Flexo printing is defined as an elevated printing technique that uses flexible plates and liquid ink enabling rotary printing. Flexo printing is the most common printing technique used primarily in the packaging and labels industry. Besides production efficiency and printing quality, its most important attributes aim to ensure quality, cost-effectiveness and fast plate-making. There are some troubles about productivity and quality during the development of the plate. During the thermal developing process of digital plates, developing parameters determine the image properties on the plate. In this study; exposure parameters of the flexographic digital plate making are accepted constant parameters and parameters of the developing process accepted variable parameters. In order to systematic analysis of the developing parameters, MiniTAB test design software was used. The output of the test design software were entered the developing machine and plates made by the different temperature, pressure, speed and revision thermally. Developed plates were analysed by dot measure device, hardness measure device and microscope. As a result of study; the effects of thermal plate preparation parameters on the plate’s dot structure were determined.
Flexo printing digital plate thermal plate plate making parameters of plate making
Flekso baskı tekniği; esnek kalıp ve likit mürekkep kullanılan, rotatif baskı yapan yüksek baskı tekniği olarak tanımlanmaktadır. Flekso baskı tekniği temel olarak ambalaj ve etiket sektöründe kullanılan en yaygın baskı tekniğidir. Flekso baskı tekniğinde kalıbın kaliteli, ekonomik ve hızlı hazırlanması, üretim verimliliği ve baskı kalitesi açısından en önemli unsurdur. Kalıbın termal metot ile indirme aşamasında verimlilik ve kalite ile ilgili sorunlarla karşılaşılmaktadır. Dijital kalıpların termal metotla indirilmesi sürecinde, kalıba uygulanan parametreler kalıp üzerindeki görüntünün özelliklerini belirlemektedir.
Çalışmada; flekso baskıda kullanılan dijital kalıp yapımında pozlandırma parametreleri sabit tutulmuş, termal olarak indirilmesi sürecindeki parametreler ise değişken olarak kabul edilmiştir. İndirme parametrelerinin sistematik olarak analiz edilebilmesi için MiniTAB deney tasarım programı kullanılmıştır. Program ile elde edilen değerler kalıp indirme makinesi yazılımına girilerek; kalıplar farklı ısı, basınç, hız ve tur değerlerinde termal metotla indirilmiştir. İndirilen kalıplar; nokta ölçüm cihazı, sertlik ölçüm cihazı ve mikroskop ile incelenmiştir.
Yapılan çalışma sonucunda termal metotla kalıp hazırlama parametrelerinin dijital kalıplar üzerinde oluşturulan nokta yapısına etkileri tespit edilmiştir.Flekso baskı; dijital kalıp; termal kalıp; kalıp hazırlama; kalıp yapım parametreleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Nisan 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 27 Sayı: 2 |
Marmara Fen Bilimleri Dergisi
e-ISSN : 2146-5150
MU Fen Bilimleri Enstitüsü
Göztepe Yerleşkesi, 34722 Kadıköy, İstanbul
E-posta: fbedergi@marmara.edu.tr