Günlük Kullanılan Spor Tipi Ayakkabılarda Fungal Kontaminasyonun Belirlenmesi
Öz
Bu çalışmada, günlük kullanılan spor tipi ayakkabıların iç kısımlarında fungal kontaminasyonun belirlenmesi amaçlanmıştır. 50 çift spor tipi ayakkabının iç kısımlarından steril eküvyonla sürüntü yapılarak alınan örnekler, Rosebengal Chloramphenicol Agar içeren petri kaplarına inoküle edilmiş ve 28oC’de iki hafta inkübasyona bırakılmıştır. Gelişen fungus kolonileri sayılarak Czapek Dox Agar ve Malt Extract Agar içeren petrilere teşhis amacı ile pasajlanmış ve 7-14 gün inkübe edilmiştir. İnkübasyondan sonra, elde edilen funguslar ilgili referanslar dikkate alınarak yapılan makroskobik ve mikroskobik incelemeler sonucunda teşhis edilmişlerdir. Acremonium, Alternaria, Aspergillus, Cladosporium, Fusarium, Penicillium, Phoma ve Trichophyton cinslerine ait 15 fungus türü izole edilmiştir. Elde edilen funguslar içerisinde tür zenginliği bakımından Penicillium, koloni sayısı bakımından ise Cladosporium cinslerinin dominant olduğu belirlenmiştir. 35 çift ayakkabı fungal kontaminasyon bakımından temiz bulunmuştur. Ayakkabılardan izole edilen funguslar dünya çapında dağılım gösteren yaygın funguslardır. Cladosporium dışındakiler, insanlarda çeşitli mikozlara ve mikotoksikozlara sebep olabilmektedirler. Ayakkabılardan ayaklara ve vücudun diğer kısımlarına bulaşabilirler ve enfeksiyonlara neden olabilirler. Böylece ayak ve vücut sağlığını etkileyebilirler. Bu bakımdan doğru ayakkabı seçimi yapılmalı ve bireysel hijyene önem verilmelidir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Baraikio D., Ogba O.M., Abia-Bassey L.N., Second hand covered shoes: transmission route of fungal foot infections, J.Med, 13(1)61-66(2014).
- Brown L., McLarnon N.A., Do patients with untreated tinea pedis have concomitant fungal contamination within their footwear and hosiery? (Abstract), Br.J.Podiatry,10(4)134(2007).
- Çeter T., Pınar N.M., Studies on atmospheric aerofungi in Turkey and using methods, Astım Allerji İmmünol, 7:3-10(2009).
- Domsch K.H., Gams W., Anderson T.H., Compendium of soil fungi, Academic Press, London(1980).
- Ellis D., Davis S., Alexiou H., Handke R., Bartley R., Descriptions of medical fungi, 2nd ed. Nexus Print Solutions, Adelaide(2007).
- Gupta A.K., Brintnell W.C., Sanitization of contaminated footwear from onycomycosis patients using ozone gas: a novel adjunct therapy for treating onycomycosis and tinea pedis, J.Cutan.Med.Surg. 17(4)243-49(2013).
- Güler Ç., Kişisel hijyen, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 3(6)119-132(2004).
- Hasenekoğlu İ., Toprak mikrofungusları, Atatürk Üniversitesi Yayınları, Cilt 1-7, Erzurum(1991).
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Vedat Özkan
*
0000-0002-1049-8282
Türkiye
Mustafa Tamer Uzun
Bu kişi benim
Türkiye
Musa Tahir Gündoğan
Bu kişi benim
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
25 Ekim 2018
Gönderilme Tarihi
19 Nisan 2018
Kabul Tarihi
18 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 2
