Bu çalışmada Kütahya (Turkey) ilinden toplanan
Clavariadelphus truncatus Donk
mantarının etanol özütlerinin toplam antioksidan seviyesi (TAS), toplam oksidan
seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSI) belirlenmiştir. TAS, TOS ve OSI
değerleri Rel Assay Diagnostics kitler kullanılarak belirlenmiştir. Yaptığımız
çalışma sonucunda mantarın TAS değeri 2.415±0.176 mmol/L,
TOS değeri 3.367±0.155 μmol/L ve OSI degeri 0.140±0.005 olarak belirlenmiştir. Elde
edilen bu sonuçlar mantarın toplandıgı bölgenin yetişmesi açısından uygun
oksidatif stres seviyelerinde oldugunu göstermektedir. Ayrıca tespit edilen
antioksidan potansiyelinden dolayı mantarın dogal antioksidan kaynagı
olabilecegi düşünülmektedir.
Clavariadelphus truncatus yenilebilir mantar antioksidan oksidan oksidatif stres
In the present study, total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSI) of Clavariadelphus truncatus Donk mushroom ethanol extracts that were collected in Kütahya province (Turkey) were determined. Rel Assay Diagnostics kits were used to determine TAS, TOS and OSI values. It was determined that the TAS value of the mushroom was 2.415±0.176 mmol/L, the TOS value was 3.367±0.155 μmol/L and the OSI was 0.140±0.005. The study findings demonstrated that the region of growth of the mushroom exhibited adequate oxidative stress levels. It was also thought that the mushroom might be a natural antioxidant source due to its antioxidant potential.
Clavariadelphus truncatus edible mushroom antioxidant oxidant oxidative stress
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | MİKOLOJİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Uluslararası Hakemli Dergi
Dergimiz, herhangi bir başvuru veya yayımlama ücreti almamaktadır
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.