Cilt: 5 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022

Araştırma Makaleleri

Derleme Makaleler

Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi (MAMAD), mobilya konusunu ön planda tutarak Dergi Park üzerinde yayın hayatına başlayan ilk akademik dergidir. Bu nedenle, bu alanda çalışma yapan araştırmacılara, mobilya ve ahşap malzeme ile ilgili olan tüm okuyuculara hizmet sunmayı amaçlamaktadır. 

Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi; mobilya mekaniği, mobilya tasarımı, mobilya üst yüzey işlemleri, mobilya üretiminde kalite kontrol, mobilya sektöründe iş sağlığı ve güvenliği, mobilya ithalat ve ihracatı, mobilya konusunda anket çalışmaları, bilgisayar destekli mobilya tasarımı, bilgisayar destekli mobilya üretimi konularında hazırlanan çalışmalara yer verecektir. Ayrıca, masif ahşap malzeme, ahşap esaslı kompozit malzemeler, odun plastik kompozitleri, ahşap malzemenin işlenmesi, ahşap malzemenin güçlendirilmesi, ahşap malzemenin korunması, ahşap malzemenin modifikasyonu, ahşap malzemenin fiziksel, kimyasal, mekanik ve diğer teknolojik özelliklerini içeren araştırmalarda dergi kapsamındadır.

Makale,dergi ana sayfasından veya buradan indirilecek word şablonuna göre hazırlanmalıdır. 

Makalenin sorumlu yazarı aşağıdaki kuralları uygulamalıdır. 

1.    Her yazarın ORCID ID verilmelidir.

2.    Makale başlıkları (Türkçe ve İngilizce başlık), sayfada ortalı, 14 punto ve koyu yazılmalıdır (Bold).

3.    Yazar İsimleri 12 Punto ve sadece ilk harfler büyük, normal yazılmalıdır (Bold değil).

4.    Makale ilk sayfasında “Öz” ve “Abstract” konumu doğru ve bu kelimeler koyu yazılmalıdır (Bold)

5.    Öz ve Abstract en az 150 ve en fazla 200 kelime olarak yazılmalıdır.

6.    Anahtar kelimeler en az 3 en fazla 5 kelime verilmelidir.

7.    Makale maksimum  sayfa sayısı 12'dir.

8.    Makale ilk sayfasının alt bilgi kısmında yazar bilgileri ve atıf bilgisi verilmelidir.

9.    İlk sayfa alt bilgide satırlar alt çizgi ile ayrılmalıdır. (Örnek)

10.    Giriş kısmına, makalenin ikinci sayfasından başlanmalıdır.

11.    Başlık numaralandırması doğru olarak verilmelidir.

12.    Yazı stili "Times new roman" ve büyüklüğü "12 punto" yapılmalıdır (Makale başlıkları hariç). Çizelge içeriği, sığdırmak için 8 puntoya kadar küçültülebilir.

13.    İtalik yazılması gereken ifadeler italik yapılmalıdır.

14.    Paragraf başı girinti miktarları 1 cm ve paragraflar arası 6 nk yapılmalıdır.

15.    Makalenin tüm bölümlerinde satır aralığı 1 olmalıdır.

16.    Sayfa kenar boşlukları üstten ve alttan 3, diğer kenarlardan 2.5 yapılmalıdır.

17.    Metin içinde yapılan atıflar doğru verilmelidir (Ali, Ayşe, Can,..1999 yanlış) (Ali ve ark., 1999 doğru) (Ali vd., 1999 yanlış).

18.    Metin içinde aynı parantez içinde verilen atıflar arası noktalı virgül “;” kullanılmalıdır.

19.    Formüller ve numaraları doğru verilmelidir. Formüller resim formatında verilmemelidir.

20.    Şekil ve çizelge numaraları sırası doğru verilmelidir.

21.    Şekil ve Çizelge başlıklarında Şekil 1 ve Çizelge 1 kelimeleri koyu (bold) verilmelidir.

22.    Şekil ve Çizelge başlıkları soldan içerde verilmemelidir (paragraf girintisi 0).

23.    Her şekil ve çizelgeye atıf yapılmalıdır.

24.    Şekil ve çizelgeler ortalı konumda olmalıdır.

25.    Şekillerde başlık alta ve çizelgelerde başlık üste yazılmalıdır.

26.    Sonuçlar kısmı maddeler halinde verilmelidir.

27.    Gerekli ise, teşekkür kısmı ve varsa proje numarası verilmelidir.

28.    Metin içerisinde ve çizelge içeriğindeki rakamlarda ondalık ayırıcı nokta olarak verilmelidir.

29.    Kaynaklarda “&” ifadesi ve “ve” ifadesi kullanılmamalıdır (Babiak, M., & Kúdela, J. Yerine Babiak, M.,  Kúdela, J.)

30.    Kaynaklar listesinde, yazar isimleri nokta ve virgül ile (Bal B.C.,), yıl parantez içinde (1999), parantezden sonra “,” ifadesi ile, sayı numarasından sonra parantezi takiben virgül “2(3), 25-35” sayfa numaraları arası tire (-) ifadesi ile, her bir kaynak satırı arasında 6 nk boşluk ile yazılmalıdır. Dergi, kitap ve tez isimleri italik yazılmalıdır. Kaynak bildiri ise tamamı dik yazılmalıdır. Kaynak çalışmanın ilk harfi hariç küçük harf olarak verilmelidir. Dergi isimleri tam verilmelidir. Kısa dergi adı verilmelidir. Atıf yapılan makalenin varsa DOI numarası verilmelidir.

