Araştırma Makalesi

Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi

Cilt: 13 Sayı: 1 2 Mayıs 2012
  • Ediz Şavkın
  • Mehmet Hanifi Doğru
  • İbrahim Halil Güzelbey
PDF İndir

Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı çok katmanlı karbon nanotüp ve termoplastik poliüretan ile oluşturulan nanokompozitlerin mekanik özelliklerinin incelenmesidir. Saf termoplastik poliüretan (TPU) ve farklı oranlarda karıştırılan çok katmanlı karbon nanotüp (MWCNT) — termoplastik poliüretan nanokompozitlerinin çekme özellikleri ölçülmüştür. Termoplastik poliüretan ve karbon nanotüpler plastik enjeksiyon makinesi tarafından karıştırılıp, standartlara uygun kalınlıkta şekillendirilmiştir. Oluşturulan levhalar CNC makinası ile uygun standartlara (ASTM-D412-C) göre kesilip çekme testi için deney numuneleri hazırlanmıştır. Hazırlanan deney numuneleri çekme testi makinası ile çekilip sonuçlar değerlendirilmiştir. % 1 oranında çok katmanlı karbon nanotüp içeren termoplastik poliüretan — çok katmanlı karbon nanotüp nanokompozitinin en iyi çekme özelliklerini gösterdiği görülmüştür.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Iij ima S., "Helical microtubules of graphitic carbon." Nature 1991;354:56-8.
  2. 2. A. Hernandez-Perez , F. Aviles , A. May-Pat , A. Valadez-Gonzalez, P.J. Herrera-Franco , P. Bartolo-Perez," Effective properties of multiwalled carbon nanotube/epoxycomposites using two different tubes", Composites Science and Technology 68 (2008) 1422-1431.
  3. 3. Wei Chen , Xiaoming Tao, Yuyang Liu, "Carbon nanotube-reinforced polyurethane composite fibers " , Composites Science and Technology 66 (2006) 3029-3034.
  4. 4. Zdenko Spitalskya, Dimitrios Tasisb, Konstantinos Papagelis, Costas Galiotis, "Carbon nanotube—polymer composites: Chemistry, processing, mechanical and electrical properties", Progress in Polymer Science 35 (2010) 357-401.
  5. 5. H.J. Qi, M.C. Boyce, "Stress—strain behavior of thermoplastic polyurethanes", Mechanics of Materials 37 (2005) 817-839.
  6. 6. Chang-Sik Ha, Yiyeon Kim, Won-Ki Lee, Won-Jei Cho and Youngkyoo Kim, "Fracture toughness and properties of plasticized PVC and thermoplastic polyurethane blends", Polymer Vol. 39 No. 20, pp. 4765-4772,1998.
  7. 7. Aruna Kumar Barick and Deba Kumar Tripathy, Preparation, characterization and properties of acid functionalized multi-walled carbon nanotube reinforced thermoplastic polyurethane nanocomposites, Materials Science and Engineering B 176 (2011) 1435— 1447.
  8. 8. Jiawen Xiong, Zhen Zheng, Xiumin Qin, Ming Li, Huiqing Li, Xinling Wang, "The thermal and mechanical properties of a polyurethane/multi-walled carbon nanotube composite", Carbon 44 (2006) 2701-2707.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Ediz Şavkın Bu kişi benim

Mehmet Hanifi Doğru Bu kişi benim

İbrahim Halil Güzelbey Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

2 Mayıs 2012

Gönderilme Tarihi

12 Mart 2012

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Şavkın, E., Doğru, M. H., & Güzelbey, İ. H. (2012). Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi, 13(1), 37-45. https://izlik.org/JA89HL35FB
AMA
1.Şavkın E, Doğru MH, Güzelbey İH. Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi. MATİM. 2012;13(1):37-45. https://izlik.org/JA89HL35FB
Chicago
Şavkın, Ediz, Mehmet Hanifi Doğru, ve İbrahim Halil Güzelbey. 2012. “Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 13 (1): 37-45. https://izlik.org/JA89HL35FB.
EndNote
Şavkın E, Doğru MH, Güzelbey İH (01 Mayıs 2012) Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 13 1 37–45.
IEEE
[1]E. Şavkın, M. H. Doğru, ve İ. H. Güzelbey, “Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi”, MATİM, c. 13, sy 1, ss. 37–45, May. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89HL35FB
ISNAD
Şavkın, Ediz - Doğru, Mehmet Hanifi - Güzelbey, İbrahim Halil. “Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 13/1 (01 Mayıs 2012): 37-45. https://izlik.org/JA89HL35FB.
JAMA
1.Şavkın E, Doğru MH, Güzelbey İH. Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi. MATİM. 2012;13:37–45.
MLA
Şavkın, Ediz, vd. “Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi, c. 13, sy 1, Mayıs 2012, ss. 37-45, https://izlik.org/JA89HL35FB.
Vancouver
1.Ediz Şavkın, Mehmet Hanifi Doğru, İbrahim Halil Güzelbey. Karbon Nanatüp ile Güçlendirilmiş Termoplastik Poliüretanın Mekanik Davranışlarının Deneysel Olarak İncelenmesi. MATİM [Internet]. 01 Mayıs 2012;13(1):37-45. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89HL35FB