Rüyaya Arketipal Bir Yaklaşım: Hillman’ın Psikolojisi
Öz
Arketipal psikoloji, James Hillman tarafından Carl Gustav Jung’un düşüncelerinden hareketle geliştirilmiş özgün bir psikoloji ekolüdür. Bu çalışma, Freud’un bastırma kuramı, Jung’un telafi yaklaşımı ve Hillman’ın imgeye bağlılık ilkesi üzerinden rüya kuramlarını karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Araştırmada nitel karşılaştırmalı yöntem benimsenmiş; Freud, Jung ve Hillman’ın rüya fenomenine ilişkin rüyanın kaynağı, işlevi ve yorumlama stratejileri sistematik biçimde analiz edilmiştir. Tarihsel süreçte rüyalar, bireysel ve toplumsal düzeyde işlevsel roller üstlenmiş; bilinçdışıyla ilişkisi nedeniyle psikanalizin en temel araçlarından biri olarak değerlendirilmiştir. Freud, rüyaları bastırılmış dürtülerin dolaylı ifadesi olarak görürken; Jung, rüyaları bilinç ile bilinçdışı arasındaki dengeyi sağlayan telafi edici bir mekanizma olarak yorumlamıştır. Hillman ise rüyaları ruhun doğası ve ölümle ilişkisi bağlamında ele almakta; rüyanın bilinç kazanma amacıyla yorumlanmasını indirgemeci bir müdahale olarak değerlendirmektedir. Literatür taraması bulguları, Hillman’ın rüya imgelerinin özerkliğini vurguladığını, rüyanın atmosferine saygı gösterilmesi gerektiğini ve rüya ile dost olma yaklaşımını öne çıkardığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çalışma, Freud’un psikanalitik ve Jung’un analitik yaklaşımları ile Hillman’ın arketipal perspektifi arasındaki farklılıkları belirginleştirerek, rüyanın psikolojik kuramlar içerisindeki konumuna dair kuramsal bir çerçeve sunmaktadır. Sonuç olarak, rüya fenomeni yalnızca bilinçdışı süreçlerin ifadesi değil, aynı zamanda imgeye bağlı kalmayı gerektiren özgün bir ruhsal deneyim olarak kavramsallaştırılmaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Adams, M. V. (2014). For Love of the Imagination. New York: Routledge.
- D’Heurle, A., Feimer, J. N. (1975). A New Image of the Psyche: The Archetypal Psychology of James Hillman. CrossCurrents, 25(3), 289–298.
- Freud, S. (1959). An Outline of Psycho-Analysis. Eng. Trans. James Strachey. London: The Hogarth Press.
- Freud, S. (2020a). Beş Konferans ve Psikanalize Toplu Bakış. Çev. Kamuran Şipal. İzmir: Cem Yayınevi.
- Freud, S. (2020b). Psikanalize Giriş Dersleri. Çev. Selçuk Budak. Ankara: Öteki Yayınevi.
- Freud, S. (2016a). Rüyaların Yorumu 1. Çev. Selçuk Budak. İstanbul: Öteki Yayınevi.
- Freud, S. (2016b). Rüyaların Yorumu 2. Çev. Selçuk Budak. İstanbul: Öteki Yayınevi.
- Fromm, E. (2017). Rüyalar, Masallar, Mitler: Sembol Dilinin Çözümlenmesi. Çev. AydınArıtan-Kaan H. Ökten. İstanbul: Say Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Din Psikolojisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Ali Güre
*
0000-0002-5202-1458
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
27 Ekim 2026
Gönderilme Tarihi
1 Ağustos 2026
Kabul Tarihi
6 Ekim 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 1 Sayı: 1