BİR KENTLİ HAKKI OLARAK “DOLAŞIM HAKKI”: AFYONKARAHİSAR HALKININ ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA
Öz
Günümüzde kentli hakları konusunda bağlayıcılığı olan veya bu hakların tam olarak neler olduğunu gösteren, üzerinde uzlaşılmış herhangi bir uluslararası metin yoktur. Ancak 1992 tarihli “Avrupa Kentsel Şartı” ve 2008 tarihli “Avrupa Kentsel Şartı-2: Yeni Bir Kentlilik İçin Manifesto” başta olmak üzere birçok belge kentli haklarını konu edinmektedir. Bu konuda ortaya konulan en önemli uluslararası metin olma özelliğini taşıyan Avrupa Kentsel Şartı’nda benimsenen 20 maddelik bildirgede dolaşım hakkı da yer almaktadır. Afyonkarahisar’da dolaşım hakkının durumunu, kentlilerin düşünceleri ekseninde saptamak üzere yapılan ampirik araştırma neticesinde Afyonkarahisar kent merkezinde yayalık, bisikletli ulaşım ve toplu taşıma gibi sürdürülebilir ulaşım yöntemlerine ilişkin altyapı, donanım ve hizmetlerin genel olarak kaliteli, yeterli ve güvenli bulunmadığı belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler
References
- ACAR, İ.H. (2003). Bütünleşik Ulaşım Politikası ve Avrupa Kentsel Şartı, Ulaşım ve Dolaşım İlkeleri içinde (41-59), Ulaştırma Politikaları Kongresi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası, Ankara.
- ACAR, İ.H. (2004). “Avrupa Kentsel Şartı” Işığında Ulaşım ve Hareketlilikte İzmir’de Uygulanan Bütüncül Yaklaşım. Türkiye Mühendislik Haberleri Dergisi, 429, 18-22.
- ARSLAN, T. ve MURAT Y.S. (2011). Kent Ulaşımında Organizasyonel Sorunların Değerlendirilmesi: Antakya Örneği. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17 (1), 33-41.
- BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI (2009a). Kültür ve Eğitim Komisyonu Raporu-9. Kentleşme Şurası, Ankara. 14 Temmuz. 2015. www.kentges.gov.tr/_dosyalar/sura_ raporlari/kitap 9.pdf
- BAYINDIRLIK VE İSKÂN BAKANLIĞI (2009b). Kentsel Teknik Altyapı ve Ulaşım Komisyonu Raporu-2. Kentleşme Şurası, Ankara. 14 Temmuz 2015. http://www.kentges.gov.tr/_ dosyalar/sura_raporlari/kitap2.pdf
- BENK, S. (2007). Kent İçi Ulaşım Sonucu Oluşan Negatif Dışsallıklar ve Önleme Yolları. (Yayınlanmamış Doktora Tezi). Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uludağ Üniversitesi, Bursa.
- BİROL, G. (2008). Kentlilik Bilinci ve Balıkesir’den Yarım Asırlık Bir Örnek: Yeni Çarşı Deneyimi. Ege Mimarlık Dergisi, 65, 28-31.
- DONNELLY, J. (1995). Teoride ve Uygulamada Evrensel İnsan Hakları. M. Erdoğan ve L. Korkut (Çev.). Ankara: Yetkin Yayınları.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Political Science
Journal Section
Research Article
Authors
HULUSİ NUSRET Özsoy
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
ETHEM KADRİ Pektaş
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Türkiye
Publication Date
June 30, 2018
Submission Date
October 30, 2017
Acceptance Date
March 2, 2018
Published in Issue
Year 2018 Volume: 5 Number: 2
Cited By
Üniversite Öğrencilerinin Giresun Şehir Algısı
Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.38155/ksbd.814700
