Kara Midye’lerin (Mytilus galloprovincialis) Gram-Negatif Bakteri Florasının Tespiti
Yıl 2016,
Cilt: 28 Sayı: 2, 66 - 69, 25.07.2016
Figen Esin Kayhan
,
Nüzhet Cenk Sesal
,
Salim Güldür
Öz
Bu çalışmanın amacı, İstanbul Boğazı’ndan toplanan ve besin olarak sıklıkla tüketilen Kara midye’lerin (Mytilus galloprovincialis) solungaç ve bağırsaklarındaki gram-negatif bakteri florasının tayin edilmesidir. Midye örnekleri İstanbul Boğazı’nda belirlenen 4 istasyondan (Haliç, Karaköy, Kadıköy, Üsküdar) elle toplanmıştır. Midye örneklerinin bağırsak ve solungacından 17 adet gram-negatif bakteri izole edilmiş ve identifikasyonu yapılmıştır. Tüm koloniler morfolojilerine göre değerlendirildikten sonra tiplendirme işlemi API (Biomerieux) bakteri tanımlama sistemi kullanılarak yapılmıştır. Besin olarak sıklıkla tüketilen midyelerin organ ve dokularında patojen bakteri türlerinin bulunması ve bu bakterilerin ağır metale karşı dirençli olmaları, İstanbul Boğazı’nın ekolojik kirliliği hakkında önemli bulgular sağlamıştır.
Kaynakça
- Bianchi, V.A., Castro, J.M., Rocchetta, I., & Bieczynski, F. (2014). Health status and bioremediation capacity of wild freshwater mussels (Diplodon chilensis) exposed to sewage water pollution in a glacial Patagonian Lake. Fish&Shelfish Immunology, 37, 267-277. doi:org/10.1016/j.fsi.2014.02.013.
- Donia, D., Dell’Amico, M.C., Petrinca, A.R., Martinucci, I., Mazzei, M., Tolari, F., & Divizia, M. (2012). Presence of hepatitis E RNA in mussels used as bio-monitors of viral marine pollution. Journal of Virological Methods, 186,198- 202. doi:http://dx.doi.org/10.1016/j.jviromet.2012.06.007.
- Lhafi, S.K., & Kühne, M. (2007). Occurence of Vibrio spp., in blue mussels (M. edulis) from the German Wadden Sea. International Journal of Food Microbiology, 116, 297-300. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2007.01.007.
- Anonim. (2006). Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği. T.C. Resmi Gazete No.19919, Ankara.
- Feldhusen, F. (2000). The role of seafood in bacterial foodborn disease. Microbes and Infection, 2: 1651-1660. doi:10.1016/S1286-4579(00)01321-6.
- Collado, L., Jara, R., Vasquez, N., & Telsaint, C. (2014). Antimicrobial resistance and virulence genes of Arcobacter isolaters recovered from ediple bivalve molluscs. Food Control, 46,508-512.
- Stabili, L., Immacolata-Acquaviva, M.I., & Cavallo, R.A. (2004). Mytilus galloprovincialis filter feeding on the bacterial community in a Mediterranean coastal area (Northern Ionian Sea, Italy). Water Research, 39(2-3), 469– 477. doi: 10.1016/j.watres.2004.10.010.
- Kristan, U., Kanduc, T., Osterc, O.,Slejkovec, Z., Ramsak, A., & Stibilj, V. (2014). Assessment of pollution level using Mytilus galloprovincialis as a bioindicator species: The case of the Gulf of Trieste. Marine Pollution Bulletin, 89,455-463.
- Merck Microbiology Manual. (2005). Merck KGaA, Darmstadt, Germany.
- Efstratiou, M.A. (2001). Managing coastal bathing water quality: the contribution of microbiology and epidemiology. Marine Pollution Bulletin, 42(6), 425-432. doi:10.1016/ S0025-326X(00)00225-3.
- Ji, C., Wu,H., Wei, L., Zhao, J., Wang, Q., & Lu, H. (2013). Responses of Mytilus galloprovincialis to bacterial challenges by metabolomics and proteomics. Fish and Shellfish Immunology, 35,489-498.
- Toze, R. (1999). PCR and the detection of microbial pathogens in water and wastewater. Water Research, 33 (17), 3545-3556. doi: 10.1016/S0043-1354(99)00071-8.
- Akdoğan, Z., Küçükdoğan, A., & Güven, B. (2015). Yayılı kirleticilerin havzalardaki taşınım süreçleri: Antibiyotikler, ağır metaller ve besi maddeleri üzerine modelleme yaklaşımları. Marmara Fen Bilimleri Dergisi, 1, 21-31.
- De Witte, B., Devriese, L., Bekaert, K., Hoffman, S., Vandermeersch, G., Cooreman, K., & Robbens, J. (2014). Quality assessment of the Blue mussel (Mytilus edulis): Comparison between commercial and the wild types. Marine Pollution Bulletin, 85,146-155. doi:http://dx.doi. org/10.1016/j.marpolbul.2014.06.006.
- Normanno, G., Parisi, A., Addante, N., Quaglia, N.C., Dambrosio, A., Montagna, C., & Chiocco, D. (2006). Vibrio parahaemolyticus, Vibrio vulnificus and microorganisms of fecal origin in mussels (Mytilus galloprovincialis) sold in the Puglia Region (Italy). International Journal of Food Microbiology, 106,219-222. doi:10.1016/j. ijfoodmicro.2005.05.020.