Yarının Yüksek Performanslı Liflerine Doğal Bir Yaklaşım: Balık Asalağı Salgısı Lifleri
Öz
‘Hiperotreti’ olarak da bilinen balık asalakları kendilerini tehlike altında hissettiklerinde vücutları üzerinde bulunan salgı bezlerinden mukusa benzer bir sıvı salgılar. Bu salgı içerisinde bulunan lifler bugüne dek bilinen en tok liflerden biridir. Yaklaşık 15 cm uzunluğunda ve ortalama 1-3 μm çapında olan bu lifler birçok doğal ve sentetik liften daha üstün özelliklere sahiptir. Balık asalağı salgısı lifleri yapısal özellikleri ile yün ve saç gibi α-keratin içeren diğer doğal protein liflerinden ayrılmaktadır. Kopma mukavemeti de yüksek olan balık asalağı salgısı lifleri oldukça iyi bir esneme kabiliyetine sahiptir. Henüz ticari olarak üretilemeyen bu lifler üzerinde araştırmalar halen devam etmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ewoldt, R.H., Winegard T.M., Fudge D.S. (2011). Non-linear viscoelasticity of hagfish slime, International Journal of Non-Linear Mechanics, 46, (4), 627-636.
- Fudge, D.S., Levy N., Chiu S., Gosline J.M. (2005). Composition, morphology and mechanics of hagfish slime, Journal of Experimental Biology, 208, (24), 4613-4625.
- Knight, K. (2014). Adhesive constrains hagfish thread skeins, The Journal of Experimental Biology, 217, (8), 1199-1200.
- Hearle, J.W.S. (2009). 3 - an introduction to protein fibres, In: Eichhorn SJ, Hearle JWS, Jaffe M, Kikutani T (eds) Handbook of textile fibre structure, vol 2. Woodhead Publishing, 95-107.
- Lim, J., Fudge D.S., Levy N., Gosline J.M. (2006). Hagfish slime ecomechanics: Testing the gill-clogging hypothesis, Journal of Experimental Biology, 209, (4), 702-710.
- Winegard, T., Fudge D. (2010). Deployment of hagfish slime thread skeins requires the transmission of mixing forces via mucin strands, The Journal of Experimental Biology, 213, (8), 1235-1240.
- Pinto, N., Yang F.C., Negishi A., Rheinstädter M.C., Gillis T.E., Fudge D.S. (2014). Self-assembly enhances the strength of fibers made from vimentin intermediate filament proteins, Biomacromolecules, 15, (2), 574-581.
- Winegard, T., Herr J., Mena C., Lee B., Dinov I., Bird D., Bernards Jr M., Hobel S., Van Valkenburgh B., Toga A., Fudge D. (2014). Coiling and maturation of a high-performance fibre in hagfish slime gland thread cells, Nature Communications, 5.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Mühendislik
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
6 Mayıs 2016
Gönderilme Tarihi
8 Temmuz 2015
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2015 Cilt: 27 Sayı: 4
Cited By
Örümcek ipeği lifleri
Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
https://doi.org/10.17714/gumusfenbil.1489562