Araştırma Makalesi

IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme

Cilt: 6 Sayı: 1 4 Nisan 2018
PDF İndir
EN TR

IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme

Öz

Bu çalışmada, literatürde son dönemde üzerinde fazlası ile çalışılan yönetişim olgusu ve bu olguya küresel ve yerel düzlemde önceleyen Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve İktisadi Gelişme ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) gibi uluslararası iktisadi kuruluşların yapıları ve yaklaşımları irdelenmiştir. Bu kapsamda yönetişim olgusunun nasıl ortaya çıktığı ve küreselleşme ile yerelleşme kavramları arasındaki ilişki, bahsi geçen uluslararası organizasyonlar açısından analiz edilmiştir. Literatür analizi yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışmada küreselleşme ve yerelleşme olgusunun birbiri ile çelişmekten ziyade birbirlerini destekleyen olgular olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca yönetişimin aslında yerelin küreselleşmesinin bir sonucu olarak “kü-yerelleşme” kavramı üzerinden IMF, Dünya Bankası ve OECD gibi ulus üstü küresel organizasyonlar tarafından gönüllü ve koşullu politika transferleri şeklinde küresel bir etkiye kavuşturulduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acı, E. Y. (2005). Neo Liberal Yaklaşım ve Yönetişim Kavramı. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 20(1), 201- 216.
  2. Ataay, F., & Değerlendirmeler, Y. Ü. L. (2006). Yönetişim ve Sivil Toplum. Memleket: Siyaset Yönetim, 1, 121- 141.
  3. Boratav, K. (2000). Emperyalizm mi? Küreselleşme mi?. Küreselleşme, Der: Tonak, Ahmet, İstanbul, İmge Yayınevi, 15-25.
  4. Doğan, S., & Özekicioğlu, H. (2005). Güney Kore Ve Türkiye’de Uygulanan IMF Politikaları. C.Ü. İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 6, Sayı 1.
  5. Elçin, A. B. (2012). “Küreselleşmenin Tarihçesi”, http://www.meritymm.com/wp-content/uploads/2013/05/ kuresellesme.pdf (Erişim Tarihi: 02.01.2017).
  6. Gündoğan, E. (2010). Yönetişim: Kavram, Kuram Ve Boyutlar. M. Akif Çukurçayır, H. Tuğba Eroğlu, Hülya Eşki Uğuz (Editörler), Yönetişim, 15-55.
  7. Güzelsarı, S. (2003). Neo-Liberal Politikalar ve Yönetişim Modeli. Amme İdaresi Dergisi, 36(2), 17-34. Kalfa, C., & Ataay, F. (2008). Yönetişim: Devlet toplum ilişkilerinde Yeni Bir Aşama. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 17(3).
  8. Karci, Ş. M. (2008). Yeni Kamu İşletmeciliği Yaklaşımının Temel Değerleri Üzerine Bir İnceleme. Akdeniz University Faculty of Economics & Administrative Sciences Faculty Journal/Akdeniz Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, 8(16).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Siyaset Bilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Burak Hamza Eryiğit Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

4 Nisan 2018

Gönderilme Tarihi

17 Aralık 2017

Kabul Tarihi

20 Şubat 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Eryiğit, B. H., & Sarıca, A. (2018). IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, 6(1), 61-74. https://doi.org/10.14782/marusbd.412627
AMA
1.Eryiğit BH, Sarıca A. IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi. 2018;6(1):61-74. doi:10.14782/marusbd.412627
Chicago
Eryiğit, Burak Hamza, ve Adem Sarıca. 2018. “IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme”. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi 6 (1): 61-74. https://doi.org/10.14782/marusbd.412627.
EndNote
Eryiğit BH, Sarıca A (01 Mart 2018) IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi 6 1 61–74.
IEEE
[1]B. H. Eryiğit ve A. Sarıca, “IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme”, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, c. 6, sy 1, ss. 61–74, Mar. 2018, doi: 10.14782/marusbd.412627.
ISNAD
Eryiğit, Burak Hamza - Sarıca, Adem. “IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme”. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi 6/1 (01 Mart 2018): 61-74. https://doi.org/10.14782/marusbd.412627.
JAMA
1.Eryiğit BH, Sarıca A. IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi. 2018;6:61–74.
MLA
Eryiğit, Burak Hamza, ve Adem Sarıca. “IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme”. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi, c. 6, sy 1, Mart 2018, ss. 61-74, doi:10.14782/marusbd.412627.
Vancouver
1.Burak Hamza Eryiğit, Adem Sarıca. IMF, Dünya Bankası, OECD’nin Yönetişim Yaklaşımı Ve Kü-Yerelleşme. Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi. 01 Mart 2018;6(1):61-74. doi:10.14782/marusbd.412627

Cited By

Siyasal Bilimler Dergisi, Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin hakemli akademik yayınıdır. Altı ayda bir yayınlanır. Dergide yayınlanan makalelerdeki görüşler yazarlarına aittir. Yayın Kurulu tarafından benimsendiği anlamına gelmez. Yayın Kurulu, yazının özüne dokunmaksızın gerekli yazım ve cümle değişikliklerini yapma hakkını saklı tutar. Siyasal Bilimler Dergisi, ulusal (TÜBİTAK ULAKBİM Sosyal ve Beşerî Bilimler Veri Tabanı) ve uluslararası (EBSCO, ULRICH) alan endekslerinde taranmaktadır.  

 

Journal of Political Science is a peer-reviewed academic journal of Marmara University Faculty of Political Science. The journal is a biannual publication. All the views and opinions expressed in the articles are those of the authors and they do not necessarily reflect the views or opinions of the editor, the editorial board, or the publisher. The editorial board reserves the right to make necessary changes in spelling and sentences without changing content. The journal is indexed by EBSCO International Index, ULRICH's and the ULAKBİM Social and Human Sciences Database.