TR
Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması
Öz
Deri hastalıkları, Alzheimer ve diyabeti de içeren küresel sağlık sorunlarının tedavisinde en çok kabul gören stratejilerden birisi anahtar enzim inhibisyonu teorisidir. Bu sebeple bu çalışmada Türkiye’deki yabani ve kültüre alınmış Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst’ın sulu ekstraktlarının kolinesteraz, tirozinaz, α-amilaz ve α-glukozidaza karşı enzim inhibitör potansiyelleri araştırılmıştır. In vitro enzim inhibitör potansiyelleri bir mikroplate okuyucuyla ölçülmüş ve ekstraktların bu enzimler üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Aktiviteler standart eşdeğerler olarak değerlendirilmiştir. Genel olarak, yabani G. lucidum kültür örneğine kıyasla daha fazla enzim inhibitör potansiyellere sahiptir. Elde edilen sonuçlar G. lucidum’un, önemli sağlık sorunlarının tedavisi için doğal enzim inhibitörleri elde etmede önemli bir kaynak olabileceğini göstermektedir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
26 Ekim 2016
Gönderilme Tarihi
23 Haziran 2016
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2016 Cilt: 7 Sayı: 2
APA
Özparlak, H., Alkan, S., Zengin, G., & Aktümsek, A. (2016). Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması. Mantar Dergisi, 7(2), 110-117. https://izlik.org/JA68AC37RK
AMA
1.Özparlak H, Alkan S, Zengin G, Aktümsek A. Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması. Değerlendirme süreci. 2016;7(2):110-117. https://izlik.org/JA68AC37RK
Chicago
Özparlak, Haluk, Sinan Alkan, Gökhan Zengin, ve Abdurrahman Aktümsek. 2016. “Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Mantar Dergisi 7 (2): 110-17. https://izlik.org/JA68AC37RK.
EndNote
Özparlak H, Alkan S, Zengin G, Aktümsek A (01 Ekim 2016) Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması. Mantar Dergisi 7 2 110–117.
IEEE
[1]H. Özparlak, S. Alkan, G. Zengin, ve A. Aktümsek, “Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması”, Değerlendirme süreci, c. 7, sy 2, ss. 110–117, Eki. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68AC37RK
ISNAD
Özparlak, Haluk - Alkan, Sinan - Zengin, Gökhan - Aktümsek, Abdurrahman. “Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Mantar Dergisi 7/2 (01 Ekim 2016): 110-117. https://izlik.org/JA68AC37RK.
JAMA
1.Özparlak H, Alkan S, Zengin G, Aktümsek A. Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması. Değerlendirme süreci. 2016;7:110–117.
MLA
Özparlak, Haluk, vd. “Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Mantar Dergisi, c. 7, sy 2, Ekim 2016, ss. 110-7, https://izlik.org/JA68AC37RK.
Vancouver
1.Haluk Özparlak, Sinan Alkan, Gökhan Zengin, Abdurrahman Aktümsek. Türkiye’deki Yabani ve Kültüre Alınmış Ganoderma lucidum’un Sulu Ekstraktlarının In Vitro Bazı Enzim İnhibitör Özelliklerinin Karşılaştırılması. Değerlendirme süreci [Internet]. 01 Ekim 2016;7(2):110-7. Erişim adresi: https://izlik.org/JA68AC37RK
