Araştırma Makalesi

El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması

Cilt: 5 Sayı: 2 2 Kasım 2003
  • Mehmet Topalbekiroğlu
  • Ali Kireçci
  • L. Canan Dülger
PDF İndir

El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması

Öz

Bu makale, tamamen insan emeği ve becerisiyle üretilen ve "El Dokuma Halisi." adıyla bilinen hanların elektromekanik olarak üretilmesinin bir bölümünü kapsamaktadır. Dokuma teknolojisi son yıllarda önemli gelişmeler kaydetmiş ve günümüzde son derece hızlı üretim yapabilen hali tezgahları mevcuttur. Ancak, el dokuma halılarının üretim teknolojisi yüzyıllar boyu değişmeden günümüze kadar gelmiştir. El dokuma halılarını makine halılarından ayıran en önemli özellik düğüm şekilleridir. Makine halılarında hav yüzeyi jakar mekanizması yardımıyla oluşturulmakta, el dokuma halılarında ise düğümler birbirinden bağımsız olarak tek tek üretilmektedir. Çalışma, el dokuma hanların' mekanik olarak üretmek amacıyla sayısal veri şeklinde hazırlanan desen bilgilerini kullanarak hav ipinin seçilmesi, ipliğin düğümleme mekanizmasına transferi ve iplik boyunun kesilmesi amacıyla kullanılacak olan mekanizmaların tasarımını, imalatını ve denetimini içermektedir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Çetin Aytaç, El Dokumacılığı, 3. Baskı, Milli Eğitim Basımevi, 1997.
  2. 2. Ali Kireçci, Cengiz Doğan ve Mehmet Topalbekiroğlu, El Dokuma Halıların Mekanik Olarak Dokunması, 7. Ulusal Makine Teorisi Sempozyumu, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul, sayfa: 19-26, 20-22 Eylül 1995.
  3. 3. Mehmet Topalbekiroğlu, Design, Construction and Control of Conıputer Controlled Knotting System, Ph. D. Thesis, University of Gaziantep, July 2002.
  4. 4. Türk Standardları Enstitüsü, Textile Floor Covering-Handmade Carpets-Turkish Carpets, Birinci Baskı, Ankara, TS 43/Nisan 1992.
  5. 5. Neriman Gürtanır, Yahşi Yazıcıoğlu ve Nuran Canikili, Degişik Dügümleme Sistemleri Kullanarak Farklı Hav Yüksekliklerinde Üretimiş El Dokusu Hakların Resilyans Özellikleri, IV. Tekstil Sempozyumu, Bursa, 25- 27 Ekim 1988.
  6. 6. Önder Küçükerman, Türk Halıcılıgının Tarihden Gelen Sorunları, Art, Dergisi, sayfa: 88-93, Ankara, 1997.
  7. 7. A. Crossland, Modern Carpet Manufacture, Columbine Press Manchester & London, 1958.
  8. 8. Z. J. Grosicki, Wat.sion's Advanced Textile Design, Newnes — B utterworths, 1913.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Mehmet Topalbekiroğlu Bu kişi benim

Ali Kireçci Bu kişi benim

L. Canan Dülger Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

2 Kasım 2003

Gönderilme Tarihi

8 Temmuz 2003

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2003 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Topalbekiroğlu, M., Kireçci, A., & Dülger, L. C. (2003). El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi, 5(2), 81-88. https://izlik.org/JA79BE88EP
AMA
1.Topalbekiroğlu M, Kireçci A, Dülger LC. El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması. MATİM. 2003;5(2):81-88. https://izlik.org/JA79BE88EP
Chicago
Topalbekiroğlu, Mehmet, Ali Kireçci, ve L. Canan Dülger. 2003. “El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 5 (2): 81-88. https://izlik.org/JA79BE88EP.
EndNote
Topalbekiroğlu M, Kireçci A, Dülger LC (01 Kasım 2003) El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 5 2 81–88.
IEEE
[1]M. Topalbekiroğlu, A. Kireçci, ve L. C. Dülger, “El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması”, MATİM, c. 5, sy 2, ss. 81–88, Kas. 2003, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BE88EP
ISNAD
Topalbekiroğlu, Mehmet - Kireçci, Ali - Dülger, L. Canan. “El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi 5/2 (01 Kasım 2003): 81-88. https://izlik.org/JA79BE88EP.
JAMA
1.Topalbekiroğlu M, Kireçci A, Dülger LC. El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması. MATİM. 2003;5:81–88.
MLA
Topalbekiroğlu, Mehmet, vd. “El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması”. Makina Tasarım ve İmalat Dergisi, c. 5, sy 2, Kasım 2003, ss. 81-88, https://izlik.org/JA79BE88EP.
Vancouver
1.Mehmet Topalbekiroğlu, Ali Kireçci, L. Canan Dülger. El Halıcılığında Bilgisayar Destekli Hav İpi Denetim Mekanizması. MATİM [Internet]. 01 Kasım 2003;5(2):81-8. Erişim adresi: https://izlik.org/JA79BE88EP