Yıl 2013,
Sayı: 27, 476 - 486, 04.10.2013
Taner Kılıç
,
Erdal Karakaş
Öz
In some villages of Osmaneli town; growing pepper has been the main important agricultural industry for the local people. In a traditional maner, those of the growing pepper had been dried in dehydration houses and produced in that way. However, in recent years, the custom of drying methodologies has been totally changed and it has been dried on nylon cloth under the sun light. The reason of the alteration is that the dehydration houses had lost their functionalities and they are almost fallen apart. We therefore subjected to study the functional values of the studies in settlement geography as well as houses and house extentions. Those constructions are really important as they are part of traditional and economical structures of the area, which enlights the culture and geographical landscape.
Kaynakça
- Akgün, M., 2010, Biber Salçası Üretim Tesisi Sanayi Profili, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Yayınları, Ankara.
- Denker, B.T., 1977, Yerleşme Coğrafyası–Kır Yerleşmeleri, İst. Üniv. Yay No: 2275, Coğ. Enst. Yay. No: 93, İstanbul.
- Hekimoğlu, B., Altındeğer, M., 2010, Samsun İli Kapya Biber Üretim İşleme ve Pazar Durumu, Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Samsun.
- Kanbur, M., Liman,C,B., Eraslan, G., Altınordulu, Ş., 2006, “Kayseri’de Tüketime Sunulan Kırmızı Biberlerde Aflatoksin B1’in Enzim İmmunoassay ile Kantitatif Analizi”, Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 1, Sayfa: 21-24, Kayseri.
- Tanoğlu, A., 1966, Nüfus ve Yerleşme, İstanbul Üniv. Yay No: 1183, Edebiyat Fak. Coğrafya Enst. Yay. No: 45, İstanbul.
- Tıraş, M, 2003, “Kahramanmaraş Merkez İlçe’de Kırmızı Biber Tarımı” Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 10, Sayfa: 66-80, Erzurum. Tunçdilek, N., 1967, Türkiye İskan Coğrafyası–Kır İskanı (Köy-Altı İskan Şekilleri), İst. Üniv. Ed. Fak. Yay No: 1283, Coğ. Enst. Yay. No: 49, İstanbul.
OSMANELİ’DE (BİLECİK) FONKSİYONEL ÖZELLİKLERİNİ KAYBETMİŞ EV EKLENTİLERİNE BİR ÖRNEK: BİBER KURUTMA EVLERİ
Yıl 2013,
Sayı: 27, 476 - 486, 04.10.2013
Taner Kılıç
,
Erdal Karakaş
Öz
Yerleşme coğrafyası çalışmalarında ev ve eklentileri ile bunların
fonksiyonel özelliklerinin araştırılması önemli bir yer tutar. Osmaneli İlçesi’nin
bazı köylerinde biber yetiştiriciliği halkın temel geçim kaynaklarından birini
oluşturur. Yetiştirilen biberler, eskiden biber kurutma evlerinde kurutularak
tüketime sunulurken; günümüzde naylon örtüler üzerinde ve güneş altında
kurutulmaktadır. Bundan dolayı, biber kurutma evleri eski fonksiyonlarını
kaybederek yıkılmaya yüz tutmuştur. Geleneksel ekonomik yapının göstergeleri
olan bu yapılar, kültürel coğrafi görünümü yansıtması bakımından da
önemlidir.
Kaynakça
- Akgün, M., 2010, Biber Salçası Üretim Tesisi Sanayi Profili, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Yayınları, Ankara.
- Denker, B.T., 1977, Yerleşme Coğrafyası–Kır Yerleşmeleri, İst. Üniv. Yay No: 2275, Coğ. Enst. Yay. No: 93, İstanbul.
- Hekimoğlu, B., Altındeğer, M., 2010, Samsun İli Kapya Biber Üretim İşleme ve Pazar Durumu, Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü, Samsun.
- Kanbur, M., Liman,C,B., Eraslan, G., Altınordulu, Ş., 2006, “Kayseri’de Tüketime Sunulan Kırmızı Biberlerde Aflatoksin B1’in Enzim İmmunoassay ile Kantitatif Analizi”, Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, Cilt: 3, Sayı: 1, Sayfa: 21-24, Kayseri.
- Tanoğlu, A., 1966, Nüfus ve Yerleşme, İstanbul Üniv. Yay No: 1183, Edebiyat Fak. Coğrafya Enst. Yay. No: 45, İstanbul.
- Tıraş, M, 2003, “Kahramanmaraş Merkez İlçe’de Kırmızı Biber Tarımı” Doğu Coğrafya Dergisi, Sayı: 10, Sayfa: 66-80, Erzurum. Tunçdilek, N., 1967, Türkiye İskan Coğrafyası–Kır İskanı (Köy-Altı İskan Şekilleri), İst. Üniv. Ed. Fak. Yay No: 1283, Coğ. Enst. Yay. No: 49, İstanbul.