Sünger Filtre İle Çamur Yoğunlaştırmada Ozonun Etkisi ve Maliyet Analizi
Öz
Atık sulardan kaynaklanan çamurların uzaklaştırılması atıksu mühendisliği sahasının en zor ve en pahalı problemi olmaya devam etmektedir. Atıksu arıtma tesisleri, kullanılan sisteme göre ön çöktürme çamuru, aktif çamur, kimyasal çamur veya anaerobik çamur gibi farklı çamurlar üretmektedir. Bu artık çamurlar, uzaklaştırılmadan önce hacimlerinin azaltılması ve stabilize hale getirilmesi gibi işlemlere tabi tutulmak zorundadırlar. Bunun için genellikle kullanılan yöntemler koşullandırmayla birleştirilmiş yoğunlaştırma ve susuzlaştırmadır.
Çamur yoğunlaştırma ve susuzlaştırma ya büyük bir ilk yatırım ya da büyük bir yüzey alan gerektirmektedir. Bundan başka, mekanik ekipmanlar susuzlaştırma işleminden önce polimer takviyesine ihtiyaç duymaktadırlar. Kullanılan polimerlerin masrafı mekanik yoğunlaştırma ve susuzlaştırmayı ekonomik olmaktan uzaklaştırmaktadır.
Bu çalışmada sünger filtre ile çamur yoğunlaştırma ve susuzlaştırmada ozonun etkisi araştırılmış, ayrıca maliyet analizi yapılmıştır. Polimer ilavesi ile daha yoğun ve daha susuz bir çamur elde etmek mümkündür ve bunun ilk yatırım maliyeti ozonlama sistemine göre daha düşüktür. Fakat ozonun benzer etkiyi gösterdiği anlaşılmış olup, 11 yıl sonra çamuru ozonlamanın daha ekonomik olacağı anlaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Campos J.L., Otero L., Franco A., Mosquera-Corral A., Roca E. (2009). Ozonation strategies to reduce sludge production of a seafood industry WWTP, Bioresource Technology, 100 (3), 1069-1073.
- Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 2005. APHA, AWWA, WEF, Edition, Washington, D.C.
- Braguglia C.M., Gianico A., Mininni G. (2012). Comparison between ozone and ultrasound disintegration on sludge anaerobic digestion. Journal of Environmental Management, 95, 139-143.
- Bougrier C., Albasi C., Delgen`es J.P., Carr`ere H. (2007). Impacts of thermal pretreatments on the semi-continuous anaerobic digestion of waste activated sludge. Biochemical Engineering Journal, 34 (1), 20-27.
- Erden G., Demir O., Filibeli A. (2010). Disintegration of biological sludge: Effect of ozone oxidation and ultrasonic treatment on aerobic digestibility. Bioresource Technology, 101 (21), 8093-8098
- Manterola G., Uriarte I., Sanchoa L. (2008). The effect of operational parameters of the process of sludge ozonation on the solubilisation of organic and nitrogenous compounds. Water Research, 42 (12), 3191-3197
- Zhang G , Jing Y, Huanzhi L, Jie Z. (2008). Sludge ozonation: Disintegration, supernatant changes and mechanisms. Bioresource Technology, 99 (18), 9029-9031.
- He S.B., Xue G., Wang B.Z. (2006). Activated sludge ozonation to reduce sludge production in membrane bioreactor (MBR). Journal of Hazardous Materials, 135, 406–411.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
12 Mart 2015
Gönderilme Tarihi
27 Mayıs 2014
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 26 Sayı: 1