Örnek kaynak gösterimi:

Bal, B. C., (2012), Genç odun ve olgun odunun lif morfolojisindeki farklılıklar üzerine bir araştırma, Düzce Üniversitesi Ormancılık Dergisi, 8(2), 29-35.

Çavuş, V., Ayata, Ü., (2018), Manolya ağacı, akçaağaç ve tespih ağacı odunlarında vida tutma direnci üzerine bir araştırma, Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi, 1(2), 94-102. DOI: 10.33725/mamad.496615.

Bal, B.C., Kaba, O., 2019, Kahramanmaraş ilindeki ahşap oyma atölyelerinin üretim miktarları üzerine bir araştırma, III. International Mediterranean Forest and Environment Symposium (IMFES2019), 3-5.Ekim.2019, Bildiriler kitabı S:520-524, Kahramanmaraş/ Türkiye.

Omatça, İ., (2006), Ahşabın, oyuncak üretiminde kullanımı ve önemi, Dumlupınar Üniversitesi, Simav Teknik Eğitim Fakültesi, Mobilya ve Dekorasyon Eğitimi Bölümü, Lisans tezi.


MOBİLYA ve AHŞAP MALZEME ARAŞTIRMALARI DERGİSİ (MAMAD)
YAYIN POLİTİKASI
1. Telif Hakkı Devri esasları: Tüm yazarlar, formu imzalamalıdır. Formda yazışma yazarının imzasının bulunması zorunludur. Diğer yazar/yazarlara ulaşılamaması sebebiyle imzalarının alınamaması durumunda yazışma yazarı ilgili yazar/yazarların sorumluluğunu kabul eder. Sunulan makale başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere herhangi bir dergide inceleme altında olmamalıdır. Makalede adı geçen tüm yazarlar gönderilen makaleyi görmüş ve onaylamıştır. Yazarlar arasında oluşabilecek isim sırası gibi sorunlardan dergi sorumlu değildir. Makale, derginin belirttiği yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmıştır. Makalenin yazarı/yazarları olarak makalenin telif hakkından feragat ederek bu hakkı Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisine devrettiğimizi ve Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisine makalenin yayımlanabilmesi için yetki verdiğimizi kabul ederiz. Makale yazarı/yazarları; makalede verilen tüm metin, şekil, grafik, fotoğraf ve çizelgelerin makale yazarlarına ait olduğunu, diğer araştırmacılardan alınan her türlü bilginin etik kurallar çerçevesinde kaynak gösterilerek yapıldığını ve etik suç oluşturan her konuda sorumlunun makale yazarı/yazarları olduğunu kabul eder.

2. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi, COPE tarafından hazırlanan Dergi Editörleri için Yönerge (The COPE Code of Conduct for Journal Editors) hükümlerine uymayı kabul etmiştir. Dergiyle ilgili tüm faaliyetler bu kurallara göre yürütülmeye çalışılmaktadır.

3. Dergi yılda 2 sayı olacak şekilde yayınlanır. Dergi özel sayı veya ek sayı yayınlamamaktadır.

4. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi ulusal hakemli ve açık erişimli bir dergidir. Makale işlem ücreti, değerlendirme ücreti, basım ücreti veya diğer adlar altında makalelere ücret talep etmez.

6. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri, telefon numaraları gibi kişisel bilgiler, Gizlilik Beyanı gereği, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılacaktır.

7. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisinde yayınlan tüm makaleler TÜBİTAK-ULAKBİM, Yaşam Bilimleri Veritabanı aracılığıyla pdf formatında Arşivlenmekte ve saklanmaktadır.

8. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi reklam kabul etmemektedir.

9. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisi, tek taraflı kör hakemlik değerlendirme süreci ile değerlendirme yapmaktadır.

10. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisine gönderilen makaleler ilk olarak baş editör tarafından değerlendirilir. Dergi kapsamına uygun olmayan makaleler bu aşamada red edilir.

11. Derginin kapsamına uygun olan makaleler eğer önemli bir eksikliği yok ise hakem incelemesi başlatılır. Hakemlik davet süresi 1 hafta ve hakem değerlendirme süresi 2 haftadır. Yazarlara hakem görüşleri doğrultusunda, makale üzerine gerekli düzeltmeleri yapmaları için en az 1 hafta ve en fazla 4 hafta süre verilir. Son kontrol aşaması için en az 1 gün en fazla 7 gün süre verilir.

12. Mobilya ve Ahşap Malzeme Araştırmaları Dergisine gönderilen makaleler eğer ön değerlendirme aşamasını geçmiş ve hakemlere gönderilmiş ise makaleyi geri çekemezler.

13. Dergiye gönderilen her makale iki hakem tarafından incelenir. Her iki hakem olumlu görüşü bildirirse makale kabul edilir. Her iki hakem olumsuz görüş birdirirse makale reddedilir. Eğer hakemlerden birisi olumlu diğeri olumsuz görüş bildirirse üçüncü bir hakemin görüşüne başvurulur. Dergiye gönderilen makaleler hakkında en geç üç ay sonunda karar verilir.

Dergi hiç bir işlem için ücret talep etmemektedir.

Uluslararası Dergidir

32217    18332 18333   3221918334 18335   18336   18339   18434   32216 32218  32220 32221 download download    

32275   32308  32309 


32332  32384  32385 32400