en çok benimsenen türler olmuş, Batı’da uygulanması neredeyse yok denecek kadar az iken Gürcistan ve Tao Klarceti’de bölgeye özgü yaratımlarla geç dönemlere kadar kullanılmaya devam edilmiştir. Kompozisyonlarda her türlü haç formuna yer verilmiş, ancak Latin haçı ile eğer eş kollu haç yapılacaksa Bolnuri/Bolnisi tipleri tercih edilmiştir. Şaşırtıcı bir şekilde, Hıristiyanlığın yayılmasına ön ayak olan Azize Nino’nun asma dallarından yaparak kollarını saç telleriyle bağladığı yatay kolu hafifçe aşağıya eğik olan ve Gürcü Ortodoks Kilisesi’nin kutsal sembolü olarak kabul edilen asma dalından yapılmış Latin haçı tipi Tao Klarceti kiliselerinin mimari süslemesinde kullanılmamıştır. Doğu cephelerin haçlarla vurgulanması gelenek halini almış, Tao Klarceti bölgesinde küçük boyutlu tutulan bu haçlar, Gürcistan yapılarında daha büyük boyutlara ulaştırılarak belirli bir şemaya kavuşturulmuştur. Cephelerdeki küçük boyutlu haçlar genellikle mazgal pencerelerin kemerlerine oturtulmuş, kemerlerin yükseltisi Golgoto Tepesi gibi değerlendirilerek haçlar Calvary haçına dönüştürülmüştür. Boyalı örnekler hariç motifler kabartma tekniğiyle işlenmiş, az da olsa oyma tekniği kullanılmıştır. Haç motifleriyle bezenen mimari unsurların arasında antefiksler de yerini almıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aladashvili, 1977 N. Aladashvili, Monumental Georgian Sculpture Fifth to Eleventh Century Bas-Reliefs, Moskow.
  2. Albayrak, 2004 K. Albayrak, “Dinsel Bir Sembol Olarak Haçın Tarihi”, Dini Araştırmalar Dergisi, 7/19, 105-129.
  3. Andelkovic vd., 2011 J. Anđelković-D. Rogić-E. Nikolić, “Peacock as a Sign in the Late Antique and Early Christian Art”, Archaeology and Science, 6, Belgrade, 231-248.
  4. Anonim, 1890 Anonim, Cultus Arborum or Phallic Tree Worship, Princeton.
  5. Andreopoulos 2006 A. Andreopoulos, The Sign of the Cross: The Gesture, The Mystery, The History, USA. (Google favorit).
  6. Antelava vd. 1996 N. Antelava-M. Gaprindaşvili-M. Vaçnadze-G. Melikişvili-R. Metreveli, Gürcistan Tarihi, Tiflis.
  7. Avşar, 2010 L. Avşar, “Antik Yunan Seramiklerdeki Haç ve Çarkıfelek Simgeleri ve Bunların Avrasya, Anadolu ve Mezopotamya Kültürlerindeki Muhtemel Kaynakları”, Mukaddime/3, 115-141.
  8. Baert, 2012 B. Baert, “Adam, Seth and Jerusalem. The Legend of the Wood of the Cross in Medieval Literature and Iconography”, in “Adam, le premier home”, Micrologus’ Library, 45, Firenze: Sislem, 1-31.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Arkeoloji

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Fahriye Bayram * Bu kişi benim
0000-0001-8944-7252
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

22 Kasım 2021

Kabul Tarihi

24 Aralık 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Bayram, F. (2021). Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri. Lycus, 4, 89-162. https://doi.org/10.54577/lycus.1027099
AMA
1.Bayram F. Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri. Lycus. 2021;(4):89-162. doi:10.54577/lycus.1027099
Chicago
Bayram, Fahriye. 2021. “Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri”. Lycus, sy 4: 89-162. https://doi.org/10.54577/lycus.1027099.
EndNote
Bayram F (01 Aralık 2021) Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri. Lycus 4 89–162.
IEEE
[1]F. Bayram, “Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri”, Lycus, sy 4, ss. 89–162, Ara. 2021, doi: 10.54577/lycus.1027099.
ISNAD
Bayram, Fahriye. “Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri”. Lycus. 4 (01 Aralık 2021): 89-162. https://doi.org/10.54577/lycus.1027099.
JAMA
1.Bayram F. Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri. Lycus. 2021;:89–162.
MLA
Bayram, Fahriye. “Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri”. Lycus, sy 4, Aralık 2021, ss. 89-162, doi:10.54577/lycus.1027099.
Vancouver
1.Fahriye Bayram. Haç Kültü ve Tao Klarceti Bölgesinde Haç Motifleri. Lycus. 01 Aralık 2021;(4):89-162. doi:10.54577/lycus.1027099

Cited By

  

by-nc-nd.eu.svg Bu dergide yer alan çalışmalar Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.